Inkoop, verkoop en bemiddeling van
19e, 20e en 21e Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Rigaux, Jean Rigaux
[2006544]

€75,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

JEAN RIGAUX
1935-2008

Jean Rigaux als kunstschilder is een zeer veelzijdig kunstenaar uit een artistieke familie. Gedurende minstens vier generaties bracht deze familie schilders en schrijvers voort. Onder impuls van zijn oom Louis Rigaux, zelf schilder en fotograaf, vat Jean de Kunstacademie te Brussel aan. Louis Rigaux zal Jean in zijn artistiek werk blijven inspireren en beďnvloeden.

Jean Rigaux heeft zin voor de klassieke traditie, beheerst de Vlaamse schilderkunst, werkt Cezanne-achtige concepten uit en weet kubistische en impressionistische elementen in zijn werken te integreren. Deze veelzijdigheid komt voort uit zijn solide opleiding als kunstenaar en tekenaar.

Sinds 1977 heeft hij zijn eigen, op zichzelf staande en opwindende stijl ontwikkeld. In zijn werken vormen kleuren exclusieve informatiedragers. Amorfe structuren dagen de verbeelding uit. In de jaren '80 evolueert deze stijl naar een meer gerichte, surrealistische stijl. Begin jaren '90 gaat Jean Rigaux vrij abrupt over naar een abstracte beeldentaal. Door een opbouw in verschillende lagen en overlappingen van kleurvelden, met lineaire structuren en transparante kleuren en vernis, ontstaat de indruk van een haast grijpbare diepte.

Jean Rigaux creëerde ook wandtapijten en glasramen.

Werk van hem is opgenomen in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, Musea en particulieren.

Schilder, tekenaar, lithograaf, ontwerper van collages, glasramen en wandtapijten. Opleiding aan de Academie te Brussel o.l.v. Geo De Vlamynck en Anto Carte. Neef van Louis Rigaux. Realiseerde als schilder landschappen, stadsgezichten, bloemen, figuren, maar tevens kubistische en lyrisch abstracte composities. Uit de pers: “J.R. had zin voor de klassieke traditie, beheerste de Vlaamse schilderkunst, werkte Cézanne-achtige concepten uit en wist impressionistische elementen in zijn werken te integreren. Vanaf 1977 ontwikkelde hij zijn eigen op zichzelf staande stijl. In zijn werken vormen kleuren exclusieve informatiedragers. Amorfe structuren dagen de verbeelding uit. In de jaren '80 evolueert deze vormgeving naar een meer surrealistisch gerichte stijl. Begin de jaren '90 gaat J.R. vrij abrupt over naar een abstracte beeldtaal. Door een opbouw in verschillende lagen en overlappingen van kleurvlakken, met lineaire structuren en transparante kleuren en vernis, ontstaat de indruk van een haast ongrijpbare diepte.” (2008) Hij heeft enkele reizen gemaakt, Noorwegen1957,Spanje en Polen 1970, Marokko 1971 en Griekenland in 1975 Zijn werk is van een eclectische stijl. BIBLIOGR. : In: Dict. biogr. geďllustreerd tijdschrift van de artiesten in België sinds 1830. Arto. Brussel 1987. Benezit" Vermeld in “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.
Datum toegevoegd: 08/04/2008 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2017 Kunsthandel Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart