Inkoop, verkoop en bemiddeling van
19e, 20e en 21e Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Vis, Dirk Vis
[2006572]

€250,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Dirk Vis
1906-2002

Dirk Vis (Nederhorst den Berg, 8 juli 1906 – 2002) was een Nederlands kunstschilder.[1][2] Als baby verhuisde het gezin naar Westzaan waar zijn vader huisarts was. Dirk Vis ging rechten studeren in Amsterdam waar hij deel uitmaakte van de redactie van Propria Cures. Na het behalen van de meestertitel ging zijn verlangen uit naar een verdere loopbaan als kunstenaar. Als autodidact maakte hij reeds in zijn studententijd portretten van Amsterdamse hoogleraren. Na zijn afscheid van de advocatuur ging hij in 1935 met zijn vrouw in Bergen (Noord-Holland) wonen en begon daar zijn kunstenaarsloopbaan.

Vis exposeerde bij Arti et Amicitiae in Amsterdam en had ook tentoonstellingen van zijn werk in 1942 in Arnhem en Zutphen.

Zijn werk bestaat uit portretten, landschappen en stillevens, allemaal uitgevoerd in de stijl van de Bergense School. Hij had contacten met de Bergense kunstschilder Jan van Herwijnen.

Ook met het schrijven van artikelen in een blad als De Zaanlander en het schrijven onder het pseudoniem Hans van Twiessel van het boek Jan Battingh wordt rijk voor de firma Van Nelle werd hij bekend. Voor het boek voor Van Nelle en andere uitgaven verzorgde hij de illustraties.


DIRK VIS (1906 - 2002) woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Bergen N.H.. Als kunstenaar was hij autodidact en sinds 1937 lid van de kunstenaarsvereniging Arti & Amicitiae te Amsterdam. Hij legde zich toe op portretten, stillevens, en ook, vooral in latere tijd, op berglandschappen en zeeën. De zon en het zonlicht zijn daarbij hoofdmotief. Hij werkte o.a. in Frankrijk, Zweden en Zwiserland. Een belangrijke drijfveer van zijn kunstenaarschap schijnt wel het feit dat al het zintuigelijk waarneembare getuigt van een kosmische wereldorde. Vis publiceerde op historisch en kunsthistorisch gebied (o.a. over Rembrandt) en was o.a. directeur van de Rietveld Academie te Amsterdam.
Datum toegevoegd: 17/03/2017 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2017 Kunsthandel Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart