19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Geraedts, Pieter Geraedts
[2006639]

€550,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

PIETER GERAEDTS
1911-1978

Geraedts die bijna heel zijn volwassen leven van 1934 tot aan zijn dood in Warmond woonde, leerde het vak van zijn vader Wijnand.
Evenals hij specialiseerde hij zich in religieuze taferelen, meest in opdracht van de rooms-katholieke kerk.
Daarnaast schilderde hij portretten, waaronder een van koningin Juliana voor de destijds zelfstandige gemeente Nootdorp en een van koningin Beatrix voor het Beatrixziekenhuis in Gorkum.

Het interieur van de R. K. Heilige Maria Magdalenakerk te Goes is volledig door Pieter Geraedts beschilderd, ook heeft deze kerk een aantal door hem gemaakte gebrandschilderde ramen.
Begin 2009 werd door het Museum Catharijneconvent in Utrecht een tussen 1950 en 1960 vervaardigd schilderij van Maria met kind van Pieter Geraedts verworven.
Het schilderij bouwt voort op de schildertechnieken en voorstellingen van de vijftiende- en zestiende-eeuwse Zuid-Nederlandse kunstwerken.

Ook in het buitenland heeft Geraedts tentoonstelling van zijn werk gehouden.
Ook heeft het Museum De Lakenhal in Leiden heeft werk van Geraedts in de collectie.
Voor de Antonius van Paduakerk te Nijmegen heeft hij in 1950/51 o.a. 14 kruiswegstaties geschilderd op hardboard 1,5m x 2m waarbij nadrukkelijk steeds op de Christusfiguur in grootte en lichtval wordt gefocust.

Pieter Geraedts zonen Pieter jr. 1940 en Thom 1950 werden eveneens kunstschilder.

Pieter Geraedts was lid van de Amsterdamse kunstenaaenrsvereniging Sint Lucas.

Tentoonstellingen:
In 1933 waren in de Kunstzaal Van Lier te Amsterdam reclameposters te zien, die Geraedts voor een aantal bedrijven zoals de Nederlandse Spoorwegen, Cementfabriek Meteor en de Koninklijke Rotterdamse Lloyd, ontworpen had.
De Gallery of Centerville in Wilmington Verenigde Staten exposeerde in 1967 een selectie uit zijn beeldhouwwerk en schilderijen.

Zijn productie was onvoorstelbaar groot, zeker als je bedenkt dat het vaak om zeer grote muurschilderingen gaat en dat hij alles in zijn eentje deed.
In kerken overal in Nederland kom je zijn werk tegen.
Van alleen al de kruiswegstaties met elk uiteraard veertien staties zijn er al zo'n dertig van hem bekend.
Naast zijn kerkschilderingen maakte Geraedts ook nog portretten, zeker tweehonderd.

Goedkoop was het werk van Geraedts zeker niet. Van Noort heeft bijvoorbeeld een rekening voor een muurschildering van duizend gulden van hem uit 1948, een zeer hoog bedrag destijds!
Toch werd hij steeds weer gevraagd. In Warmond was een Groot Seminarie. Hij zat dicht bij het vuur, zijn klanten woonden als het ware om de hoek.

Ook in Goes bemerkte Van Noort dat Geraedts een sterk netwerk had. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat de opdrachtgever hier pastoor R.M.A. Nieveen van Dijkum was. Een bekende naam voor hem, want de man was eerder pastoor in Leiden. En hij vond een rekening van drukkerij Van Elburg uit Warmond. Erg leuk, vindt hij, om hier in Goes iets uit zijn eigen plaats tegen te komen.

De pastoor begon met zijn opdrachten voor de verfraaiing van de kerk in 1943. Opmerkelijk natuurlijk, de oorlog was in volle gang. De opdracht was aanvankelijk verleend aan Piet Gerrits, maar die raakte zwaargewond door de bombardementen bij de slag om Arnhem en zo kwam het dat zijn bijna-naamgenoot ingeschakeld werd.

Een van de eerste resultaten van zijn onderzoek in Goes is dat de schilderingen in de r.k. kerk wel degelijk toe te schrijven zijn aan Pieter Geraedts, en niet zoals vaak gedacht, aan diens vader Wijnand Geraedts, eveneens een bekende kerkschilder.

Exposeerde in binnen- en buitenland en is met werk vertegenwoordigd in tal van collecties van bedrijven, instellingen, kerken, gemeentes, musea en particulieren.

Voorkeursnaam: Geraedts, Pieter

Naamsvariant: Geraedts, Petrus Christina Wijnandus Cornelis

Man/vrouw/groep: man

School: Nederlands

Geboorteplaats/datum: Velp op 05-06-1911
Sterfplaats/datum: Leiden op 20-03-1978

Kwalificatie:
Beeldhouwer, schilder, wandschilder

Materiaal: Hout,steen

Onderwerp:
Figuurvoorstellingen
Non-figuratief
Portretten
Religie

Bronnen/Naslagwerken:
Scheen
Jacobs
Datum toegevoegd: 15/03/2009 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart