Inkoop, verkoop en bemiddeling van
19e, 20e en 21e Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

J W
[2006676]

€175,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

JOUB WIERTZ
1893-1966

Wiertz, Henri Louis (Joub); geboren Amsterdam op 7 augustus 1893 en overleden Hardenberg 9 december 1966. Woonde en werkte in Amsterdam, Laren(N.H.), Groningen, Assen, Hilversum; sinds 1949 in Ommen. Reisde veel: Afrika, Zuid-Amerika, China, Rusland, Australië. Raadgevingen van de Belgische schilder V.E. van Uytvanck, leerling van prof. Willemse te Dendermonde. Oorspronkelijk ingenieursopleiding. Architect en kunstschilder. Schildert, aquarelleert en tekent (pen) in expressionistische trant alle onderwerpen, hoofdzakelijk landschappen. Bekend door zijn kleurechte cementtechniek. Grafisch werk (litho's en houtgravures), speciaal studie heraldiek met T. van der Laars. Oorkonden enz. Gaf o.m. les aan J.F.van den Berg en S. Mantel. Was jarenlang lid van "De Onafhankelijken" te Amsterdam.
Exposeerde zowel solo als in groepsverband in binnen- en buitenland en is vertegenwoordigd met werk in nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.

Artikel:
1. Nieuw Kamper Dagblad, 20 november 1962
2. H.D. Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 21-11-1962: Schilderijen van Joub Wiertz

De zwervende ingenieur die alleen maar wilde schilderen.
Voor het laatst in 1962 stond de schilderkunst van Joub Wiertz in de schijnwerpers. Dat was in het Overijssels Museum in Zwolle. Enkele jaren later overleed hij aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Ook rond zijn schilderkunst trad een bijna volkomen stilte in. Je vraagt je
af hoe dat kan met zo’n oeuvre. Het verdween “ge-woon” in de vergetelheid.

Zijn ouders hadden een grote toekomst voor hun zoon in petto en het zag er naar uit dat hij aan hun wensen zou voldoen. Hij werd ingenieur en zwierf voor het aanleggen van spoorwegen en havenwerken over de hele wereld, van Zuid Amerika tot China, Australië, Afrika en Rusland. Bij het uitbreken van de Russische Revolutie wist hij ternauwernood met enkele vrienden, dwars door Siberië te ontkomen. Dat leven van reizen begon voor hem op zijn 24ste en ging door tot zijn 38ste jaar. Maar altijd en eeuwig reisde de verleiding met hem mee; de verleiding om te tekenen en te schilderen. Het kon bijna niet anders, eens zou hij de overstap naar het artistieke leven maken. Het ene jaar studeerde hij nog voor de nieuwste technieken in München, het andere jaar stond hij ingeschreven aan de Academie van Antwerpen waar hij colleges beeldhouwen, schilderen en architectuur volgde. Daarna volgde hij lessen bij Prof. Willemse in Dendermonde. Het moet een verademing voor hem zijn geweest. België zou altijd een plaatsje in zijn hart behouden. Hij had er vele vrienden onder de schilders.

In Nederland had hij zich aangesloten bij de kunstenaarsvereniging "De Onafhankelijken. “Vanaf de laatste wereldoorlog, toen al zijn werk verloren ging en hij door zijn ondergrondse werk een van zijn longen verspeelde, heeft Wiertz zich geheel op de kunst toegelegd”.

Dat de Belgische schilderkunst hem na aan het hart lag, toont dit fraaie herfstbos. Op een bepaalde locatie kwam een expert van Sotheby’s binnen, bekeek zeer geïnteresseerd dit schilderij en zei toen: “Ik weet niet van wie dit werk is, maar het is wel duidelijk dat de schilder door de Belg Leon Spilliaert beïnvloed is; het is zijn lijnenspel en abstrahering”. Joub Wiertz zou de laatste zijn geweest om dat toe te geven, maar zijn ge- regelde verblijf in België moet debet zijn geweest aan deze innige en toch afstandelijke herfstimpressie.

Over dit schilderij schreef de journalist H.D.: Na dit Herfstbos zou de schilder een uitgesproken cubisme hebben kunnen voortzetten, maar hij schijnt hiermee de vrije interpretatie van ’t natuurbeeld tot in de – voor hem – uiterste consequentie toch wel te hebben be-reikt. Aan de grens van een min of meer mathematisch expressionisme riep hij zichzelf een halt toe.
Datum toegevoegd: 17/09/2008 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2017 Kunsthandel Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart