Inkoop, verkoop en bemiddeling van
19e, 20e en 21e Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Bakker, Jits Bakker
[072005134]

€175,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Jits Bakker
1937-2014

Willem Frederik (Jits) Bakker (Renkum, 6 juli 1937 – Wageningen, 5 juni 2014)[1][2] was een Nederlands beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus.

Zijn jeugd in Renkum werd overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader werd wegens verzetsdaden geëxecuteerd in Kamp Vught. Toen de Slag om Arnhem in september 1944 uitbrak, werd Bakker naar Friesland geëvacueerd.

Na de oorlog leefde het gezin Bakker in diepe armoede. Daarom verhuisde Jits Bakker voor een jaar naar Zweden. Van 1950 tot 1953 volgde hij drie jaar onderricht op de ambachtsschool en behaalde hij zijn diploma decoratieschilder. Hij werkte eveneens als vloerstoffeerder en behangontwerper en studeerde in de avonduren aan de kunstacademie Arnhem. In 1955 voer hij voor een jaar als matroos op de binnenvaart. Daarna werkte hij bij een reclamebureau in Arnhem en vervulde hij zijn dienstplicht als matroos bij de Koninklijke Marine.

In 1959 studeerde Bakker af aan de Grafische School in Utrecht en had hij zijn eerste tentoonstelling van aquarellen en portretten in Renkum en in Schouwburg Reehorst in Ede. In 1962 werkte hij als grafisch vormgever bij ingenieursbureau Grontmij NV. Vanaf 1969 richtte hij zich volledig op het kunstenaarschap. Hij vestigde zich in zijn atelier 'De kooi' met beeldentuin in De Bilt en in het Zuid-Spaanse Andalusië, nabij Málaga.

Vanaf zijn eerste tentoonstelling in 1959 exposeert Bakker in Nederland en in het buitenland, onder andere in Portugal (Algarve en Lissabon), op Malta en in Spanje (Andalusië en Barcelona) en in de steden Los Angeles, Atlanta, Johannesburg, Mexico-Stad en Parijs. Zijn werken bevinden zich in museale en particuliere collecties in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk en België.

Jits Bakker is de maker van onder meer de Jaap Edentrofee (1972)[3], de sculptuur van de internationale Hockey Champions Trophy, het beeld De Junior - voor het sporttalent van het jaar - en het beeldje dat bestemd is voor de winnaars van de Tom Sebastiaan Gans Prijs.

Bakker werd benoemd tot ereburger van de Finse stad Turku en ook tot ereburger van de gemeente Renkum.

In december 2014 ontving Jits Bakker postuum de "Sport and Art Award" van het IOC, als eerbetoon voor het verspreiden van de Olympische waarden en zijn betekenis voor de sport.

Kunstenaar Jits Bakker trouwde twee maal en kreeg vier kinderen.

Het Provinciaal JitsArt Museum, Beelden op Beerschoten is sinds 2009 een museumbeeldenpark op het landgoed Beerschoten in De Bilt met een grote permanente verzameling monumentale beelden, bestaande uit dertig beelden in brons en marmer van Bakker.
Datum toegevoegd: 29/12/2016 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2017 Kunsthandel Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart