Inkoop, verkoop en bemiddeling van
19e, 20e en 21e Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Bantzinger, Cees Bantzinger
[2006121]

€150,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Cees Bantzinger
1914-1985

Cees Bantzinger geb:Gouda, 15 juli 1914 overl: Amstelveen, 1985 was een Nederlandse tekenaar en schilder.

Het willen zien, doorzien, kijken en spiegelen, maar tevens ook overal bij willen zijn en zo veel mogelijk vastleggen in beelden; zo zou je het leven van Cornelis Adrianus Bernardus Bantzinger geboren op 15 juli 1914 te Gouda, kunnen typeren.

Zoals meer kunstenaars begon ook Cees Bantzinger op een plaats waar hij niet thuishoorde. Nadat hij een tweejarige studie aan een seminarie had gevolgd vertrok hij in 1932 naar Amsterdam om daar een studie aan het Instituut voor Kunstnijverheid (de huidige Gerrit Rietveld Academie) te volgen. Gedurende die periode ontwikkelde hij, onder leiding van docent Papenhuizen, een grote belangstelling voor het tekenen naar levend model, iets wat hij in zijn verdere carrière zal blijven doen.

Na het verlaten van het Instituut voor Kunst-nijverheid volgde hij in 1937 de avondklassen van de Rijksacademie van Amsterdam. In datzelfde jaar ging hij, dankzij het winnen van een prijsvraag uitgeschreven door filmmaatschappij Metro-Goldwyn, waarbij werd gevraagd in vijfentwintig regels te schrijven over het onderwerp “Wat Parijs voor mij betekent”, naar Parijs waar hij een maand verbleef en naar model tekende aan de vrije academies van Montparnasse.

Ruim een jaar later ondernam Bantzinger een voetreis door België, Zwitserland en Italië en volgde hij tekenlessen die werden gegeven door Professor Johannes Itten. Itten's basiscursus bestond er onder meer in de leerlingen vertrouwd te maken met allerlei materialen. Gedurende deze lessen maakte Bantzinger tevens kennis met de methodes van het Bauhaus.

Teruggekomen van zijn reis werd hij meteen onder de wapenen geroepen. De uren die hij gedurende de oorlog vrij had. wijdde hij met name aan het maken van sfeertekeningen over het leven in de kazerne en aan muurschilderingen in de soldatenkantine.

Tijdens de bezetting moest Bantzinger onderduiken wat hij deed op de pakzolder van Fokke Tamminga’s drukkerij Ando te Den Haag, welke reeds door de Duitsers gesloten was. Samen met Tamminga en Bert Bakker richtte hij daar de Mansarde-pers op waardoor er illegale boeken met tekeningen van Bantzinger uitgegeven konden worden waaronder “Huis” en “Reiziger doet Golgotha” beide van Gerrit Achterberg. In de oorlogsjaren werd deze mansarde één van de vele centra waar dichters en schrijvers als Bertus Aafjes, Ab Visser en Ferdinand Bordewijk bijeen kwamen.

In 1936-1937 debuteerde Bantzinger als illustrator in het weekblad De Groene Amsterdammer. Samen met Eppo Doeve en Jo Spier behoorde hij tot één van de grootste illustratoren van dag- en weekendbladen. Na de oorlog tekende Bantzinger, al staande tussen de theatercoulissen en in stadsschouwburgen, veel acteurs en actrices na en werd hij daar tevens gefascineerd door Chinese mannen en vrouwen die hij veelvuldig tekende, soms in houtskool, dan weer in inktlijnen. Het natekenen van met name vrouwen deed Bantzinger veelvuldig, zelf schrijft hij daar in het boek “Vrouwen” over; ‘Mijn hele leven heb ik vrouwen getekend, omdat zij het mooiste creatuur der schepping zijn.’

Naast zijn voorliefde voor Chinese en Japanse penseeltekeningen, bestudeerde en kopieerde hij ook werk van Rembrandt, Goya en El Greco.

In 1956 ging Bantzinger naar de Internationale Sommerakademie ‘Die Schule des Sehens’ te Salzburg, waar hij les kreeg van Oscar Kokoschka. Tevens werkte hij nog voor verschillende kranten en weekbladen, waaronder het Elseviers Weekblad, Vrij Nederland, de Mandril, en Het Vrije Volk.

Bantzinger maakte vele reizen door o.a. India, Portugal, Israël, Griekenland, Japan en Amerika, maar vaak ook koos hij voor locaties die dichter bij huis lagen; hij portretteerde mensen in café’s maar ook in rechtszalen, waarvan enkele reportages van bekende processen nog steeds uniek op gebied van rechtbank-journalistiek zijn.

In de loop der jaren heeft hij verschillende ateliers gehad, al dan niet aan huis. In de jaren zestig veroorzaakte hij nog een schandaal in de plaatselijke pers. Men was er niet van gediend dat hij in zijn etalage tekeningen van vrouwelijk naakt vertoonde. Bantzinger woonde, tot zijn dood in 1985, samen met zijn vrouw en dochter te Amstelveen.

Het hierbij afgebeelde werk (pentekening)is een fraai voorbeeld van deze kunstenaar.
Datum toegevoegd: 14/06/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2017 Kunsthandel Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart