19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Haas, Toon de Haas
[2006446]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

TOON DE HAAS
1929-2015

De nu 78 jarige Toon de Haas is geboren in 1929 op het eiland Texel. Hij woont en werkt sinds 1955 in Amstelveen. Hij heeft in verschillende ateliers geschilderd: o.a. in de van Speijckschool en later in een voormalig schoolgebouw achter de handwegkerk. Tegenwoordig bezit Toon een wat kleiner atelier tegenover de molen, "de Dickert" gelegen.In dit atelier ontvangt toon bekende en minder bekende Amstelveners, die zich laten portretteren. Elke week verschijnt een portret in het Amstelveens Weekblad.
Toons' oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit 3 categorieën:
A. Portretten (individuele en groeps-)
B. Stillevens
C. Landschappen

Schildert stillevens uit de voorwerpen die hij onder handbereik heeft, zoals potten, flessen, een Japanse pop, een masker, een waaier en bloemen, altijd verse bloemen die het liefst in waterverf worden gezet. De atelierstukken die De Haas schildert als een logisch gevolg op zijn stillevens, zijn geen mystiek getinte bespiegelingen over de vergankelijkheid. Het zijn vitale impressies van een vertrouwde werkplek waar de dingen zich koesteren in een door hoge vensters gezeefd licht

Voor zijn portretten, een aantal meer dan levensgroot, hebben veel van zijn vrienden, kennissen en gezinsleden (vooral zijn dochter Sara en kleindochter Martje) model gezeten. De onderwerpen voor zijn stillevens haalde hij vaak uit zijn eigen atelier: vaas met bloemen, flesjes, potten, kannetjes, een koffiekan, de schildersezel, verfkwasten etc.
De portretten en de stillevens zijn voornamelijk in de olieverftechniek geschilderd.
Zijn landschappen echter werden overwegend in de schetsmatige aquareltechniek temidden van de natuur op zijn geliefde eiland Texel gemaakt.
Toons' visie op de schilderkunst verwoordt hij aldus: "het is niet belangrijk wat je schildert, maar hoe je het schildert, daarbij is het gevoel erg belangrijk." Het is dus niet verwonderlijk, dat Toon in een snelle, spontane en impressionistische stijl schildert, waarbij zijn passie voor felle kleuren opvalt. Zijn grote voorbeelden uit het verleden zijn de 17de eeuwse schilders Frans Hals en Velazquez, meesters in het impressionisme. Toon werkt zowel in opdracht als voor zijn eigen plezier. Naast een periode docent te zijn geweest in Amsterdam en Trier heeft Toon regelmatig geëxposeerd. In het verre verleden in Den Haag en Berlijn en deed hij mee aan reizende tentoonstellingen.
In de "Olievaer" in Uithoorn heeft Toon met heel veel plezier zes maal tentoongesteld . Hij was tevens bevriend met Jan en Karin Campfens. Enkele uitspraken van Toon, in zijn atelier aan de Molenweg
geuit: 'schilderen is een avontuur", "door middel van kleuren ontstaat diepte" en "het mooiste schilderij moet ik nog maken". Toon heeft genoeg inspiratie en energie om nog lang van zijn schilderen te genieten!

Olieverf, aquarel, tekeningen, stillevens, landschappen, portretten.
Exposeert regelmatig, meest solo en kreeg aankopen en opdrachten van vele verzamelaars, particulieren, gemeenten, provinciale- en rijksinstellingen in binnen- en buitenland.
Doceerde zowel in Nederland als in Duitsland.

Prijzen:
Thérèse van Duyll-Schwartze Portretprijs 1964
1e prijs ontwerp zeefdruk, lustrum Aemstelle Amstelveen 1973
1e prijs aquarel thema "Landschap" Cultuur Raad Texel 1983
Reisstipendium, Ministerie van CRM, 1967

Over de Amstelveense kunstschilder Toon de Haas geboren in Oosterend 1929 zijn twee boeken uitgebracht. Het opvallendst is 'Toon de Haas, schilder' uit 1989 (gebonden, 24.5 x 30 cm, 72 pag.). In dit boek zijn diverse schilderijen opgenomen van Texelse landschappen en personen. In 1994 is i.s.m. Het Open boek het kleine schetsboek 'ware grootte' uitgebracht, met daarin 40 tekeningen in zwart-wit. Beide zijn uitverkocht.
Datum toegevoegd: 24/11/2007 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart