19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Hoogsteyns, Jan Hoogsteyns
[2006467]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

JAN HOOGSTEYNS
1935

Hoogsteyns schildert portretten, stillevens en vooral landschappen, die ver van ons schijnen te liggen en ontstaan uit een droom. Een kunst van de beperking, maar met sfeer en innerlijkheid, muzikaliteit en introspectie. "Eerlijk werk, omdat het van geen toegevingen wil weten" naar Guy van Hoof.
Vele individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Werk in het Museun voor Schone Kunsten van Doornik, Bergen, Verviers, Ploieski en Brasov.

Hoogsteyns is kunstschilder en tekenaar.

Werd regelmatig bekroond o.a. :

1° Prijs "Limburgse Dag" (1956)
Prijs van de Stad Ronse (1970)
Prijs van de Stad Aarschot (1972)
Prijs van de Stad Oudenaarde (1974)

Organiseerde individuele tentoonstellingen o.a. te Brussel (4X), Parijs, London (5X), Den Haag, Antwerpen (5X), Charleroi, Gent (3X), Shaftesbury, Lichfield, Tunbridge Wells, Windsor, Brighton (2X), Rotterdam, Delft, Nijmegen, Hilversum, Düsseldorf, Düren, Krefeld e.a.

Nam deel aan groepstentoonstellingen in meerdere Europese landen, de USA en Mexico.

Werken zijn opgenomen in openbare en/of privéverzamelingen in België, Engeland, Brazilië, USA, Spanje, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Canada, Zwitserland en Mexico.

Zijn werken zijn ook te vinden in diverse musea o.a. in het Museum voor Schone Kunsten van Doornik, Bergen en Verviers, het Museum Ianchelevici van La Louvičre, Musea van Brasov (Roemenië), Prahovo (nu Servië) en Santander (Spanje).

In 1980 verscheen over hem een monografie door Guy van Hoof, in 1984 "Inleiding tot het werk van Jan Hoogsteyns" door Anton van Wilderode en in 1988 "Jan Hoogsteyns" door Anton van Wilderode.

Biografieën verschenen ook in diverse naslagwerken in Europa en USA.

Jan Hoogsteyns in Duitsland.
In eigen land is schilder Jan Hoogsteyns (Paal) sinds lang geen onbekende meer. Wordt 1968 het jaar van de internationale doorbraak voor deze in leven en werk introvert gerichte jonge kunstenaar?

Een en ander lijkt daarop te wijzen, want in juli stelt Jan Hoogsteyns zijn werken tentoon in Rotterdam. Utrecht komt in augustus aan de beurt. Tenslotte is in november een tentoonstelling voorzien in Parijs.

Veel verwacht de eksposant van enkele tentoonstellingen in de Duitse Bondsrepubliek. Na Krefeld (mei) en Düsseldorf (oktober) resten immers ook nog andere mogelijkheden, waarbij vooral heel wat verwacht kan worden van op dit ogenblik nog lopende kontakten met het Auslandinstitut te Stuttgart. In Duitsland stelde Jan Hoogsteyns voor het eerst zijn werken tentoon in de galerij Alexander Dietel, Rheinstrasse 20 te Krefeld. Van 1 tot 31 mei kon het publiek er kennis maken met niet minder dan 24 tekeningen en een tiental schilderijen.

Het meest kon Jan Hoogsteyns ons bekoren door zijn tekeningen, waarin hij figuren laat evolueren die ongemeen poëtisch geladen zijn. Bij herhaling buigt hij zich hier op indringende wijze over het wezen van de vrouw. Niet zelden kreëert hij vrouwenfiguren met de trefzekerheid van een niets ontziende röntgenopname. Het resultaat is verrassend. Jan Hoogsteyns beperkt zich immers niet tot koel registreren. Iedere tekening is als een momentopname, gevat op het ultieme ogenblik waarop ingrijpende veranderingen nabij leken. Deze veranderingen situeert Jan Hoogsteyns duidelijk in het kader van een diepgaande introspektie. Zo ontstaan soms vrouwenfiguren die fysisch volgroeid zijn en een menselijke perfektie benaderen - waarvan ze zich al of niet bewust zijn - maar die anderzijds lijden aan een schrijnend tekort. In feite lijkt Jan Hoogsteyns ons mensen-figuren voor te stellen die beseffen dat de ideale condition humaine een zich steeds verleggend en praktisch ongrijpbaar element is. Waar de kunstenaar zich het meest van deze kontinu aanslepende spanning bewust werd, ontstonden sterk op zichzelf aangewezen figuren die lijden aan eigen onvolmaaktheid en ook aan de onvolmaaktheid van een wereld waarmee het integratie-proces blijkbaar schoorvoetend verloopt.

Dit bestaan beleven de kreaties van Jan Hoogsteyns blijkbaar permanent aan de periferie tussen droom en werkelijkheid. Hoe intens Jan Hoogsteyns overigens deze optiek - ook wat zijn schilderijen betreft - op de toeschouwer vermocht over te dragen, bewijst misschien wel volgende aantekening die de kunstenaar ten deel viel naar aanleiding van een vroegere tentoonstelling: ‘Uw schilderijen zijn dromen: geen surrealistische dromen van de slaap, maar dagdromen.’
Datum toegevoegd: 14/01/2008 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart