19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Perez, Quintas Rossini Perez
[11280]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Rossini Quintas Perez
1932-2020

Macaíba Rio Grande Do Norte (Brazilië) 1932

Rossini Perez studeerde aan de Braziliaanse tekenacademie. Hij legde zich toe op de grafische kunst.
Hij volgde in 1959 de lessen van Johnny Friedländer in het Museum voor moderne kunst in Rio de Janeiro.
Rossini Perez verhuisde in 1961 naar Europa met een beurs van de Unesco om aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam zich te specialiseren in de lithografie. Tot 1972 verbleef hij in Parijs, waarna hij terugkeerde naar Brazilië waar hij zich eerst in Brasilia vestigde en vervolgens in Rio de Janeiro.
Het hierbij afgebeelde werk toont de klasse van deze Zuid Amerikaanse kunstenaar.

Rossini Quintas Perez of Rossini Perez (Macaíba, 1931) is een bekroonde Braziliaanse kunstenaar met tientallen tentoonstellingen en werkt in de belangrijkste nationale en buitenlandse musea. Hij was tekenaar, fotograaf en ontwerper en was graveurprofessor in Brasilia en Rio de Janeiro, evenals in Senegal, Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Biografie:
Jongste zoon van het koppel gevormd door een Seridó en een emigrant Galicische aannemer, afkomstig uit San Andres zwijnenhoeders, Muíños raad, gerechtelijke partij van Bande, provincie Ourense in Galicië, Rossini Farms Perez werd geboren in 1931 in de stad van Macaiba , in de staat Rio Grande do Norte, 14 kilometer van de hoofdstad, Natal. In 1934, om redenen van het werk, de vader moest verhuizen met zijn vrouw en vier kinderen naar Fortaleza, de hoofdstad van de naburige staat Ceará. Maar Rossini's gezondheidsproblemen werden verergerd. Op zoek naar behandeling, altijd vergezeld door zijn moeder, ging hij voortdurend naar Rio de Janeiro totdat ze zich in 1943 uiteindelijk vestigden in de stad. De vader, de zuster (Veleda) en de twee broers (Ruthenio en Renard Perez) sloot zich kort daarna bij hen aan.

Carrière start:
Rossini Perez begon te tekenen en schilderde bij toeval. Vanwege gezondheidsproblemen in de kindertijd kostte het hem veel tijd om naar school te gaan, lange uren thuis doorbrengen zonder iets te hoeven doen. De artsen zeiden dat hij niet 15 jaar oud zou zijn. Gaandeweg benaderde hij de kunstboeken van zijn ouders en terwijl hij rustte, bewonderde hij de beelden. Op deze manier kwam de belangstelling voor het schilderen naar voren. Gebouwd in Rio de Janeiro, ging hij naar de Braziliaanse Drawing Association en zijn eerste lessen waren bij Ado Malagoli , een voormalig lid van Núcleo Bernardelli. Het werd geïntegreerd in de lokale culturele scène van de vroege jaren 1950, een periode gekenmerkt door belangrijke veranderingen in het Braziliaanse kunststelsel. Zodra hij hoorde van de tweede editie van de Internationale Biënnale van São Paulo, reisde naar São Paulo, nieuwsgierig om nauw samen te houden aan de artistieke trends. Onder de indruk van de prints auteurschap Edvard Munch op dat moment besloten het zou verdiepen in het vakgebied dat, hoewel hij erg oud, die worden gebruikt in de reproductie van kaarten, bouwtekeningen van wapens, partituren, was werd weinig tijd hebben om consequenties te bestellen esthetiek. Bij zijn terugkeer in Rio de Janeiro studeerde hij aan de Escolinha de Arte do Brasil , onder leiding van Oswaldo Goeldi. Dus, in een zeer korte tijd, nam deel aan de 1e nationale tentoonstelling van abstracte kunst, in het Hotel Quitandinha, in Petrópolis. Greedy voor het beheersen van de techniek van het opnemen, verhuisde hij van de School of Art naar het Municipal Institute of Fine Arts , waar Iberê Camargo een kleine groep studenten hield die metaalgravures ontwikkelden. En hij volgde lessen in de kunstgeschiedenis, kritische analyse en interpretatie van beroemde werken met Fayga Ostrower .

Artistieke fases:
Tijdens de jaren 1950, werken de Rossini Perez werden in linoleum en afgebeeld boten, heuvels en krottenwijken, alsmede palen en ladders, gekenmerkt door lijnen en opeenvolgende plannen die vermenigvuldigen op papier. Zijn werken zijn nooit politieke connotaties gehad en referenties zijn altijd dingen die rond als de spanten en plafonds van de kamers, de reliëfs van de dekbedden weefsels en moeder naaien spoelen waren geweest. In de jaren zestig wijdde hij zich aan de metaalgravure. De werken werden de grenzen verliezen van de contouren en tekeningen won een abstract aspect, hoewel in vele gevallen tonen enkele soort teken als de knopen en verdraaide en verwarde strengen, gewikkeld in bandjes die terugkerende in het latere werk van het decennium geworden. Op dit moment vervolmaakte hij zich in de lithografie aan de Rijksakademie in Amsterdam,Arthur Luiz Piza , Flávio Shiró , Frans Krajcberg , Lygia Clark , Sérgio de Camargo , Sérvulo Esmeraldo , evenals Gilberto Chateaubriand. Volgens het coververhaal van het toenmalige Manchete Magazine (circa 1970): "voor hen is Parijs een feest". Na een seizoen in Senegal tussen 1974 en 1975, waar hij in de Nationale School voor Schone Kunsten in Dakar een werkplaats voor metaalgravure bouwde, verwerkte hij in zijn werk enkele kleuren en een nieuw vocabulaire dat bestaat in iconen en symbolen van stoffen, armbanden, armbanden en andere sieraden verkocht op de Sandaga-markt. In de jaren negentig wijdde hij zich aan de serie Leques, die op het eerste gezicht rijk is aan details die gevlochten zijn als kant, maar die aan de meer aandachtige ogen een conglomeraat van mannelijke geslachtsorganen onthult.

Professor van het graveren:
Halverwege de jaren vijftig verwierf Rossini Perez een pers en ging hij alleen werken, exposeerde op conferenties, salons en internationale biënnales, won verschillende prijzen en beëindigde zo de leerfase. Dat was toen, in 1959, het project van de Gravure Studio van het Museum of Modern Art in Rio de Janeiro, nog in aanbouw, verscheen. Uitgenodigd om assistent te zijn van de Engelse graveur Johnny Friedlaender, die vier maanden in de stad doorbracht om de inaugurale cursus van het instituut samen met voormalig student Edith Behring te geven . Om het welslagen van het initiatief te verzekeren, waren de studenten Maria Bonomi en Tuni Murtinho, gevolgd door Anna Letycia , Isabel Pons , Farnese de Andrade ,Roberto de Lamonica, en daarmee de hoofdstad van Rio de Janeiro, werd het belangrijkste centrum van de gravure, waar een hele generatie zich daar verzamelde. Kort daarna werd hij uitgenodigd om de graveerwerkplaats van het Braziliaans-Bolivia Instituut in de stad La Paz op te zetten, waarna hij naar Lima, Peru, ging om het atelier van de Academie voor Schone Kunsten als gastkunstenaar te adviseren. In 1965 werd hij uitgenodigd door de Calouste Gulbenkian Foundationom de workshop van de Coöperatie van Portugese Recorders te leiden, in Lissabon, Portugal. Na 10 jaar woonachtig in Parijs, vestigde hij zich in eerste instantie in de federale hoofdstad en werd uitgenodigd voor de workshop graveren van de Nationale Universiteit van Brasilia (UNB) te heropenen, in 1972, waar hij een korte tijd, want op het moment nam de uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om een ​​workshop te creëren metaal graveren bij de Nationale School voor Schone Kunsten Dakar, Senegal, waar hij tussen 1974 en 1975 leefde, tijdens de komende 14 jaar terug te keren meerdere malen na het Afrikaanse land. Toen eindelijk terug uit Afrika naar Brazilië, implementeerde de werkplaats van het Centre for Creativity Cultural Federal District Foundation in Brasilia, waar het ooit was weer een leraar aan de instelling is afgesloten, waardoor het terug te keren naar Rio de Janeiro, waar hij woont zelfs vandaag. Na jaren,

Fotograaf:
Naast blokfluit en leraar is Perez een fotograaf. De interesse kwam vroeg, op 7-jarige leeftijd, toen hij een camera won en de steegjes in zijn buurt in Fortaleza fotografeerde. In Rio de Janeiro registreert beelden die de straten en begraafplaatsen, daterend uit de vroege negentiende eeuw sieren, werden zij uit Parijs, waar er was een fabriek gespecialiseerd in het maken van aangepaste originele werken en kopieën van andere bekende. Gedurende het leven, een reportage over de transformatie van de hoofdstad, als gevolg van de bouw en de sloop van gebouwen zoals de Monroe Palace en Guinle herenhuis aan Praia de Botafogo, zowel vernietigd in de jaren 1970 wordt geschat dat het ongeveer 7 heeft geproduceerd, 5000 afbeeldingen die de collecties van Instituto Moreira Salles en deInstituut voor Nationaal Historisch en Artistiek Erfgoed (IPHAN).

Collecties:
Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten in Rio de Janeiro is de belangrijkste bewaker van de prenten van Rossini Perez, maar er zijn ook kopieën in de National Library Foundation , het Castro Maya Museum Museum en het Museum of Modern Art in dezelfde stad; in de Pinacoteca van de staat São Paulo , in de verzameling van Banco Itaú, Museum voor moderne kunst en Museum voor moderne kunst , in São Paulo; in het Historisch en Diplomatiek Museum van Itamaraty , Museum van het Hooggerechtshof , Historisch Museum van de Federale Senaat , in Brasília; en in het Oscar Niemeyer Museum, in Curitiba. De meest recente acquisitie vond plaats in 2017, toen de bibliotheek Mário de Andrade , in de stad São Paulo, 170 werken ervan in zijn collectie verwerkte. Buiten zijn er werken van de kunstenaar in het Nationaal Museum van Soares dos Reis , in de stad Porto, Portugal; in de Rijksakademie , in Amsterdam, in Nederland; in de Latijns-Amerikaanse kunstcollectie aan de universiteit van Essex in het Verenigd Koninkrijk en in het Blanton Art Museum aan de universiteit van Texas in Austin in de Verenigde Staten.

Tentoonstellingen:
Gedurende Rossini Perez leven deelgenomen aan 24 solotentoonstellingen, meer dan 100 collectieve en 11 Biënnale International Art en / of graveren, met inbegrip van Bradford (1968), Carrara (1959), Krakau (1970), Mexico (1958), San Juan van Puerto Rico (1981 en 1983), Santiago van Chili (1968), São Paulo (1957, 1965 en 1967), Tokyo (1957), onder anderen. De volgende hoogtepunten:

Individuen:
Instituut Brazilië-Verenigde Staten, Rio de Janeiro, 1955
Galerij Ambiente, São Paulo, 1955
Galeri SAIB, Dakar, Senegal, 1975
Museum voor moderne kunst, Rio de Janeiro, 1984
Nationaal Museum voor Schone Kunsten, Rio de Janeiro, 1985
Caixa Cultural, São Paulo, 2009-2010
Pinacoteca Station, São Paulo, 2013
Museum van Kunst van Rio (MAR), Rio de Janeiro, 2015
Collectief nationaal
I Salão de Arte Moderna, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1952
Hal van nationale kunstenaars, Theatro Municipal, Rio de Janeiro, 1952
IV Gemeentelijk Paleis voor Schone Kunsten, Theatro Municipal, Rio de Janeiro, 1952
II Nationale Salon van Moderne Kunst, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1953
IV Hall of Still Lifes, Theatro Municipal, Rio de Janeiro, 1953
III Nationale Salon van Moderne Kunst, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1954
Black and White Hall, Rio de Janeiro, 1954
III Biënnale van São Paulo, 1955
IV Nationale Salon van Moderne Kunst, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1955
V Nationale Salon voor Moderne Kunst, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1956
V Paulista Salon van moderne kunst, Prestes Maia Gallery, São Paulo, 1956
Onderzoeken. De Gravura Brasileira, Itaú Cultural, São Paulo, 2000-2001
Abstract Express, Imperial Museum, Petrópolis, 2005
Internationaal collectief
Moderne kunst in Brazilië, Latijns-Amerikaanse landen, 1958
Vier Braziliaanse kunstenaars, Buenos Aires, Argentinië, 1958
Braziliaanse recorders, in Asunción, Paraguay, 1958
Moderne Braziliaanse kunst, München, Duitsland, 1959
Moderne Braziliaanse kunst, Wenen, Oostenrijk, 1959
Braziliaanse recorders, landen van Latijns-Amerika, 1959
Graveus Bréliliens, Hotel Ivoire, Abidjan, Ivoorkust, 1979
Prijzen
In 2016 ontving hij van het Nationaal Museum voor Schone Kunsten een eerbetoon aan andere kunstenaars, medewerkers en medewerkers voor de dienstverlening aan de instelling en dus relevant voor de gemeenschap. Bij andere gelegenheden ontving hij de volgende prijzen of beurzen:

SAPS in de IV Hall of Still Lifes, Theatro Municipal, Rio de Janeiro, 1953
Aankoop aan de Salon van moderne kunst III São Paulo, Prestes Maia Gallery, São Paulo, 1954
Certificaat van Vrijstelling van Jury op de IV Nationale Salon van Moderne Kunst, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1955
Overname aan de V National Salon of Modern Art, Ministerie van Onderwijs en Gezondheid, Rio de Janeiro, 1956
Regering van de staat São Paulo in de V São Paulo-hal van de moderne kunst, Prestes Maia Gallery, São Paulo, 1956
Museum voor Moderne Kunst van Rio de Janeiro op de Biënnale IV São Paulo, 1957
Regina Feigl op de VII Nationale Salon van Moderne Kunst op het Ministerie van Onderwijs en Volksgezondheid, Rio de Janeiro, 1958
Internazionale Cittá di Carrara op de Biënnale II Carrara, Italië, 1959
Beste blokfluit in het XIV Gemeentelijk Paleis voor Schone Kunsten, Belo Horizonte Museum of Art, 1959
Reis naar het land aan de IX National Salon of Modern Art, Rio de Janeiro, 1960
UNESCO-beurs om in Nederland te studeren, 1962
Itamaraty op de VIII São Paulo Biënnale, 1965
I Graverprijs op het Casa de las Americas-festival, Havana, Cuba, 1969
Verwerving aan de Salão de Belo Horizonte, Pampulha Art Museum, Minas Gerais, 1973
Gravure op de II Annual Print Exhibition, bij het graveerwerk van de Cultural Foundation of Curitiba, Paraná, 1978
Research Grant, Itamaraty, Brasilia, 1994
Referenties
ABREU, Laura. "Rossini Perez: Drawings, Matrices and Engravings". São Paulo-Brasília: Caixa Cultural, 2009-2010. KOSSOVITCH, Leon & Laudana, Mayra. Drukkunst in de twintigste eeuw, São Paulo: Itaú Cultural, 2000.

OSTROWER, Fayga. Enkele opmerkingen over Braziliaanse gravure. Bijlage bij de brief van 5 maart. 1954 voor Wladimir Murtinho, São Paulo: Wladimir Murtinho-archief, privécollectie Luiz Bernardo Pericás .

PEREZ, Rossini. "Traditionalism and Vanguard in Engraving", Brazilian Print Today: Testimonials. Rio de Janeiro, SESC-Tijuca Printing Office, 1997. v. 3.

RUBIM, Nani. "Artist of Multiple Trajectory, Rossini Perez wint tentoonstelling in MAR", O Globo, Rio de Janeiro, 1 augustus. 2015.

Externe links
https://oglobo.globo.com/cultura/artes-visuais/artista-d-
e-trajetoria-multipla-rossini-perez-ganha-exposicao-no-mar-1-
7048341

http://www.cultura.rj.gov.br/materias/trajetoria-artisti-
ca-de-rossini-perez-e-destaque-no-mar

https://ims.com.br/titular-colecao/rossini-perez/

https://catracalivre.com.br/geral/agenda/barato/rossini--
perez/

http://enciclopedia.itaucultural.org.br/pessoa21418/ross-
ini-perez

http://pinacoteca.org.br/programacao/rossini-perez/

http://www.museudeartedorio.org.br/sites/default/files/a-
_invencao_de_rossini_perez.pdf

https://artsandculture.google.com/exhibit/rossini-perez--
desenhos-matrizes-e-gravuras-%C2%A0/AAIyoC4YuupBIQ?hl=pt-BR<-
br />
https://vejasp.abril.com.br/atracao/rossini-perez/

http://www.premiopipa.com/tag/rossini-perez/

http://www.premiopipa.com/2013/05/rossini-perez-um-passa-
nte-e-duas-margens/

http://www.margs.rs.gov.br/midia/caminhos-de-rossini-per-
ez-no-margs/

https://diariodorio.com/mar-abre-exposicao-sobre-rossini-
-perez/

https://www.artsy.net/show/museu-de-arte-do-rio-mar-ross-
ini-perez-between-morro-da-saude-and-africa

https://blogdabn.wordpress.com/2016/03/16/fbn-i-acervo-r-
ossini-perez-um-artista-preocupado-com-a-preservacao-da-memo-
ria-da-arte/

http://www.anf.org.br/mar-abre-exposicao-rossini-perez-e-
ntre-o-morro-da-saude-ea-africa/

http://www.obrasdarte.com/mar-inaugura-a-exposicao-rossi-
ni-perez-entre-o-morro-da-saude-ea-africa/

http://brasilartesenciclopedias.com.br/nacional/perez_ro-
ssini.htm

http://myartguides.com/exhibitions/rossini-perez-entre-o-
-morro-da-saude-ea-africa/attachment/rossini-perez-casas-195-
4/

https://gauchazh.clicrbs.com.br/cultura-e-lazer/artes/no-
ticia/2017/12/margs-afina-parceria-com-o-museu-nacional-de-b-
elas-artes-do-rio- de-Janeiro-cjb423j560bpl01mkeqx8gn2g.html

http://objdigital.bn.br/objdigital2/acervo_digital/div_i-
conografia/icon1287369/icon1287369.pdf

http://tede.biblioteca.ufpb.br/handle/tede/8299

http://www.tribunadonorte.com.br/noticia/rossini-perez-r-
eencontra-a-paisagem-natal/235918

Cronologia:
Realizou, entre outras, as seguintes exposições individuais:
1955 – Galeria Ibeu, Rio de Janeiro, RJ.
1959 – Sala Arte y Letras, Montevidéu, Uruguai.
1962 – Die Brüke, Düsseldorf, Alemanha.
1965 – Galeria Divulgação, Lisboa, Portugal; Signals Gallery, Londres, Inglaterra.
1968 – Galeria Cubus, Colônia, Alemanha.
1971 – Chanakya Gallery, Nova Délhi, Índia.
1973 – Relevo e Novelo, Galeria Bonino, Rio de Janeiro.
1974 – Trajetória 1961-1974, Fundação Cultural do Distrito Federal, Brasília.
1980 – Galeria Dora Pamphili, Roma, Itália.
1986 – Galeria Skovhuset, Copenhague, Dinamarca.
1995 – Museus Castro Maya, Museu da Chácara do Céu, Rio de Janeiro.
1999 – Trajetória 1954-1981, Academia Brasileira de Letras, Rio de Janeiro.
2010 – Rossini Perez: Desenhos, Matrizes e Gravuras, Caixa Cultural, Brasília.
Participou, entre outras, das seguintes exposições coletivas:
1952 – IV Salão Municipal de Belas Artes do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, medalha de bronze.
1952-61 – Salão Nacional de Arte Moderna, Rio de Janeiro.
1953 – I Exposição Nacional de Arte Abstrata, Hotel Quitandinha, Petrópolis, RJ.
1954 – III Salão Paulista de Arte Moderna, São Paulo, prêmio aquisição.
1955-67 – Bienal Internacional de São Paulo, São Paulo (prêmio Museu de Arte Moderna, na edição de 1957 e prêmio Itamaraty na de 1965).
1956 – V Salão Paulista de Arte Moderna, prêmio Governador do Estado de São Paulo.
1957 – Arte Moderna no Brasil, Argentina, Peru e Chile; IV Bienal de Tóquio, Japão.
1958 – I Bienal Interamericana de Pintura y Grabado, Cidade do México, México.
1959 – II Bienal Internacional do Mármore, Carrara, Itália, prêmio internacional.
1959-60 – I Exposição Coletiva de Artistas Brasileiros na Europa, Alemanha, Áustria, Portugal, Espanha, França e Holanda.
1960 –Brazilian Printmakers, Smithsonian Institution, Washington, Estados Unidos.
1962 – XXXI Bienal de Veneza, Itália.
1963 – III Bienal de Paris, França.
1969 – Festival Casa de las Américas, Havana, Cuba, prêmio Javier Baez.
1973 – V Salão Nacional de Arte Contemporânea, Museu de Arte da Pampulha, Belo Horizonte, MG, prêmio aquisição.
1978 – I Mostra Anual de Gravura Cidade de Curitiba, PR - premiado.
1983 – VI Bienal de San Juan del Grabado Latinoamericano y del Caribe, San Juan, Porto Rico, grande prêmio em gravura.
1983-85 – Salão Nacional de Artes Plásticas, Museu de Arte Moderna, Rio de Janeiro.
1986 – Brasiliansk Kunst, Dinamarca.
1990 – IX Mostra da Gravura Cidade de Curitiba, Museu da Gravura, Curitiba.
1994 – Poética da Resistência: Aspectos da Gravura Brasileira, Galeria de Arte do Sesi, São Paulo.
1999 – Mostra Rio Gravura. Gravura Moderna Brasileira: Acervo do MNBA, Rio de Janeiro.
2005 – Expresso Abstrato, Museu Imperial, Petrópolis.
Parte significativa de sua obra pode ser encontrada nos acervos, entre outras, das seguintes instituições: Banco Itaú, Pinacoteca do Estado de São Paulo, Museu de Arte Contemporânea da Universidade de São Paulo e Museu de Arte Moderna, em São Paulo; Fundação Biblioteca Nacional, Museu Nacional de Belas Artes, Museus Castro Maya e Museu de Arte Moderna, no Rio de Janeiro; Museu Histórico e Diplomático do Itamaraty, em Brasília; Museu Oscar Niemeyer, em Curitiba; Museu Nacional de Soares dos Reis, no Porto, Portugal; e Rijksakademie, em Amsterdã.


OBRAS DE ROSSINI PEREZ ESTÃO EM EXPOSIÇÃO NA CAIXA CULTURAL SP
Brasilia, 16 de Novembro de 2009
Ao todo, a mostra é composta de 89 desenhos, matrizes e gravuras

Rossini Perez: Desenhos, Matrizes e Gravuras – acervo Museu Nacional de Belas Artes chega a São Paulo no fim deste mês de novembro, com coquetel de lançamento para convidados no dia 28. A iniciativa apresenta 89 obras deste grande artista brasileiro.
Os visitantes poderão atestar por que Rossini Perez é considerado um verdadeiro mestre na arte da gravura, contemplando trabalhos nas técnicas da xilogravura, linóleo, serigrafia, gravura em metal e algumas litografias inéditas. Todas com traços, cores e texturas impressionantes e predominantemente abstratas.
Com curadoria de Laura Abreu, além de mostrar obras importantes da carreira de Rossini criadas desde a década de1950, a exposição exibe também objetos que influenciaram o seu trabalho.
Rossini Perez - Natural de Macaíba, no Rio Grande do Norte, Rossini se mudou para o Rio de Janeiro em 1943 e nesta cidade teve seu trabalho consagrado e ganhou notoriedade artística. Sua formação começou na década de 50, em cursos livres de pintura, desenho e gravura com nomes consagrados, entre os quais se destaca Iberê Camargo.
Quando, em 1958, a Sociedade Os Amigos da Gravura realiza a primeira grande tiragem de sua obra "Morro", a carreira de Rossini começa a deslanchar, chegando inclusive a ganhar o público e crítica internacional.
Além de ter morado na Europa e aperfeiçoado sua técnica no continente, o artista participou de mais de onze bienais internacionais, incluindo a de Veneza, viajou o mundo com mostras individuais e coletivas e lecionou em escolas de artes. No Brasil, destaca-se o período em que deu aulas no Ateliê de Gravura do MAM/RJ.
Ele também implantou as oficinas de gravura em metal do Instituto Brasil-Bolívia de La Paz (Bolívia), do Instituto de Artes de Dakar (Senegal) e do Centro de Criatividade da Fundação Cultural do Distrito Federal.

SERVIÇO:
Exposição: Rossini Perez- desenhos, matrizes e gravuras
Local: CAIXA CULTURAL São Paulo - Praça da Sé, 111 – Centro - São Paulo (SP) - Galeria Neuter Michelon
Datas: de 28/11/2009 a 17/01/2010
Período de visitação: 9h00 às 21h00 – terça-feira a domingo.
Entrada: franca
Recomendação etária: livre
Informações: (11) 3321-4400


Rossini Quintas Perez nasceu em Macaíba-RN, em 1932. Em 1940, muda-se com a família para o Rio de Janeiro. Em 1951, frequenta a Associação Brasileira de Desenho e tem aulas com o pintor Ado Malagoli. Em visita à 2ª Bienal Internacional de São Paulo, em 1953, impressiona-se com as gravuras de Edvard Munch e decide se dedicar a essa técnica. No Rio de Janeiro, estuda na Escolinha de Arte do Brasil e é orientado por Oswaldo Goeldi. Também foi aluno de Iberê Camargo e de Fayga Ostrower.
Aperfeiçoa-se em litografia na Rijksakademie, em Amsterdã, como bolsista, em 1962. Reside em Paris de 1962 a 1972. Ajuda a implantar uma oficina de gravura em metal na Ecole Nationale des Beaux-Arts – Enba (Escola Nacional de Belas Artes), em Dacar, Senegal, entre 1974 e 1975, e dá aulas nessa instituição em 1977 e 1978. De volta ao Brasil, é professor no Centro de Criatividade da Fundação Cultural do Distrito Federal, em Brasília, em 1978, e no Ateliê de Gravura do MAM-RJ, de 1983 a 1986.
Como fotógrafo, Perez documentou as transformações da cidade do Rio de Janeiro resultantes de intervenções urbanas, como as obras para a construção do metrô. Registrou estatuária e detalhes da arquitetura carioca em muitas edificações mais tarde demolidas. Sua obra é composta por cerca de 7,5 mil imagens.


Perez, Rossini (1932)


Biografia

Rossini Quintas Perez (Macaíba RN 1932). Gravador, pintor. Muda-se com a família, em 1940, para o Rio de Janeiro. Em 1951, freqüenta a Associação Brasileira de Desenho e tem aulas com o pintor Ado Malagoli (1906 - 1994). Em visita à 2ª Bienal Internacional de São Paulo, em 1953, impressiona-se com as gravuras de autoria de Edvard Munch e decide se dedicar a essa técnica. No Rio de Janeiro, estuda na Escolinha de Arte do Brasil e é orientado por Oswaldo Goeldi (1895 - 1961). Por volta de 1952, é aluno de Iberê Camargo (1914 - 1994) e, em 1953, de Fayga Ostrower (1920 - 2001). No mesmo ano, participa da 1º Exposição Nacional de Arte Abstrata, no Hotel Quitandinha, em Petrópolis, Rio de Janeiro. Na década de 1950, suas obras tratam de temas como os barcos, os morros e as favelas cariocas. Em 1959, é assistente de Johnny Friedlaender no Ateliê de Gravura do Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro - MAM/RJ, no qual leciona, desse ano até 1961. Aperfeiçoa-se em litografia na Rijksakademie, em Amsterdã, como bolsista, em 1962. Reside em Paris de 1962 a 1972. Ajuda a implantar uma oficina de gravura em metal na Ecole Nationale des Beaux-Arts - Enba [Escola Nacional de Belas Artes], em Dacar, Senegal, entre 1974 e 1975, e dá aulas nessa instituição em 1977 e 1978. De volta ao Brasil, é professor no Centro de Criatividade da Fundação Cultural do Distrito Federal, em Brasília, em 1978, e no Ateliê de Gravura do MAM/RJ, de 1983 a 1986.



Atualizado em 04/03/2008


Autor : Rossini Quintas Perez Titulo : Cidade Moderna Data : 1954 Numeração : 6 de 6 Técnica : xilogravura impressa em papel de arroz Medidas : mancha impressa 21,5 x 49,3 cm ; moldura 39 x 65,5 cm Estado de conservação da obra : exelente Moldura : em madeira natural, montada com materiais de ph neutro Biografia retirada dos arquivos do Instituto Itaú Cultural : Nascimento 1932 - Macaíba RN Cronologia Gravador, pintor, desenhista, professor s.d. - Ainda criança, muda-se para Fortaleza com a família 1940 - Transfere-se com os familiares para o Rio de Janeiro ca.1945/1950 - É aluno de Luiz de Almeida Júnior, com quem entra em contato com a arte acadêmica 1951 - Interessa-se pela gravura após visita à 1ª Bienal Internacional de São Paulo s.d. - Estuda gravura em metal com Vera Tormenta, no Rio de Janeiro 1951 - Freqüenta a Associação Brasileira de Desenho e tem aulas com Ado Malagoli (1906 - 1994) 1951 - Estuda na Escolinha de Arte do Brasil. Conhece Augusto Rodrigues (1913 - 1993), Poty (1924 - 1998). É orientado por Oswaldo Goeldi (1895 - 1961) ca.1952 - Estuda gravura em metal com Iberê Camargo (1914 - 1994), no Instituto Municipal de Belas Artes (atual Escola de Artes Visuais do Parque Lage) 1953 - Estuda com Fayga Ostrower (1920 - 2001), no Rio de Janeiro 1955/1960 - Leciona gravura em metal no Ateliê do MAM/RJ 1959 - Atua, junto com a gravadora Edith Behring (1916 - 1996), como assistente de Johnny Friedlaender no Ateliê de Gravura do MAM/RJ 1959/1961 - É professor de gravura em metal do Ateliê de Gravura do MAM/RJ 1960 - Leciona no Instituto Brasil - Bolívia, em La Paz 1960 - Leciona na Escuela de Bellas Artes, em Lima, Peru 1962 - Recebe bolsa do governo dos Países Baixos e faz viagem de estudo à Amsterdã; aperfeiçoa-se em litografia na Rijksakademie 1962/1972 - Vive em Paris, França 1965 - Leciona na Cooperativa dos Gravadores Portugueses, em Lisboa 1974/1975 - É convidado para implantar uma oficina de gravura em metal na École des Beaux-Arts de l'Institut des Arts, em Dacar, Senegal 1977/1978 - Leciona na Ecole Nationale des Beaux-Arts - Enba [Escola Nacional de Belas Artes], em Dacar 1978 - Leciona no Centro de Criatividade da Fundação Cultural do Distrito Federal, em Brasília 1979 - Recebe, em Brasília, Grau de Cavaleiro da Ordem do Rio Branco, no Palácio Itamaraty 1983/1986 - Leciona no Ateliê de Gravura do MAM/RJ
Datum toegevoegd: 20/03/2006 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart