19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Pedersen, Finn Pedersen
[2006525]

€1.150,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Finn Pedersen
1944-2014

Finn Pedersen woont in Scandinavië en werkt in zijn atelier gedreven aan kleurrijke schilderijen. Met krachtige bewegingen brengt hij de verf op het canvas. Hij gebruikt de spatel, zijn vingers of laat de inhoud van de tube in dikke stromen over het doek vloeien. Pedersen vlecht de kleuren ineen, laat ze om elkaar heen draaien en elkaar uitdagen. Zo ontstaan er nieuwe onverwachte en mysterieuze verbanden.Het is voor deze kunstenaar van het grootste belang dat elke kleur helder en puur blijft. Het mag geen warboel worden. Van vermenging van kleuren is dus geen sprake. Voor Pedersen is elke kleur mooi genoeg van zichzelf. Kleuren moeten elkaar aanvullen. Ze moeten elkaar nieuwe energie geven. Net als de afzonderlijke tonen in een melodie waar elke toon zijn eigen belangrijke rol speelt.De schilderijen van Pedersen zijn herkenbaar en raadselachtig. Herkenbaar, want ze doen op het eerste gezicht denken aan de onstuimige agressiviteit van de kunstenaarsbeweging Cobra tijdens de jaren 1948-1951. De oprichters waren verzot op expressieve kleurrijke overdrijvingen. Raadselachtig, omdat het schilderij speelt met de beschouwer. Als in een droom verandert het beeld op het schilderij voortdurend.

Zijn leven:
Finn Pedersen werd geboren in 1944 op het eiland Bornholm (Denemarken). Hij overleed op 18 juli 2014.
Reeds vroeg realiseerde hij zich dat schilderen zijn grootste ambitie was.
Op twintigjarige leeftijd kwam hij via een aantal kunstenaars in contact met de abstracte kunst. In 1965 houdt hij zijn eerste tentoonstelling. Een jaar later neemt hij deel aan een groepstentoonstelling in de Court Gallery in Kopenhagen. Hier exposeren ook Asger Jorn, Karel Appel, Carl Henning Pedersen en een aantal andere COBRA-kunstenaars.
In 1968 wordt hij opgenomen in de psychiatrie. Twee jaar later wordt hij gevraagd om deel uit te maken van de “August 70” groep. Zijn artsen zien in dat schilderen de enige manier is om Pedersen terug gezond te laten worden en geven hun toestemming. Zijn schilderscarrière kan nu echt beginnen…
In 1981 ontmoet hij Jens Faunschow, die zijn schilderijen introduceert in de USA (San Francisco). De internationale doorbraak wordt een feit en zijn werken halen exuberant hoge bedragen.
In 1982 trouwt hij met de Noord-Ierse Mary, die hem volop steunt en voor hem een bron van inspiratie wordt.

Zijn werk:
Met krachtige bewegingen brengt hij de verf op het canvas. Hij gebruikt de spatel, zijn vingers of laat de inhoud van de tube in dikke stromen over het doek vloeien. Pedersen vlecht de kleuren ineen, laat ze om elkaar heen draaien en elkaar uitdagen. Zo ontstaan er nieuwe onverwachte en mysterieuze verbanden. Het is voor deze kunstenaar van het grootste belang dat elke kleur helder en puur blijft. Het mag geen warboel worden. Van vermenging van kleuren is dus zelden sprake. Voor Pedersen is elke kleur mooi genoeg van zichzelf. Kleuren moeten elkaar aanvullen. Ze moeten elkaar nieuwe energie geven. Net als de afzonderlijke tonen in een melodie waar elke toon zijn eigen belangrijke rol speelt. De schilderijen van Pedersen zijn herkenbaar en raadselachtig. Herkenbaar, want ze doen op het eerste gezicht denken aan de onstuimige agressiviteit van de kunstenaarsbeweging Cobra tijdens de jaren 1948-1951. De oprichters waren verzot op expressieve kleurrijke overdrijvingen. Raadselachtig, omdat het schilderij speelt met de beschouwer. Als in een droom verandert het beeld op het schilderij voortdurend.
De carrière van de Deense schilder Finn Pedersen was, mede door psychiatrische problemen, erg wisselvallig. In 1982 trouwt hij met de Noord-Ierse Mary, die hem volop steunt en voor hem een bron van inspiratie wordt.
Datum toegevoegd: 19/08/2019 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart