19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Bevers, Gerard Bevers
[2006826]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

GERARD BEVERS
1953

Over de kunstenaar:
Mijn verbale vermogen om de diepe betekenislagen van mijn schilderijen inzichtelijk te maken zijn beperkt. Dit heeft z’n oorzaak die gerelateerd is aan de rode draad die door mijn leven buldert in de vorm van zware depressies.

In mijn hoofd is het één wirwar van vrij rondzwevende informatie, alle in categorieën opgeborgen gegevens zijn van hun plaats geraakt en dwarrelen door elkaar. Losse gegevens schieten zo snel door mijn hoofd dat ik ze niet eens goed kan onderscheiden. Overal en altijd resoneert een stem in mij die zegt, verlies je verstand niet, verlies het niet, verlies het niet.

Uit al deze chaos ontspringen mijn kunstwerken. Vaak kom ik jarenlang tot niets en soms wordt ik getroffen door een stortregen van kant en klare ideeën. Voor het gemak deel ik de kunst altijd op in twee categorieën. Kunst voorbij! En kunst voor in de open haard. Wat mij betreft kan 90% van alle kunst zo de open haard in, de figuratieve kunst, de abstracte niemendalletjes vol extatische kleurtjes, ‘de witte’ schilderijen enzovoorts… Die vaak nog onderbouwd zijn met allerlei theoretische rimram.

Ik wil dat mensen zonder al deze ballast opgaan in mijn schilderijen, erin omkomen, werp uw krukken af, er mag niets tussen de schepper en de kijker staan, niet de kijker, maar het schilderij moet in beweging komen, het menselijk drama tonen. Een kunstwerk is wat mij betreft geslaagd als het de kijker verontrust, een zeker onbehagen veroorzaakt. Er is dan niets tegen ’n zekere esthetica, want de kijker moet natuurlijk wel verleidt worden ’n zoektocht naar schoonheid in het afzichtelijke. In metafysische zin is het dan zo dat wat je ook probeert, je kunt het niet recht krijgen, het blijft scheef hangen. Die wrevel overwin je en dan heeft het met succes z’n plek boven je open haard verworven of je overwint die wrevel niet en dan belandt het in de open haard.

Het vermogen tot artistieke expressie staat los van vaardigheid of schildertechniek. Dat vermogen komt voort uit ’n aangeboren vormgevoel. Een schilderij komt pas tot leven door de omgang en de bezieling van ’n ander, daarom is het ‘riskant’ om het de wereld in te sturen. Het kan beschadigd worden door de platte blik en wreedheid van de machtelozen, door de geestelijke daklozen. Ziedaar mijn angst tot exposeren, niet alleen dat het werk onbegrepen blijft, maar ook gruwelijk wordt verkracht. De open haard als metafoor voor hoe we in deze tijd praktische alles van waarde en schoonheid in de fik steken om onze dolende zielen nog enige warmte te bezorgen.
Datum toegevoegd: 02/12/2010 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart