19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Rongen, Henk Rongen
[2006840]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

HENK RONGEN
1948-

Voorkeursnaam: Rongen, Henk

Man/vrouw/groep: man

School: Nederlands

Geboorteplaats/datum: Venray 17-02-1948

Documentatie RKD

Overige opmerkingen:
Ontv. doc. van C. Raad Limburg op 11 jan 1993.

Bekend om zijn zeer herkenbare Geometrische abstracte schilderijen.

Henk Rongen is een gevestigd kunstenaar en werd geboren in 1948, kunstenaars zoals, Luis Marin, Casey Downing, Vicky Ospina, Sylvia Iskander en Maximiliano Pruneda zijn van dezelfde generatie.

Verdere biografische context voor Henk Rongen:
Het creatieve werk van Henk Rongen, geboren in 1948, was voornamelijk geďnspireerd op de jaren zestig. Historisch gezien in de context van de Koude Oorlog, belichamen de jaren zestig een buitengewoon krachtig tijdperk dat een aanzienlijk aantal breuken veroorzaakte en de volgorde van alle dingen in twijfel trok.

In Europa zouden het IJzeren Gordijn en de Berlijnse muur voor eeuwig mensen en overtuigingen markeren, terwijl in de VS problemen zoals de Cubaanse rakettencrisis en de oorlog in Vietnam voor altijd de komende generaties zouden treffen. Van onderwijs tot genderkwesties en ideologieën, volgde een herdefinitie van sociale normen in de westerse samenleving, met revolutionaire filosofieën en bewegingen die opkwamen in een bakermat van innovatie. Ook in de kunstwereld vonden een groot aantal belangrijke veranderingen plaats.

Pop Art, die de cultuur van massamedia belichaamt door het werk van Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Tom Wesselmann, braken langzaamaan de fundamenten af waar op de productie en receptie van kunst werd gebouwd.
Puttend uit de beeldtaal van de populaire cultuur en het massaconsumptie, verwierpen de popartiesten de autoriteit van elitaire kunst en creëerden ze een revolutionaire beweging, terwijl het minimalisme, dat tegelijkertijd verscheen, elke vorm van emotionele manifestatie afwees en zich concentreerde op het theoretische aspect van de kunst, gericht op puur visuele reacties.

Eenvoud en een leegte van emoties waren sleutelbegrippen in de zeer invloedrijke beweging van het minimalisme, belichaamd door kunstenaars als Frank Stella, Donald Judd en Agnes Martin. Minimalistische kunstenaars waren verveeld door de gebaren elementen van het abstract expressionisme en concentreerden zich op het produceren van kunstwerken die voornamelijk gepolijste, zuivere lijnen en geometrische elementen verzamelden.

De allereerste bloei van het conceptualisme werd aanzienlijk beďnvloed door de eenvoud van het minimalisme, maar ging verder in het ontkennen van alle reeds bestaande opvattingen die inherent zijn aan kunst, vergelijkbaar met wat popartiesten probeerden te bereiken, door de populaire cultuur te verheffen tot de status van hoge kunst.

Kunstenaars als Morris Louis, Kenneth Noland en Helen Frankenthaler gingen verder in op enkele van de ideeën die inherent zijn aan het abstract expressionisme en beoefenden Color Field Painting - sterk gerelateerd aan minimalisme, met een in wezen op regels gebaseerde benadering, zonder enige expressieve kenmerken.
Verschillende filosofische scholen hadden een diepgaande invloed op creatievelingen, Francis Bacon en Alberto Giacometti waren kunstenaars die fundamenteel werden overtuigd door de ideeën van het existentialisme, die wereldwijd succes bereikten door hun weergave van de menselijke vorm en de angst die vaak verband houdt met de menselijke conditie.

Internationaal weerklonk een aanzienlijk aantal kunststromingen met de radicale veranderingen van de jaren zestig, vaak onderhevig aan hun eigen regionale verschillen.
In Italië creëerden Lucio Fontana en Piero Manzoni Spatialism, terwijl in Duitsland de Zero-groep soortgelijke ideeën overnam onder leiding van Günther Uecker.

Henk Rongen is met werk vertegenwoordigd in verscheidene Nationale- en internationale collecties van bedrijven, gemeentes, instellingen en particulieren.
Datum toegevoegd: 20/08/2011 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart