19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Essenburg, Henk van den Essenburg
[2006938]

€1.100,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Henk van den Essenburg
1931-

Kunstenaar en tekenleraar

Henk van den Essenburg werd geboren in Amersfoort in 1931, hij bezocht aldaar de lagere school en beleefde er de oorlogsjaren.
Vooral de Oorlogswinter zorgde ervoor dat hij de middelbare school met enige vertraging afsloot.
Dat was in 1951 toen hij het HBS-A diploma behaalde aan het Baarns Lyceum.

Hij groeide op in een milieu met belangstelling voor literatuur en kunst.
Vanaf zijn zestiende bezocht hij regelmatig musea, zo kon het zijn, dat hij al als middelbaar scholier van de directeur van het Rembrandthuis opdracht kreeg om tekeningen van het gebouw te maken, die als prentbriefkaart werden uitgegeven.

Aansluitend op zijn HBS-opleiding ging hij in militaire dienst, waarbij hij onder meer werkzaam was als tekenaar bij de generale staf van de derde divisie.
In de periode 1954-1957 had hij verschillende baantjes om in zijn levensonderhoud te voorzien, zo was hij verantwoordelijk voor buitenlandse literatuur en kunst in een boekhandel te Amersfoort.
In 1957 besloot hij toch weer te gaan studeren, daartoe volgde hij de dagopleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag welke hij in drie jaar voltooide.

Tijdens zijn studieperiode maakte hij in 1958 een reis naar Spanje, die veel indruk op hem maakte, deze reis inspireerde hem tot een fraaie serie litho’s en etsen.
Men kan de serie beschouwen als het begin van Van den Essenburgs carričre als scheppend kunstenaar.

In 1959 solliciteerde hij op de functie van tekenleraar aan een middelbare school in Zeist, op dezelfde functie solliciteerde ook J. van Kuik, die toevallig op dat moment werkzaam was als tekenleraar aan het Winterswijk Lyceum.
Van Kuik werd benoemd en de sollicitatiebrief van Van den Essenburg werd buiten zijn weten om doorgestuurd naar de bevriende rector Tj. Hoogeveen.

Het was een belangrijke stap in het leven van Van den Essenburg want vanaf dat moment tot aan zijn vervroegde pensionering in 1989 maakte hij gebruik van de DOP-regeling en bleef hij werkzaam aan de Winterswijkse scholengemeenschap.

Dat betekende dat hij tekenles gaf aan HBS, MMS en gymnasium, technisch tekenen aan HBS-B en kunstgeschiedenis aan HBS-A en MMS.
Zijn gedreven manier van lesgeven had tot gevolg dat ongeveer 60 leerlingen kunstopleidingen zijn gaan volgen.

Zijn ideeën over het onderwijs en de praktijk in de klas zetten hem vaak aan tot het maken van cartoons en oneliners, die zijn kritische nlik op onderwijs en maatschappij verbeeldden.
Het was de kwaliteit van het onderwijs die hem ter harte ging, die volgens hem werd aangetast door de bezuinigingen, veranderingen en aanpassingen.
Volgens Van den Essenburg is het onderwijs gebaat bij rust, wat doorwerkt naar de leersituatie.

De cartoons waren vaak heel kritisch, soms werden ze opgehangen op prikborden in de school, meestal verdwenen ze ongezien in een map en zullen ze bij tentoonstelling voor het eerst te zien zijn. Tijdens vergaderingen maakte hij karikaturen van zijn collega’s, enkele spotprenten zijn opgenomen in het jubileumboekje 121 jaar Rijks op z’n Winterswijks, waaronder het portret van de 17-jarige Gerrit Komrij.

Onder Van den Essenburgs leiding ontstonden er ook decors voor schoolavonden en werd de muur van de kegelbaan van de sociëteit naast de school beschilderd.
Naast zijn volledige baan als leraar vond Van den Essenburg toch nog tijd voor een studie Indologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar zijn belangstelling voor Indiase kunst, filosofie en godsdienst werd opgewekt.

Door de kennismaking met Indiase miniatuur-schilderkunst kreeg hij meer inzicht in kleurgebruik, dit is terug te vinden in zijn werk vooral als hij omstreeks 1965 overgaat tot het maken van puur abstract werk.

Hij beschouwt zijn schilderijen vanaf die tijd als autonome composities ven kleuren en vormen.
Deze werken vallen op door het gebruik van krachtige, lichtechte kleuren en strakke lijnvoering, het is de belangrijkste fase uit zijn leven als scheppend kunstenaar, die tot op heden voortduurt.

Is met werk vertegenwoordigd in verscheidene nationale en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren.
Datum toegevoegd: 28/07/2015 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart