19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Pool, Eric Pool
[2006942]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Eric Pool
1937-2012

Eric Pool (Amsterdam, 1937-2012) is al tijdens zijn middelbare school-periode op professionele wijze begonnen met tekenen en schilderen. Pool heeft les gehad van diverse kunstschilders.

‘Ik schilder vooral abstract (en wel vakjes), omdat ik geboeid ben door de enorme variatie van deze werkwijze en het boeiende resultaat wanneer het werk gerealiseerd is. Het beweegt en is in beweging. Het is spektakelkunst. Het licht van de zon verspreidt zich over het werk. Licht is trilling, trilling is muziek en dat in beweging.’

Eric Pool werkt in diverse materialen. Hij maakt tekeningen in potlood (dat hij beschouwt als het ultieme tekenmidel), pastel en viltstift, maar ook schilderijen op doek in olie- of acrylverf. Pool beheerst diverse kunsttechnieken. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit portret, abstracte composties en bloemcomposities. Zijn inspiratie haalt hij uit techniek, muziek en natuur.

Het werk van Eric Pool bestaat uit lijnen, stroken en vlakken, waarbij de samenstelling van de kleuren een cruciale rol speelt. Soms ontstaat er een voorstelling, maar meestal overheerst het abstracte. Beschouwing van het werk van Eric Pool leidt tot het ontdekken en bedenken van een systeem. Het is een zoektocht naar een dynamiek uit verstilling en beweging om grip te krijgen op de materie. Vanuit abstractie ontstaat vibratie. Zijn schilderijen en tekeningen laten zich lezen als een anonieme code, een schema van vakjes dat verwijst naar zijn voorkeur voor het lineaire. Pool: ‘Ik schilder vooral abstract (en wel vakjes), omdat ik geboeid ben door de enorme variatie van deze werkwijze en het boeiende resultaat wanneer het werk gerealiseerd is. Het beweegt en is in beweging. Het is spektakelkunst. Het licht van de zon verspreidt zich over het werk. Licht is trilling, trilling is muziek en dat in beweging.’
Het werk krijgt door dit alles bijzondere dimensies, een heel begaafd kunstenaar.

Eric Pool is winnaar van de publieksprijs behorend bij de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2008. De prijs is op 18 mei 2008 feestelijk aan hem uitgereikt in Museum Jan van der Togt te Amstelveen.

Met werk vertegenwoordigd in nationale - en internationale collecties van instellingen, bedrijven en particulieren.

Exposities:

2012 – ‘Anders kan het niet’, groepstentoonstelling, Art Brut Biënnale 2012, Hengelo
2011 – 2012 – ‘In de greep van de streep’, Hypotheekshop Scheldestraat, Amsterdam
2011 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2011, Bagagehal-Oost, Loods 6, Amsterdam
2009 – ‘Licht en donker’, RIBW KAM, Haarlem
2009 – kunstuitleen / galerie Beeldend Gesproken (solo)
2008 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2008, Museum Jan van der Togt, Amstelveen
2005 – Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005, Loods 6, Amsterdam
Datum toegevoegd: 13/08/2015 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2020 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart