19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Slabbers, Huub Slabbers
[2006948]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Huub Slabbers
1910-2001

Huub F.J. Slabbers geboren te Amsterdam op 9 Augustus 1910 overleden aldaar op 9 Maart 2001 was een veelzijdig Nederlands kunstenaar, fotograaf en auteur/illustrator van kinderboeken.

Hij schreef en illustreerde kinderboeken voor de internationale markt tussen 1955 en 1975 publiceerde hij vele titels in diverse landen.

Exposities:
1973 – Susquehanna, Amsterdam
1980 – Chileens Cultureel Centrum, Amsterdam, en daarna Artotheek, eveneens Amsterdam, met drie schilderijen waaronder de Adelaar

Exposeerde in binnen- en buitenland en is vertegenwoordigd met werk in vele nationale- en internationale collecties van instellingen, gemeentes, bedrijven en particulieren.
Een zeer veelzijdig kunstenaar met artistieke uitingen in vele disciplines.

Na een studie aan de Handelsschool werkte hij tussen circa 1920 en 1930 als verkoper van tapijten en ontwikkelde zich als etaleur, met voor die tijd spectaculaire etalages.
De etalage werd bijvoorbeeld tot tweehoog opgetrokken en tapijten van straathoogte tot aan het hoogste punt aaneengeschakeld.

Hij maakte zich de kunst van lettertekenen en reclameletters eigen en bedacht slagzinnen die dagjesmensen die vanuit het Centraal Station direct de Nieuwendijk opkwamen naar binnen lokten.
De handel floreerde en het gezin verhuisde naar villa Thorna in Bussum, genoemd naar het geboortestadje van vader Slabbers.

De Internationale beurscrash van 1929 zorgde er voor dat het luxe leven van korte duur was, de villa werd verkocht, de winkel heeft nog tot ver in de jaren tachtig voortbestaan.
Niet echt geschikt voor de handel zocht hij voortdurend naar creatieve manieren om te (over)leven en ontdekte zijn tekentalent.

Ontwikkeling tot kunstenaar:
Van die beginperiode is weinig bekend, hij werkte onder meer bij reclameatelier Luhlf in Amsterdam waar hij meewerkte aan enorme bioscoop reclameborden en bij Filmstad in Wassenaar waar hij decorbouwer, schilder en tekenaar was.

Op 26 augustus 1939 werd hij in het kader van de algemene mobilisatie opgeroepen als sergeant-menagemeester, ook daar tekende hij de menu's en de teksten om de moed er in te houden.
Hij legde die mobilisatiedagen vast in een klein persoonlijk fotoboekje, ergens in de oorlogsjaren werd hij tewerkgesteld als decorschilder/bouwer bij de Duitse UFA-filmstudio's.

Rond 1946 leerde hij zijn vrouw Ria Barendse kennen. Samen verhuisden ze naar Brussel waar voor hem voldoende werk als tekenaar, bedenker en fotograaf in de reclame te vinden was.
Twee jaar later keerden ze terug naar Amsterdam waar ze tussen 1949 en 1964 vijf kinderen kregen die allen het creatieve en/of fotografische gen erven.

In 1949 vestigde hij zich als fotograaf gespecialiseerd in reclame- en productfotografie en kindermode voor onder andere het weekblad Eva, zijn jongste zoon Peter die later zelf fotograaf wordt is zijn favoriete model.

Tegelijk werkte hij als fotojournalist voor het dagblad Het Vrije Volk een uitgave van de Arbeiderspers, hij fotografeerde zowel het dagelijks leven van die tijd als beginnende beroemdheden waaronder Toon Hermans, Wim Sonneveld en Godfried Bomans.

In 1954 verhuisde het gezin naar de geheel nieuw gebouwde Amsterdamse tuinstad Slotermeer, hier ontwikkelde hij zich tot professioneel bedenker, schrijver en illustrator van kinderboeken.
Tot midden jaren zeventig bedacht en illustreerde hij ontelbare verhalen-, kleur- en doe-boeken, spellen en ansichtkaarten die door diverse uitgeverijen (inter)nationaal werden uitgegeven.

Door concurrentie en overnames binnen de uitgeverswereld raakte hij zijn opdrachtgevers kwijt en besloot het roer om te gooien en'vrij kunstenaar te worden.
Na een eerste zeer succesvolle expositie bleef hij jaren vrij werk maken met een symbolisch mensbeeld als uitgangspunt.

De latere jaren:
In de jaren tachtig en negentig, inmiddels zelf 70+, komt hij via zoon Ronald, die in navolging van Huub illustrator is geworden in aanraking met de computer als tekengereedschap en werd zich bewust van de eindeloze mogelijkheden van deze grafische toverdoos.

Tot enige weken voor zijn dood op 91-jarige leeftijd bleef hij die vele mogelijkheden ontdekken, in mei 1998 88 jaar oud werd hij geďnterviewd voor het computermagazine MacFan als waarschijnlijk de oudste computerkunstenaar van die tijd.

Naast honderden digitale kunstwerken schreef hij in die jaren vele levensbeschouwelijke gedichten.

Kinderboeken:
Enkele kinderboeken die Slabbers schreef en illustreerde:

Beertje Bastiaan, Mulder & Zoon Amsterdam
Het avonturenboek
Vriendjes uit vele landen, Mulder & Zoon Amsterdam 1965
Barn fra alle verdensdeler, Mittet: Oslo 1965
Alverdens břrn, Lademann: Kopenhagen 1970 vertaalster Clara Hammerich
Mi Primer Libro De Los 100 Cuentos, Editorial Sigmar: Buenos Aires

In de serie Peter and Pat, uitgegeven door Murray Group of Companies, London:
Peter and Pat the funny twins
Peter and Pat and the circus
Peter, Pat and the giant dragon-fly
Peter, Pat and the white magician
Anthony Currah, The Big Book of Witches and Magicians, Golden Books Publishing Company, Inc.: New York 1969 (alleen illustraties)
Datum toegevoegd: 23/11/2015 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart