19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Horst, Theo van der Horst
[2006967]

€1.100,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Theo van der Horst
1921-2003

Op 18 juli 1921 werd in Arnhem Theo van der Horst geboren. Al vroeg zat het tekenen hem in het bloed, was creatief en ontwikkelde zich in de loop van zijn leven als een bijzondere kunstenaar die bejubeld en vergruisd werd. Theo van der Horst genoot zijn opleiding bij Genootschap Kunstoefening in Arnhem in de periode 1936 tot 1940. Theo was in de leer bij de Duitse tekenaar en karikaturist Erich Schilling en bij glaskunstenaar Henk Schilling. Van der Horst was lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK). Hij schilderde mensen, dieren en landschappen in een bekende maar door zichzelf ontwikkelde expressionistische stijl. Naast olieverfschilderijen maakte hij etsen, tekeningen, gouaches, beelden en gebrandschilderd glas. Van der Horst exposeerde tot in de jaren zeventig in galeries en musea waarbij zijn werk door de recensenten en kunstkenners als uniek en herkenbaar werd beschreven. Zijn stijl was vaak donker, eenvoudig, soms kinderlijk maar gaven wel op een summiere maar krachtig manier het onderwerp aan, vaak geďnspireerd om het de actualiteit.
Vanaf de jaren 90 koos hij voor een kluizenaarsbestaan. Zijn aversie tegen de gevestigde handel was zo sterk dat hij niets meer wilde verkopen of tentoonstellen buiten de deuren van zijn Arnhemse woning in de buurt van park Sonsbeek. In 1953 kreeg hij de Zeelandprijs, in 1954 ontving hij de Arnhemse prijs voor beeldende kunst en in 1962 mocht hij de Quarles Ufford Prijs in ontvangst nemen. Hij overleed op 9 oktober 2003 op 82-jarige leeftijd in zijn geliefde en Arnhem waarvan hij vele werken heeft geschilderd. Als u werk van Theo wilt zien, bezoek dan eens de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem.

Het is er bij Theo van der Horst (1921 om begonnen om het zichtbaar maken van een ontroering. Er zijn maar weinig kunstenaars die zo consequent, jaar in jaar uit, met onverminderde ontvankelijkheid de menselijke komedie weten te beleven als hij. Wij kunnen kunstenaars van zijn innerlijk gehalte niet missen.
Dat zei Pierre Jansen tijdens de opening van een overzichts-tentoonstelling van Theo van der Horst in het Gemeentemuseum Arnhem, naar aanleiding van de toekenning van de Arnhemse prijs voor de beeldende kunst in 1954. Er zouden nog vele prijzen (ondermeer de Quarles van Uffordprijs) en exposities in binnen- en buitenland volgen.
Een veelzijdig en bewogen kunstenaar.

Hij heeft ook vele bekende schilders geportretteerd die in de regio Arnhem hebben gewerkt zoals Johannes Gorter, Barend Ferwerda, Hendrik Valk, Gerard van Lerven, Theo Goedvriend, Andries Beeftink, Gert Stegeman, Antoon Markus, Klaas Gubbels en Geert Jan Buitenhuis.

Exposities:
1954 - Gemeentemuseum Arnhem - overzichts-tentoonstelling
1962 - The Arnhem Gallery, Croydon (GB) Arnhem Painters (Wim Gerritsen, Klaas Gubbels, Jan Homan, Theo van der Horst, Johan Mekkink en Fred Sieger)
1963 - Museum Marburg (D)
1965 - Gemeentelijke Van Reekum Galerij, Apeldoorn - Hedendaagse kunst in Gelderland (Marius van Beek, Klaas Gubbels, Theo van der Horst, Ko Oosterkerk, Fred Sieger, Piet Slegers, Gerrit Veenhuizen, Toon Vijftigschild)
1967 - Theater München
Stedelijk Museum Schiedam
Dordrechts Museum
Groepstentoonstellingen te Berlijn, Milaan en Antwerpen
Date Added: 06/24/2016 by De Kunsthistoricus
Datum toegevoegd: 14/05/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart