19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Thienpont, Suzanne Thienpont
[2006992]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Suzanne Thienpont
Belgium 1905-2003

Kunstschilder Suzanne Thienpont werd geboren te Sint-Maria-Horebeke in de lente 1905. Zij deed haar studies aan de Koninklijke Academie te Brussel en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Architektuur en Toegepaste Kunsten van Ter Kameren.

Van 1934 tot en met 1970 hield zij een aantal belangrijke tentoonstellingen, ondermeer te Brussel in de Galerie Apollo; te Gent in Galerie Vyncke Van Eyck; te Brussel in het Paleis voor Schone Kunsten (1963); te Kortrijk in Galerie Veranneman; te Mechelen in de Galerij Nova (1967) en dit jaar te Tielt, in Galerij Imago. Zij nam verscheidene malen deel aan groepstentoonstellingen in de gekende Galerie Giroux te Brussel en te Parijs in de Galerie de Paris (1930).

Werken van haar zijn in het bezit van de Belgische Staat en van diverse verzamelaars in België, Zwitserland en Frankrijk.

De kunst van Suzanne Thienpont is wel van een heel apart genre. Zij wendt, naast de kleur, namelijk ook ‘het zand’ aan om haar composities vorm en gestalte te geven. Haar werk moet dan ook bekeken worden vanuit een zeer speciale gezichtshoek.

Met het zand als voornaam element heeft zij ook de gehele wereld van zee en duinen in haar werk meegenomen. De figuren, die de kunstenares uitbeeldt, zijn in zand gebouwd, maar het zijn wellicht juist dergelijke verschijningen en gedaanten, die onze verbeelding voeden, wanneer wij denken aan het leven op de bodem van de zee. Het kunnen evengoed skeletten zijn, als door erosie aangevreten planten. De thematiek is rijk en variërend en steeds op de grens tussen figuratie en defiguratie.

De figuren zijn uitdagend, visionair, vaak zelfs prehistorisch. En bij dat alles is er in haar werk een duidelijke voorliefde voor poëtische sfeerschepping. De kleuren worden door het zand zacht in toom gehouden. Met schelpen en steentjes worden meer vooruitspringende vlakken aangebracht.

R.D.K. schreef naar aanleiding van een tentoonstelling te Gent: ‘Thienpont die haar vertrekpunt zeer persoonlijk naar een ver geabstraheerde uiting voert, kan rekenen op een zuiver gevoel voor teer en boeiend koloriet. Niets stoort. Haar techniek is gesteund op de boeiende wisselwerking en mengsel van émailschildering en zand.’

Een intakt gebleven stukje olieverfschildering speelt zijn eigen rol in het pikturaal gebeuren. Er wordt nergens naar een schok gezocht. Er is een streven naar een langzame overwinning op de toeschouwer.

Etienne Le Compte

Bénézit, Dictionnaire, Crit. et Documentation des Peintres, 1976, Band 10, S. 145
Benezit Dictionary of Artists, 2006, Band 13, S. 85
Dictionnaire des peintres belges du XIVe siècle à nos jours, 1995
Duchateau, M., Goyens de Heusch, S., Suzanne Thienpont, Museum Van Deinze en leiestreek, Fondation pour l'art belge contemporain, 1994

Mit Werken vertreten im:
Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Bruxelles
Musée de Louvain-la-Neuve

Née en 1905, elle se forme à l'Académie de Bruxelles puis à La Cambre chez Gustave Van De Woestyne.
Suzanne Thienpont est à ses débuts créatrice de tapisseries.
Dans les années 30 elle réalise de nombreux portraits et des natures mortes. Influencée par Picasso et Braque sa peinture devient plus abstraite et elle se rapproche fin des années 40 du mouvement "Jeune Peinture Belge".

Ses oeuvres extrêmement structurées et toutes en délicatesse oscillent entre figuration et abstraction.

Oeuvres au Musée de Bruxelles.

Monography:
Expositions: Museum van Deinze en Leiestreek, Deinze, 22.04-23.05.1994
Stichting voor Hedendaagse Belgische Kunst, Brussel, 26.05-16.07.1994 par Marcel Duchateau et Serge Goyens de Heusch.
Les Amis de Suzanne Thienpont, asbl
De Vrienden van Suzanne Thienpont, vzw, 1994. - 111 p.
Datum toegevoegd: 21/12/2016 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart