19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Lambeck, Jan Lambeck
[2007008]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Jan Hermanus Lambeck
1904-1984

De schilder Jan Harmannus Lambeck werd in 1904 te Groningen geboren. Al op jonge leeftijd schilderde hij in de omgeving van Amsterdam alwaar hij de schilders Harry Kuijten en Dirk Filarski ontmoette die de jonge Lambeck vervolgens onder hun hoede namen. Het was echter pas in 1939 dat hij, samen met zijn vrouw, definitief uit het noorden vertrok en zich vestigde in Hilversum. Niet verrassend gezien zijn leermeesters ontwikkelde hij een eigen interpretatie van de Bergense School: landschappen met een ferme toets en in een kleurig palet op het doek gezet. Van deze vroege werken is helaas maar een enkel schilderij de oorlog ongeschonden doorgekomen. De bescheiden en publiciteitsschuwe Lambeck werkte na de oorlog gestaag door aan zijn oeuvre. Vanaf de vroege jaren 50 trok hij met regelmaat de grenzen over. Spanje, Zwitserland en Frankrijk hadden de voorkeur. Zijn heuvellandschappen worden nu en dan beďnvloed door een Cezannesque stilering, terwijl andere werken herinneringen oproepen aan het werk van de Groninger Ploeg. Ook nam de diversiteit van zijn onderwerpen toe zoals de portretten en schilderijen van werkende figuren, ontstaan in de jaren 70. Jan Lambeck overleed in 1984 en al die tijd bleef zijn werk min of meer onopgemerkt binnen in de kring van familie, bekenden en vrienden. Dit duurde tot het jaar 2000 toen Museum De Wieger te Deurne besloot een tentoonstelling van zijn werk te organiseren en het werk van Jan Lambeck daarmee aan de vergetelheid wist te onttrekken.
Exposeerde zowel in binnen- en buitenland en is vertegenwoordigd met werk in talrijke collecties van nationale- en internationale bedrijven, instellingen en particulieren.
Een veelzijdig kunstenaar met een duidelijk eigen palet.

De schilder Jan Harmannus Jan Lambeck werd in 1904 te Groningen geboren. Al op jonge leeftijd schilderde hij in de omgeving van Amsterdam alwaar hij de schilders Harry Kuijten en Dirk Filarski ontmoette die de jonge Lambeck vervolgens onder hun hoede namen. Het was echter pas in 1939 dat hij, samen met zijn vrouw, definitief uit het noorden vertrok en zich vestigde in Hilversum. Niet verrassend gezien zijn leermeesters ontwikkelde hij een eigen interpretatie van de Bergense School: landschappen met een ferme toets en in een kleurig palet op het doek gezet. Van deze vroege werken is helaas maar een enkel schilderij de oorlog ongeschonden doorgekomen. De bescheiden en publiciteitsschuwe Lambeck werkte na de oorlog gestaag door aan zijn oeuvre. Vanaf de vroege jaren 50 trok hij met regelmaat de grenzen over. Spanje, Zwitserland en Frankrijk hadden de voorkeur. Zijn heuvellandschappen worden nu en dan beďnvloed door een Cezannesque stilering, terwijl andere werken herinneringen oproepen aan het werk van de Groninger Ploeg. Ook nam de diversiteit van zijn onderwerpen toe zoals de portretten en schilderijen van werkende figuren, ontstaan in de jaren 70, laten zien. Jan Lambeck overleed in 1984 en al die tijd bleef zijn werk min of meer onopgemerkt in de kring van familie en vrienden. Dit duurde tot het jaar 2000 toen Museum De Wieger te Deurne besloot een tentoonstelling van zijn werk te organiseren en het werk van Jan Lambeck daarmee aan de vergetelheid wist te onttrekken.

Leerling van: Dan Bekking, Dirk Filarski, Frits Giltay, Harrie Kuyten.
Datum toegevoegd: 22/02/2017 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart