19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Caspers, Evert Caspers
[2007134]

€1.100,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Evert Caspers
1897-1976

Evert Caspers geboren te Leeuwarden op 11 november 1897 en overleden te Zwolle op 16 december 1976.

Van 1920 tot 1926 volgde hij lo- en mo-cursussen voor de akte tekenleraar. Meteen daarop werd hij leraar tekenen en directeur van de mo-opleiding tekenen aan de hts in Leeuwarden.
Hij was ook kunstrecensent voor de Leeuwarder Courant.

Vanaf 1926 werd Caspers steeds actiever als beeldend kunstenaar, zowel in gebonden als vrij werk.
Hij maakte voornamelijk tekeningen, houtsneden en gouaches.
Hij was graficus en typograaf voor het Friese literair tijdschrift De Holder en werkte verder mee aan een groot aantal boekuitgaven.
Bekend is de houtsnede die hij maakte van Fedde Schurer voor diens tweede dichtbundel Utflecht/Uitvlucht, die voorin werd opgenomen.

In deze periode had Caspers nog vrije tijd om aan zijn werken te sleutelen. Dit hield echter op, toen hij een baan kreeg als tekenleraar en leraar cultuurgeschiedenis bij de HBS te Zwolle.
Hier gaf hij van 1937 tot aan zijn pensionering in 1962 les. In de resterende jaren zette hij zijn werk voort, meestal vrij werk.

Hij was tijdens zijn leven sterk beďnvloed door het kubisme en het abstractisme. Tijdens zijn leven werd zijn werk verschillende keren geëxposeerd.
In 1977 organiseerden Het Princessehof in Leeuwarden en De Librije in Zwolle een grote overzichtstentoonstelling.
Ook in 2008 was er een overzichtstentoonstelling met schilderijen en houtsneden van Caspers in het Stedelijk Museum van Zwolle.

Na zijn opleiding tot tekenleraar en de direct daaropvolgende benoeming tot opvolger van Ellens, ontwikkelde Evert Caspers zich tot een belangrijke kunstenaar en vormgever in Fryslân.
Vooral in de jaren dertig, vóór zijn vertrek naar Zwolle in 1937, komen we het werk van hem tegen in vele Friese boeken, tijdschriften, kalenders en brochures.

De vraag naar zijn medewerking op het gebied van vormgeving en vrije kunst was een gevolg van de grote waardering die hij had gekregen voor de vormgeving van De Holder en zijn bijdragen aan dat blad in de vorm van negentien hout- en linoleumsneden.

In feite was Caspers het artistieke genie achter De Holder en verzorgde hij alle vier jaargangen van 1926-1929.
De kunstbijdragen in de vorm van de hout- en linoleumsneden leverde hij samen met de bekende Stellingwerfse kunstenaar Johannes Mulders 1899-1989

Het werk van Caspers laat aan de ene kant invloeden zien van het expressionisme.
Opvallend, zoals ook bij Masereel, is de aandacht voor de stad. De Friese kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw was sterk gepreoccupeerd met het landschap, maar Caspers verbeeldde ook het stadsleven. Illustratief is zijn houtsnede Reklame in het septembernummer van 1929 met afbeeldingen van reclameborden voor sigaretten, autobanden, koffie en motorolie.

De invloed van het Vlaamse expressionisme van kunstenaars als Constant Permeke komt ook tot uiting in de landschappelijke werken van Caspers. Donkere en dreigende luchten, verlaten landschappen en eenzame figuren. Aan de andere kant is er in het werk de invloed van de abstracte kunst waarneembaar. In de latere schilderkunst van Caspers is de abstractie zelfs dominant, maar we zien in zijn houtsneden voor De Holder al de ontwikkeling naar de abstractie in het gebruik van steeds grotere lege vlakken.

De compositie van het winterlandschap met het grote witte middenveld en de boerderijen en het hekwerk aan boven- en onderkant, illustreert die artistieke ontwikkeling van Caspers.
Bijzonder sfeervol is de houtsnede met de aangemeerde schouwen in een winters landschap, waarbij een lichte groene kleurtoets is gebruikt.

In Tresoar wordt onder auspiciën van het Fuks Studiecentrum van woensdag 30 november 2016 tot 30 januari 2017 de tentoonstelling, Joadske eks-libris yn Fryslân getoond.
De expositiedriehoek in de studiezaal van Tresoar wordt ingericht als een waar prentenkabinet voor kleingrafiek.

Een exlibris is een eigendomsmerkje dat voor in een boek wordt geplakt. Het woord exlibris is Latijn en betekent uit de boeken van. Een exlibris bevat vaak de woorden exlibris, de naam van de eigenaar van het boek en een meestal emblematische afbeelding. Dat kan een familiewapen zijn, een monogram of een vrije voorstelling.
De afbeelding is vaak sterk verbonden met de eigenaar, soms bevat het exlibris een persoonlijke spreuk of motto.
De joodse exlibris zijn vaak voorzien van Hebreeuwse tekst en de davidster komt vaak voor als embleem.

Het maken van een exlibris wordt soms als een aparte vorm van de prentkunst beschouwd.
Nu nog worden exlibris met diverse grafische methodes, van houtsnede tot afdruk uit de printer, voor liefhebbers van kleingrafiek vervaardigd.

Verzamelaar en deskundige van het Joodse ex libris Chris Kooyman uit Amsterdam heeft een fraaie keuze van veertig exlibris uit zijn omvangrijke collectie gemaakt.
Alle exlibris hebben een link met Joden en Fryslân.
Er zijn ontwerpen te zien van bekende grafici zoals Fré Cohen, Evert Caspers en Gerard Polak.

De tentoonstelling is een initiatief van het Fuks Studiecentrum, een speciale bibliotheek van Tresoar betreffend het onderwerp Hebraďca en Judaďca.

Plaats van werkzaamheid: Zwolle

Kwalificaties: tekenaar
Kwalificaties: vervaardiger van gouaches
Kwalificaties: graficus
Kwalificaties: schilder
Kwalificaties: ontwerper
Kwalificaties: tekenleraar middelbaar onderwijs

Product ontwerp voor boekband, boek- of stofomslag.

Onderwerpen: landschap
Onderwerpen: diervoorstelling
Onderwerpen: marine
Onderwerpen: stadsgezicht
Onderwerpen: abstractie

Lid van vereniging Boun fan Fryske kunstners

Scheen 1969-1970
Jacobs 1993
Scharten 1996

Materiaal:
olieverf
waterverf
gouache
potlood
krijt

Technieken:
houtsnede
lithografie
vlakdruk

Stijlkenmerken:
Kubistisch-expressionistisch
Naturalistisch
Abstrakt

Verblijf:
Zwolle van voor 1958 tot na 1973

Opleiding:
Instelling: LO akte
Instelling: MO akte

Lid van / ingeschreven bij:
Vereniging Boun fan Fryske kunstners.

Is met werk opgenomen in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, gemeentes, instellingen en particulieren.

Een zeer gewaardeerd en boeiend kunstenaar.
Datum toegevoegd: 25/01/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart