19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Berg, Siep van den Berg
[2007135]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Siep van den Berg
1913-1998

Nederlandse kunstenaar, schilder en beeldhouwer, geboren 14 januari 1913 in Tirns, (gemeente Wymbritseradeel tussen Bolsward en Sneek). Overleden 28 oktober 1998 te Amsterdam.

'De kracht van wat je te vertellen hebt neemt toe als je je beperkt', '(...) de kunst heeft tot taak dit leven, dat een gesloten eenheid is, helderder en doorzichtiger te maken'.

Siep van den Berg wordt gezien als één van de belangrijkste na-oorlogse Groningse modernisten.

Opleiding: Académie la Grande Chaumière Parijs (Modeltekenen) en Kunstnijverheidsschool Groningen (avondopleiding Tekenen en Schilderen). Had les van Jan Altink.
Hij was gehuwd met Fie Werkman en derhalve de schoonzoon van H.N. Werkman.

Biografie:

Siebren Ritsert van den Berg werd geboren als tweede van vier zoons in een katholiek gezin. Zijn vader was smid; zijn moeder overleed in 1919 aan de Spaanse griep. De onderwijzer en de pastoor onderkenden al vroeg Sieps tekentalent, maar zijn vader zag hem liever een vak leren op de ambachtsschool.
Siep gehoorzaamde zijn vader en werd huisschilder maar vond naast zijn werk nog wel tijd om af en toe schilderijen te maken.

In het begin van de jaren dertig begon hij een reclamebureau en volgde hij in de avonduren schilderlessen aan de Academie Minerva in Groningen. In zijn vrije tijd schilderde hij landschappen in een naturalistische stijl, met heldere, vrolijke kleuren.

In 1937 werd zijn schilderwerk ontdekt door H.N. Werkman die hem uitnodigde op diens atelier. Hoewel Van den Berg niets van de kunstenaars van De Ploeg moest hebben, maakte hij voor Werkman graag een uitzondering.
Er ontstond een contact dat voor Van den Berg van grote invloed zal blijken. In 1943 zou hij met zijn dochter Fietje trouwen en het was Werkman die hem attent maakte op het werk van de franse schilder Cézanne, de grondlegger van het kubisme.
Diens manier van omgaan met de denkbeeldige ruimte in het schilderij en zijn ontkenning van de traditionele regels van het perspectief hadden een geheel nieuwe beeldtaal tot gevolg. In Cézanne zag Sieb een kunstenaar die zijn eigen weg volgde en al experimenterend en onderzoekend hetgeen hij in de natuur waarnam probeerde weer te geven. Niet op een natuurgetrouwe wijze, maar door al het overbodige te elimineren.

Sybren Ridserd besluit om in 1939 professioneel kunstschilder te worden en huurt het theekoepeltje bij het Sterrebos als atelier. Siep ging nog steeds zijn eigen weg en schilderde rond deze tijd voornamelijk landschappen, later ook stillevens.

Vanaf 1947 maakte de schilder jaarlijks een tweemaandelijkse studiereis naar Parijs. Op een particuliere tekenschool kreeg hij les van Zadkine en Giacometti in tekenen naar model. Eindeloos oefende zich in het snelle schetsen, en verfijnde hij zijn manier van kijken. In Parijs vond er onder invloed van het werk van Cezanne in zijn werk een verschuiving naar opdeling van de voorstelling in vlakken en kleuren plaats. Van hieruit zou Siep uiteindelijk evolueren naar de geometrisch-abstracte composities die vanaf de jaren vijftig in het oeuvre van de schilder de boventoon voerden.

Het huwelijk met Fietje Werkman was op een scheiding uitgelopen en in 1954 vertrekt Siep van den Berg naar Amsterdam. Hij breekt echter niet met Groningen. Hij houdt het koepeltje in het Sterrebos aan als atelier en houdt bemoeienis met de in 1946 geopende galerie De Mangelgang aan de Lage der Aa. Zelf exposeert hij er verscheidene malen en haalt er andere moderne kunst naar toe.

De in Friesland geboren kunstschilder Siep van den Berg werd geinspireerd door de Groninger moderne kunst, De Ploeg en door zijn schoonvader Hendrik Nicolaas Werkman. Maar na zijn verhuizing naar het westen veranderde zijn stijl in wat hij noemt: "... weer verder van de natuur af en nog meer in de fantasie gaan". Zijn werk ontwikkelde zich van stilering en vereenvoudiging tot eind jaren 1960 het stoppen met werken naar voorbeelden uit de natuur en de het los laten van de dagelijkse werkelijkheid.

Zijn werk wordt abstract met een constructivistische inslag. Met een beeldend idioom bestaande uit rechthoeken, vierkanten en het gebruik van de primaire kleuren: rood, geel, blauw en zwart en wit, past het oeuvre van de Groningse kunstenaar Siep van den Berg in een periode waarin de COBrA-kunstenaars de boventoon voeren, de traditie van Mondriaan, De Stijl en het naoorlogse constructivisme.

Vanaf 1966 is Siep van den Berg door de ziekte van Guillain-Barré jarenlang uit de roulatie maar komt daarna terug met een creatieve explosie
waarin hij zijn belang als naoorlogse geometrisch-abstract werkende kunstenaar definitief vestigde.

Zetten in de rest van Nederland kunstenaars als Lon Pennock, Carel Visser en André Volten begin jaren zeventigde toon wat betreft abstracte beelden in de openbare ruimte, in Groningen is dit Siep van den Berg.
Van den Berg zag het overbrengen van harmonie en helderheid door middel van zijn openbare kunstwerken als zijn belangrijkste doelstelling. Door zijn nauwe contacten met de Groningse architect Jan Martini heeft hij buiten Groningen vooral veel opdrachten in de woningbouw gerealiseerd. In Groningen zelf voerde hij zijn opdrachten uit voor bedrijven of overheidsgebouwen, zoals het Martiniziekenhuis of het Instituut voor Kunstgeschiedenis, maar ook voor de openbare ruimte. Zo ontwierp hij in 1972 een beeldengroep voor een parkje aan de Orionlaan in Groningen.
( Parijs, Groningen en Amsterdam.

Werk van hem bevindt zich o.a. in het Groninger Museum en het Gemeentemuseum in Den Haag.

Werk in de openbare ruimte (selectie)

Mozaïek zonder titel (haan, 1956), voorheen bij de voormalige Veeartsenijkundige Dienst aan de Zaagmuldersweg, nu aan de Kraanvogelstraat in Groningen
Lijnenspel (1963-1964), Stadskanaal
Sculptuur Bloedsomloop (1965), bij het ziekenhuis aan de Van Swietenlaan, Groningen
Wandsculptuur (1972) voor Lijnco, Groningen
Vrijstaande sculptuur (1972) aan de Orionlaan, Groningen
Top en Twel (1982), Oppenhuizen
Sculptuur Libbensline (1983), Tirns
Monument 'beeld van de bevrijde vogel' (1994) aan het Sierplein, Amsterdam

Van den Berg bezocht als zoon van een smid de ambachtsschool. Hij werd huisschilder, maar maakte ook schilderijen.[1] Van 1930 tot 1933 volgde hij de avondopleiding Tekenen en Schilderen aan Academie Minerva in de stad Groningen. Hij had er les van onder anderen Jan Altink. Na deze opleiding zette hij met Oscar Gubitz een reclamebureau op. In 1937 ontdekte Hendrik Werkman zijn schilderwerk en stimuleerde hem daarmee verder te gaan.

Vanaf 1939 huurde Van den Berg de theekoepel in het Sterrebos in Groningen als atelier en legde hij zich volledig toe op het kunstenaarschap. In 1943 trouwde hij met Fie, de dochter van Hendrik Werkman.[2] Hij bezocht na de Tweede Wereldoorlog een aantal keren Parijs en volgde daar lessen aan de Académie de la Grande Chaumière. Van den Berg scheidde van zijn vrouw en verhuisde in 1954 naar Amsterdam, waar hij een atelier had aan de Brouwersgracht. De theekoepel in Groningen hield hij aan. Aanvankelijk maakte Van den Berg vrije schilderijen, maar zijn stijl ontwikkelde zich van het naturalisme via het impressionisme en het kubisme naar het constructivisme.

Van den Berg leed aan het syndroom van Guillain-Barré, waardoor hij vanaf 1966 ongeveer tien jaar uit de roulatie was. Later hervatte hij zijn werk, dat nog abstracter was dan daarvoor.

Naast schilderijen maakte Van den Berg ook diverse sculpturen; als beeldhouwer was hij autodidact. In 1983 schonk hij aan zijn geboortedorp Tirns het beeld Libbensline (Levenslijn), dat op 13 oktober van dat jaar werd onthuld door Commissaris der Koningin Hans Wiegel. De Humanistische Omroep maakte in 1986 een documentaire, waarin Van den Berg over zijn leven en werk vertelde.

Siebren Ritserd van den Berg wordt op 14 januari 1913 geboren in Tirns, tussen Bolsward en Sneek. Zijn onderwijzer onderkent al vroeg Sieps tekentalent, maar zijn vader ziet hem liever een vak leren op de ambachtsschool. Siep gehoorzaamt zijn vader en wordt huisschilder maar vindt naast zijn werk nog tijd om af en toe schilderijen te maken. In 1937 wordt zijn schilderwerk ontdekt door H.N Werkman die hem uitnodigt op diens atelier. Hoewel Van den Berg niets van de kunstenaars van De Ploeg moet hebben, maakt hij voor Werkman graag een uitzondering. Er ontstaat een contact dat voor Van den Berg van grote invloed zal blijken. Siep besluit om in 1939 professioneel kunstschilder te worden en huurt het theekoepeltje bij het Sterrebos als atelier. Na herhaalde bezoeken aan Parijs slaat Siep een nieuwe kunstrichting in en vertrekt in 1954 naar Amsterdam. Maar Van den Berg breekt niet met Groningen. De op 28 oktober 1998 overleden Van den Berg wordt door de kunstwereld gezien als een van de belangrijkste na-oorlogse Groningse modernisten.
Datum toegevoegd: 31/01/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart