19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Bruycker, Frans de Bruycker / Pater Geroen
[2007165]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Frans de Bruycker / Pater Geroen
1916-2007

He was a student, between 1949 and 1959, of André Lhote and F. Léger. Predilection for religious subjects, portraits. He works in a structured style.

Geroen (Frans) De Bruycker is geboren in Gent op 21 april 1916. Hij kreeg van zijn toenmalige oversten de kans om zijn artistieke talenten te ontwikkelen en te vervolmaken tot in Parijs toe. Daarbij moest hij ook een aantal taken als minderbroeder op zich nemen.

In 1957 stichtte hij "Pro Arte Christiana" om de vernieuwde religieuze kunst in Vlaanderen op de kaart te zetten. Hiervoor richtte hij wedstrijden in en organiseerde tentoonstellingen. Als adviseur bij talrijke kerk-en kloostervernieuwingen kon hij jonge kunstenaars opdrachten bezorgen. Zijn eigen religieus-geïnspireerde werk heeft bijgedragen tot de bloei van de sacrale kunst in Vlaanderen.

Hij was een der enige hedendaagse frescoschilders o.a. Het Laatste Avondmaal in de eetzaal van Vaalbeek. Hij maakte ook de ontwerpen voor verschillende religieuze wandtapijten.

Al zijn werken, zowel profane als religieuze, waren één grote, franciscaanse lofzang op Gods schepping.

Hij overleed op 9 augutus 2007 in Anwerpen
Kunstschilder Pater Geroen De Bruycker overleden
09-08-07, 13.06u

In het R.V.T. De Eeckhof in Antwerpen is pater Frans Geroen De Bruycker, minderbroeder-franciscaan en kunstschilder, op 91-jarige leeftijd overleden. De uitvaart vindt op zaterdag 11 augustus plaats in de kloosterkerk van de paters franciscanen in Vaalbeek (Oud-Heverlee).

In 1957 richtte Geroen De Bruycker in Vaalbeek de vereniging Pro Arte Christiana op. De vereniging raakte vooral bekend door het organiseren van kunstwedstrijden, maar ook door het organiseren van een aantal opmerkelijke tentoonstellingen.

Pro Arte Christiana probeert al een halve eeuw vorm te geven aan de vernieuwing van de religieuze kunst. Dat stuitte aanvankelijk op hevige weerstand. In 1959 werd zelfs het zogenaamde Actie comité ter vrijwaring van de christelijke waardigheid in religieuze kunst opgericht om zich te verzetten tegen de vernieuwing van de religieuze kunst die pater De Bruycker en Pro Arte Christiana voor ogen hadden.

Naar aanleiding van een halve eeuw Pro Arte Christiana (1957-2007) werden in het voorjaar nog retrospectieve tentoonstellingen gehouden van Geroen De Brucyker en Rik Van Schil in kunstencentrum Pro Arte Christiana in Vaalbeek, in de kerk van Elst-Brakel en in het Museum van de minderbroeders in Sint-Truiden.
Datum toegevoegd: 29/06/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart