19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen

Bosma, Wim Bosma
[2007166]

€900,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Wim Bosma
1902-1985

Willem (Wim) Bosma (Amsterdam, 21 september 1902 - aldaar 28 december 1985) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, grafisch ontwerper, monumentaal kunstenaar en wandschilder.

Hij was autodidact maar kreeg wel lessen van Piet van Wijngaerdt.

Bosma had een atelier op de Stadhouderskade 100 te Amsterdam. Hij schilderde en aquarelleerde in een constructief expressionistische trant landschappen, havens, figuren, spoorwegviaducten, treinen, boten en vliegmachines. Tot zijn meest bekende werken behoren de stations en havens uit de jaren dertig, geschilderd in een nieuw-zakelijke, realistische stijl. Na 1945 deden naast technische onderwerpen ook andere motieven hun intrede in zijn werk. Een favoriet onderwerp in zijn werk was de Afrikaanse vrouw. Bosma was een liefhebber van jazz-muziek.

Werk van Wim Bosma is onder meer aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum Amsterdam en particuliere verzamelaars.

Bosma was overtuigd communist en lid van de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, tot deze vereniging zich in de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Lidmaatschap van deze aan Nazi-Duitsland gelieerde instelling was voor Bosma niet te rijmen met zijn communistische denkbeelden.

Wim Bosma was de broer van Jan Johannes Bosma, tuinarchitect en ontwerper van het Bijenpark in Amsterdam.

Wim Bosma schilderde In de twintiger jaren van de vorige eeuw in realistische trant o.a. havengezichten, treinen en vliegtuigen. Later na de oorlog ging hij over in een expressionistische stijl met o.a. naakten en Afrikaanse scenes.

Een aantal musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben schilderijen van hem in hun bezit. Een aantal jaren geleden maakte zijn werk onderdeel uit van de overzichtstentoonstelling "magie en zakelijkheid", realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945, in het Gemeentemuseum te Arnhem. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is ook een boek verschenen (gelijknamige titel), waarin ook een hoofstuk over hem is opgenomen.

Werk van Wim Bosma is in het bezit van belangrijke musea (o.a. Centraal Museum in Utrecht en Stedelijk in Amsterdam) en is geliefd bij particuliere verzamelaars.

Bronnen, noten en/of referenties:

Kunst in het harnas, 1945 Stedelijk Museum Amsterdam
Havengezicht Maas Rotterdam, 1931 Stedelijk Museum Amsterdam
Boot, 1929 Stedelijk Museum Amsterdam
Landschap, 1944 Stedelijk Museum Amsterdam en
Onafhankelijken exposeerden (25 jaar jubileum)
1937 Stedelijk Museum Amsterdam
Datum toegevoegd: 03/07/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart