19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Slaats, Miriam Slaats
[2007176]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Miriam Slaats
1958-

Miriam Slaats is een veelzijdig beeldend kunstenaar van internationale allure. Haar werk is authentiek, intensief, sterk en dynamisch. De schilderingen zijn zowel lichtvoetig als diepzinnig en dringen door tot in het wezen der dingen.

Miriam Slaats is een veelzijdig beeldend kunstenaar van internationale allure. Haar werk is authentiek, intensief, sterk en dynamisch. De schilderingen zijn zowel lichtvoetig als diepzinnig en dringen door tot in het wezen der dingen. Deze gelaagdheid is ook representatief voor haar eigen proces als kunstenaar. In 1988 voltooide zij de opleiding Grafische en Publiciteitsvormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Haar studio/atelier ligt aan een rustieke gracht in een historische stad, niet ver van Amsterdam. Daar werkt zij vrijwel dagelijks gedreven en gepassioneerd aan haar schilderijen en beelden. Haar koffers staan altijd stand-by naast haar schildersezel, want Slaats is een kosmopoliet. Ze beschouwd de hele wereld als haar vaderland en maakt elk jaar vele reizen om te schilderen.

Thema’s

Slaats communiceert niet alleen met verf, maar ook met woorden. Elk van haar titels is pure lyriek. Soms neemt ze de titels zelfs op binnen de afbeelding. Overgave, toewijding, verlossing, rechtvaardigheid, geheimzinnigheid, liefde en geluk; alle thema’s komen bij de kunstenares aan bod. Haar schilderijen appelleren moeiteloos aan verbeeldingskracht, dromen en verlangens. De werken zijn een zoektocht van de mens naar harmonie en vrede met het universum.

Bevlogen kunstenaar

Slaats is een bevlogen kunstenaar. Je zult haar nooit zien ijsberen in haar studio, broedend op artistieke ideeën en wachtend op de komst der muzen. Slaats trekt iedere ochtend haar witte overall aan, stroopt de mouwen op, start een CD met muziek die aansluit bij haar stemming van dat moment en werkt dan lang, intensief en soms zelfs euforisch. Haar atelier is een feest voor de fijnproever. Orde overheerst en toch liggen her en der allerlei intrigerende voorwerpen. Haar atelier begeeft zich in de zonnestralen en als de zon niet buiten schijnt, dan schijnt die wel binnen. Waar de kunstenares in de buurt is, lijkt de wereld te gaan dansen.

Ontwikkeling

Haar optimistische karakter en structurele lichtvoetigheid zijn volkomen oprecht en ontwapenend, maar tonen slechts één zijde van de medaille. Slaats stelt in haar werk namelijk ook andere wijsgerige aspecten ten toon. Er treedt daardoor in de loop der jaren een fascinerend perspectief op. In eerder werk was er sprake van vrolijke, felle en heldere kleuren. Later kwamen er aardse tinten zoals oker, bruin en grijs met accenten van zilver en goud. Haar meest recente werk wordt gekenmerkt door lichte tinten die in diverse lagen zijn aangebracht. We zien subtiele nuances en een vrije penseelstreek die de vormen in haar werk minder omkadert. Het geheel is abstracter. Slaats voegt papierelementen zoals foto’s uit tijdschriften, boeken en kranten toe. Dit leidt tot fascinerende collagetechnieken, die verwonderen en uitnodigen tot nauwgezette waarneming.

Het werk van Miriam Slaats wordt tentoongesteld in gerenommeerde galeries in binnen- en buitenland. Overal worden haar schilderijen met hoge waardering ontvangen !

Miriam Slaats (1958), winnares van de publieksprijs van het AVRO programma Kunstblik, wint in 1999 in Florence, Italië, met haar catalogus de eerste prijs als mooiste kunstboek van Europa. Opnieuw wint zij in Washington de eerste prijs; de prestigieuze Sappi Award als zijnde het mooiste kunstboek van het jaar.

"Miriam Slaats heeft de zon aan haar hakken", schrijft het Brabants Dagblad. Een gevoel ligt aan de basis van een schilderij. En bijna altijd ontstaat dan een vrolijk werk in vooral helder geel, oranje, groen of blauw, waarin de emotie van het moment centraal staat. Zij roept bij ieder die haar werk ziet een vrolijk gevoel op, je hoeft er niets voor te doen, je begint vanzelf te lachen. Een vitaliteit die aanstekelijk werkt. Slaats heeft onmiskenbaar een eigen stijl die zij ontwikkelde toen zij in Spanje woonde. Invloeden van Miro, de kleuren, de zon, de warmte... Wellicht werkt deze Spaanse invloed door in haar prachtige lijsten, die zonder meer een bijdrage leveren aan haar feestelijke schilderijen.

Publicaties: Avant Garde, Nouveau, Elegance, Eigen Huis, Vrij Nederland en Elsevier. En diverse dagbladen.

Tentoonstellingen: Miriam Slaats geniet internationale bekendheid en heeft geëxposeerd in Europa (België, Spanje, Italië, Engeland en Nederland), U.S.A en Zuid-Amerika.

Bekend van "de Stoel" van Rik Felderhof, de stoel heeft zij beschilderd voor een goed doel en deze is in het Amstelhotel geveild voor de Clinic Clowns.


Tijdens haar verblijf in St. Anton am Arlberg in de zomer van 2013, wordt de uit Waalwijk afkomstige beeldend kunstenaar Miriam Slaats uitgenodigd een sculptuur te maken. De opdracht is vrij interpreteerbaar maar heeft wel één voorwaarde: de link tussen het kunstwerk en de geografische ligging van St. Anton.


Miriam verbleef op dat moment in het Tannenhof Superior Hotel. “Regelmatig werd ik als Nederlandse aangesproken over het incident en dat het zo triest was voor Beatrix als moeder”. Tevens bleek uit de verhalen dat prins Claus en prinses Beatrix elkaar hier als jeugdliefdes regelmatig hebben ontmoet. Hier werd dus ‘het zaadje geplant’…” Het was voor de kunstenares daarom vrijwel meteen duidelijk dat zij voor deze uitdaging een link zou leggen met het dramatische ski-ongeluk van prins Friso. Een jaar na het overlijden van de prins, is het kunstwerk ‘Auf der andere Seite des Berges’ een feit: een ode aan de familie, die al sinds jaar en dag in de buurgemeente Lech hun wintersportvakantie doorbrengen. Daarnaast wordt het object hiermee universeel opgedragen aan alle moeders die zo abrupt een kind moeten afstaan. “In St. Anton am Arlberg mogen ze bij mijn sculptuur een stiltemoment nemen.”
Liefde en vergankelijkheid
Het monument oogt bescheiden en intiem; met veel respect vertelt het kunstwerk het verhaal over liefde en vergankelijkheid. De oude boom die gebruikt is voor het object, illustreert op een prachtige manier dat alles wat leeft eindig is. De liefde is echter oneindig. Het beeld is geplaatst tussen Lech en Hotel Tannenhof. “Voor mij was de samenloop van al die gebeurtenissen mijn binding met St Anton ..”

Miriam Slaats (1958) is een internationaal beeldend kunstenaar. Zij exposeert in gerenommeerde galeries in landen binnen Europa, zoals Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook buiten Europa is haar werk te bewonderen. http://www.meetspoint.com

Tekst: Mireille Kleijngeld (Mireilleschrijft.nl)

Ze is een mooie en sympathieke vrouw met een gulle lach. Op een zonnige zomerdag in 2008 viert Miriam Slaats haar 50ste verjaardag en tevens haar 25-jarig kunstenaarsjubileum op een sfeervolle lokatie in Vught. De dresscode is 'absolute white', waaraan de honderden gasten graag gehoor geven. Iedereen, behalve Rudi Fuchs, kunsthistoricus en oud museumdirecteur, die zich geheel in het zwart heeft uitgedost en het eerste boek 'Mijn tafel van geluk' (monografie over de kunstenares) in ontvangst neemt. Het indrukwekkende naslagwerk (48,5 x 35,5 cm) verraadt door de originele lay-out meteen Slaats' opleiding als grafische en publiciteitsvormgever aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht.

Kunstenares Miriam Slaats is trouw gebleven aan abstracte composities, waarin ze veelal wel een figuratief element aanbrengt. In het begin is dat een bloem, een vlinder, een vogel, of een vetersluiting, na jaren stapt ze over op de collagetechniek en zie je verrassend een Mona Lisa, een flard tekst, een Italiaanse fresco of een stuk kant op het doek. Zijn haar schilderijen aanvankelijk opgewonden kleurrijk, later toont haar palet vooral milde, aardse tinten met accenten in zilver en goud. Meer recent gaan onder het motto 'less is more' de sobere witten, die ze in meerdere lagen aanbrengt, overheersen. Elk werk krijgt een titel. "Woorden en verf zijn voor mij hetzelfde", zegt Miriam in haar monografie. Haar gevoel is de leidraad en dus tekent haar karakter zich af in haar werk: fantasierijk, poëtisch, optimistisch, vol humor, maar ook diepzinnig en soms ondeugend.

Al sinds begin jaren negentig volgen wij Miriam, die in galeries in Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje heeft geëxposeerd. Heel bijzonder was de duo-tentoonstelling bij 'De Galerie' in Den Haag met haar broer Geert Slaats, schoenontwerper: Geert met bijzondere en toch draagbare designschoenen en Miriam met schilderijen, waarop de schoen als motief is verwerkt.

Dit expressieve, vroege werk uit 1992 straalt kracht en verbeelding uit. Je kunt er niet omheen; het schilderij is er gewoon en hoeft zijn plaats niet te veroveren. De kleuren en vormen blijven onze fantasie op sleeptouw nemen.

Schilderijen van Miriam Slaats zijn een confrontatie in de ware betekenis van het woord. De open uitbundige composities, vrolijke kleurvlakken en fantasierijke voorstellingen zijn uitnodigend. In haar schilderijen is harmonie te vinden tussen emoties, kleuren en vormen. De kunst van Miriam Slaats werkt inspirerend, het zet je aan tot actie. Tevens vergt het onbevangenheid, het vermogen verrassingen welkom te heten.
Miriam Slaats over haar werk: “Ik verbeeld een wereld van fantasie, kleurrijk en expressief, waarbij een combinatie tussen figuratie aanwezig is. Ik werk heel direct, aan mijn schilderijen gaan geen eindeloze schetsen vooraf en mijn kunst toont ook heel duidelijk een momentopname. De emotie van vandaag zit erin.”
Datum toegevoegd: 14/08/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart