19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Minnaert, Frans Minnaert
[2007180]

€650,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Frans Minnaert
1929-2011

Frans Minnaert werd geboren in 1929 in Idegem. Hij studeerde aan de Academie in Aalst en de Koninklijke Academie in Brussel. Hij ondernam studiereizen naar Joegoslavië, Zuid-Afrika, Japan.

Minnaert is een neo-expressionistisch schilder en graveerder. In de jaren 1962-1963 kwam hij naar tentoonstellingszalen met zwaar in de verf gezette figuren, landschappen en dieren.

Kunstcriticus A. Merckx zei in 1969 van hem het volgende: 'Hij heeft een voorkeur voor kleuren van de aarde, de onuitputtelijke schakering van bruin en geel. Een soort onverschilligheid voor het geweld van kleur, zoals dat bijvoorbeeld voorkwam bij de Duitse expressionisten. Hij worstelt met zijn ganse wezen in de natuur'. Deze Latemse verfexpressie abstraheert stilaan tot sobere landschappen met hoog uitgespreide hemelen en revolterende figuren. Die laatste zijn de voorboden van een 2de fase in de loopbaan van de kunstenaar.

Een grootmenselijke boodschap wordt het thema van zijn veelomvattende oeuvre. Deze metamorfose van Frans Minnaert voltrekt zich vanaf de jaren 1971-1972. De grafische kunstenaar brengt ons zijn eigen wereld vol fantasie en droom in een nieuwe vormgeving. De knopen van het doek zelf worden met zijn draaiend penseel in detail bewerkt. Uit die details groeit een wereld te voorschijn die een visioen, een nieuwe boodschap projekteert. Zowel in zijn etsen als op zijn doeken krijgt deze wonderlike wereld gestalte. De mens, die de kern is van de schepping, heeft allerlei gezichten opgezet. Soms is hij gedreven door haat of furie; waarbij zijn snoet vergaat in het dierlijke en waarbij zijn haren rechtveren van woede. Meestal benadert die mens de gelatenheid van het dagelijkse lot.

Frans Minnaert hield verscheidene persoonlijke tentoonstellingen vanaf 1962, onder andere in Kaapstad, Den Haag, Keulen, Barcelona, Taepei, Tokyo, Bazel, Tel Aviv, Washington, Parijs, Antwerpen, Aalst, Kortrijk, Lokeren, Neerpelt en Hasselt (1969, 1976 en 1986).

Werk in het bezit van de Stad Hasselt.

Het werk van Minnaert (°1929) getuigt van een rijp en voldragen kunstenaarsschap.
Landschappen en mensen zetten de hoofdtoon.
De ingrediënten in zijn werk zijn duidelijk herkenbaar: kracht en inventiviteit, gedrevenheid en visie, inspiratie en zelfkennis, originaliteit en kunde. Minnaert weet wat hij wil, én hoe hij het op het doek moet brengen.
Het landschap en het mensbeeld zijn al altijd zijn thema geweest en hij blijft ze vertolken op een hem onvervreemdbaar eigen en prominent herkenbare manier. Die herkenbaarheid is het stempel en waarheid van een gerijpte artistieke persoonlijkheid, in zijn vak een heer van stand. Om respectvol U tegen te zeggen.

De raadzaal van het Hernse gemeentehuis was veel te klein voor de vele belangstellenden die de voorstelling van het boek ‘Frans Minnaert, andermaal’ van Paul Huys wilden bijwonen.

Schilder Frans Minnaert, die op 18 januari van dit jaar overleed, werd op 4 december 1929 geboren in Idegem. Opgeleid aan de Academies van Aalst en Brussel, was hij actief als tekenaar, schilder, etser en lithograaf. Van 1970 tot 1995 was hij leraar en directeur van de Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Hij ondernam een aantal studiereizen, o.m. naar het toenmalige Joegoslavië, naar Zuid-Afrika en Japan, exposeerde tientallen keren in eigen land en ver daarbuiten, en werd herhaalde malen bekroond.
In Herne, waar hij in 1996 kwam wonen, was hij medestichter en eerste voorzitter van de Culturele Kring Hernia, en actief in de Gemeentelijke Cultuurraad. “Redenen te over”, aldus burgemeester Kris Poelaert, “om hem, figuurlijk, op het voetstuk te plaatsen”.

Echtenote Leen De Vos dankte het gemeentebestuur voor de hulde aan Frans, overigens gebracht in dezelfde zaal waar zij met hem in het huwelijk trad, en riep geëmotioneerd een aantal herinneringen op : hoe zij de landschappen van Herne ontdekten, waar Frans ‘Kijk, een echte Van der Weijden’ uitriep, zonder toen te weten dat Van der Weijden inderdaad ooit in dit landschap rondwandelde.

Diane Van der Aa, cultuurfunctionaris van Kapelle-op-den-Bos, getuigde hoe Frans Minnaert Herne ‘op de kaart wilde plaatsen’. Zij belichtte hem als een kunstenaar met een sterk persoonlijk stijl, die zijn aandacht altijd richtte op mens en natuur. Zijn schilderijen kenmerken zich door soberheid, een schijnbaar eenvoudig kleurenpalet, maar altijd ook door ambachtelijk meesterschap.

Paul Huys, auteur van het boek, schetste het ontstaan ervan, en wees op de verschillen met het eerste boek over Minnaert, dat in 1981 verscheen. Geen louter chronologische biografie, maar een boek ‘door een vriend, voor vrienden’, met een sterk persoonlijke benadering. “Hij wou”, zo zei hij, “vooral de mens ontdekken, die als kunstenaar het beste van zichzelf heeft gegeven”. Hij verheugde er zich ook over dat Frans, op zijn laatste verjaardag op 4 december 2010, nog het ontwerp van het boek in handen kreeg ‘en zag dat het goed was’.

Burgemeester Poelaert verwoordde de dankbaarheid van de gemeente en verklapte tussendoor dat er plannen bestaan om Frans Minnaert zeker nog op een aparte manier te eren.

De prachtige publicatie ‘Frans Minnaert, andermaal’ , gedrukt bij drukkerij De Neef in Tollembeek, telt 190 bladzijden en niet minder dan 190 kleurenillustraties. Zij is te koop in lectuurwinkel ‘Het Leeshoekje’ naast het postkantoor en in de Hernse bibliotheek.
Datum toegevoegd: 08/09/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart