19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Buys, Bob Buys
[2007191]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Bob Buys
1912-1970

Bob Buys was een rasschilder, zoals dat heet, en kan gerekend worden tot de figuratieven en coloristen. Marquet, Matisse en Bonnard waren aanvankelijk zijn voorbeelden.
Eind jaren veertig verliet hij het laat-impressionisme voor een grootsere opbouw der vlakken en een meer doorgaande werking van de lijn.
Hij schilderde en aquarelleerde portretten, interieurs, landschappen, haven- en stadsgezichten.
Bob Buys werkte veel in Amsterdam, Parijs en vanaf de jaren vijftig in Bretagne maar vooral in Zuid-Frankrijk (Port Vendres) waar hij zich aangetrokken voelde tot de schittering van de kleur.

Zijn composities zijn verrassend en werken vaak ruimtelijk. Daarnaast zoekt hij naar eenvoud van middelen en naar constructieve soliditeit. In de jaren zestig weet hij de kleur nog meer op te voeren tot in het avontuurlijke. Het levert uiteindelijk gloedvol werk op dat tegelijkertijd een sfeer van weldadige rust oproept.
Zijn schilderijen getuigen van een warme schildersvreugde en van groot vakmanschap.
Naast schilder was Bob Buys een geboren aquarellist, die alle voordelen van de waterverf wist uit te buiten. Hij houdt zijn bladen doorzichtig zonder dat deze in vorm en kleur ook maar iets van hun kracht verliezen.
In 1945 was Bob Buys mede-oprichter van de Hollandse Aquarellistenkring.

In de kunstgeschiedenis richt de aandacht zich vooral op de kunstenaars die een voorhoedefunctie hebben vervuld.
Daardoor hebben veel kunstenaars niet de aandacht gekregen die ze wel verdienen.
Het is verheugend te zien dat er de laatste jaren een herwaardering plaatsvindt van een groep van schilders, die in de eerste helft van de 20e eeuw hebben gewerkt en die ieder op hun eigen wijze op de vele nieuwe stromingen die aan het begin van de 20e eeuw in de schilderkunst ontstonden, hebben gereageerd. Bob Buys neemt daarbinnen in Nederland een prominente plaats in.

Lid van:

Arti et Amicitiae (Arti, Amsterdam)
zie overige bronnen (1959)
Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken
voor 1940 (zie overige bronnen, 1959)
Pulchri Studio (Den Haag)
zie overige bronnen (1959)
Hollandse Aquarellisten Kring
zie overige bronnen (1959)
Vereniging Sint Lucas (Amsterdam)
zie overige bronnen (1959)

Werk in musea:

Museum Henriette Polak
Gemeente Amsterdam, Stadsarchief (vier tekeningen)

Bob Buys (Amsterdam, 1912-1970) was een schilder, die verliefd was op Frankrijk. Daar schilderde hij in impressionistische trant meestal landschappen.
Eerst in Bretagne, later in Zuid Frankrijk, vooral in de omgeving van Port Vendres, waar hij met zijn gezin een klein vakantiehuisje had. Vooral in zijn aquarellen was hij een meester in kleurgebruik.
Hij maakte ook portretten, interieurs en stadsgezichten.

Bob Buys volgde de opleiding aan het Rijksinstituut Tekenleraren in Amsterdam. Hij was onder meer lid van de in 1945 door Otto de Kat en Kees Verwey opgerichte Hollandse Aquarellistenkring, De Onafhankelen, Arti et Ameciatiae.

Bob valt te rekenen onder de figuratieven en coloristen. Hij was jarenlang tekenleraar aan de Rietveld Academie in Amsterdam en later aan de lerarenopleiding in Tilburg. Hij was ook kunstcriticus van het Vrije Volk en het Haarlems Dagblad.

Als aquarellist was Bob Buys een belangrijk lid van de Hollandse Aquarellistenkring, die in in 1945 was opgericht door Otto de Kat en Kees Verwey. De doelstelling van de kring werd omschreven als het bevorderen van 'de Bloei der Nederlandse aquarelleerkunst, en de belangstelling daarvoor in het algemeen te ontwikkelen'.
De Hollandse Aquarellistenkring wilde een tegenwicht vormen tegen de oprukkende abstractie: Een groep progressieve kunstenaars rond Karel Appel, Corneille, Gerrit Kouwenaar en Lucebert noemden zich de Nederlandse Experimenteele Groep en dreven de controverse tussen de moderne kunst en de traditiegebonden kunst op de spits. Uit deze groep ontstond later de Cobra-beweging.
De Hollandse Aquarellistenkring koos juist voor de aquareltechniek, omdat deze het minst doctrinair is, het minst met een academische traditie is verbonden.
Andere belangrijke leden van de Hollandse Aquarellistenkring waren: Fik Abbing, Jeanne Bieruma Oosting, Johan Bunning, Herbert Fiedler, Lex Horn, Frits Klein, Gerrit van 't Net, Charles Roelofs, Joop Sjollema, Jan Wiegers en Matthieu Wiegman.

Bob Buys was daarnaast illustrator van diverse boeken, onder meer van Le Maison Tellier uit 1946 van de Franse auteur Guy de Maupassant.

Hij overleed op 17 augustus 1970.

Vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.
Een zeer bijzonder en begaafd kunstenaar met een uitmuntend kleurvol palet.
Datum toegevoegd: 13/10/2018 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart