19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Battermann, Jan Battermann
[2007232]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Johannes 'Jan' Battermann
1909-1999

Was een Nederlands graficus, kunstschilder, illustrator, aquarellist en tekenaar.

Battermann woonde en werkte in Amsterdam, was leerling van Kunstnijverheidsschool Quellinus van 1939-1940; van de Rijksnormaalschool van 1940-1941; en van de Rijksakademie van beeldende kunsten 1941-1943 en van 1946-1950. Ook heeft hij les gehad van onder anderen Willem van den Berg, Jaap Luttge en Gerard Westermann. Behalve schilder van expressionistisch en non-figuratief werk in gouache en olieverf, was Battermann graficus en maker van een flink aantal ex libris.

Hij verkreeg de volgende prijzen: de Gouache Prijs, de Sportprijs, Euro exlibris ereprijs, en de Polen Ereprijs.

De naam van Jan Battermann zal onverbrekelijk verbonden blijven aan het meerkleurige Nederlandse exlibris, uitgevoerd in boekdruk (Nnoleumsnede en houtgravure). Deze in 1909 te Amsterdam geboren kunstschilder ontving zijn opleiding aan de Rijksacademie in die stad. Hij hield zich daar uitsluitend bezig met de teken- en schilderkunst, een enkele ‘Seitensprung’ naar de etskunst niet meegerekend. Als graficus is hij een autodidact. In 1955 startte hij, op aandringen van zijn collega, Cor de Wolff, met het maken van exlibris. Na de eerste probeersels in linoleum, zwart/wit, (op bed gesneden, want hij lag toen in het ziekenhuis) begon hij al bij zijn zesde exlibris een kleur toe te voegen. De schilder verloochende zich niet...

Battermann die zich van een figuratieve fijn- schilder, na een sterk expreionistische periode, ontwikkelde tot een bijna non-figuratieve kunstenaar, maakt bij voorkeur exlibris die nagenoeg geheel abstract van voorstelling zijn, maar dat betekent niet dat hij de meer gebonden opdrachten ontwijkt. Ook in zijn figuratieve boek-merken weet hij met kundig gebruik van zijn sterk gestoken letters tot resultaten te komen die er zijn mogen. Opmerkelijk is om hierbij te bedenken dat Battermanns schilderijen meestal groot, tot zeer groot van afmeting zijn. Hij is een van de weinige kunstenaars die in staat is ook op een klein vlak te presteren.

Exposeerde in binnen- en buitenland en is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren, geldt als een bijzonder talentvol kunstenaar.
Datum toegevoegd: 05/08/2019 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2023 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart