19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Overbeeke, Jan Overbeeke
[20072344]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Jan Overbeeke
1933-2009

Plaats van werkzaamheid: Rotterdam

Kwalificaties: glasschilder
Kwalificaties: wandschilder
Kwalificaties: schilder
Kwalificaties: beeldhouwer

Onderwerpen: landschap (als genre)
Onderwerpen: abstractie

Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam)

Presentaties:
1961 - - Jongere Nederlandse schilders, beeldhouwers en architekten.
Liga Nieuw Beelden, Stedelijk Museum Amsterdam

Voordat hij in 1976 naar Apeldoorn verhuisde werkte Jan Overbeeke in Rotterdam. Hij maakte in die jaren vooral abstract-expressionistisch werk.
Biograaf Adri Post: Dat waren spannende jaren, waarin Jan onder invloed van de jaren zestig doeken op de grond legde en met verf gooide.
Hij stak ook doeken in brand. Het waren de jaren van het grote experiment.

Uit die jaren zijn naast de expressieve werken ook ingetogen schilderijen van Jan Overbeeke bekend, zoals de wandschildering, Daniël in de leeuwenkuil voor de Hervormde Gemeenteschool in Utrecht. Verder maakte hij glas-in-lood-ramen voor aula's van uitvaartcentra of van een landgoed in Rotterdam.
En hij zette zich aan kubistische houten beelden en abstracte metalen plastieken. Een man met vele kanten.

Overbeeke exposeerde onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook in Den Haag, Rotterdam en andere steden.

De later in Apeldoornse wonende schilder Jan Overbeeke was een veelzijdig man. Dat blijkt eens te meer uit de overzichtstentoonstelling die de Stichting Apeldoornse Ateliers postuum aan Overbeeke wijdt.

Eigenlijk was Jan Overbeeke van huis uit glazenier. In zijn schilderijen is dat goed terug te zien, aan de kubistische vlakken die hij gebruikte. Net of hij een glas-in-lood-raam aan het schilderen was.

Jan Overbeeke, geboren 10 januari 1933 in Rotterdam, overleden 9 juni 2009 in Wenum-Wiesel. De Stichting Apeldoornse Ateliers heeft een biografie over hem samengesteld. Adri Post heeft mappen vol informatie en krantenknipsels bijeen gezocht, die op de tentoonstelling te bekijken zijn.

"Geweldig," reageert weduwe Corry Overbeeke op de overzichtstentoonstelling. In de jaren zeventig is in Rotterdam is weleens een overzichtstentoonstelling geweest van zijn werk. Daarna niet meer. Er is op deze expositie vooral werk van de laatste tien, twintig jaar te zien, want van de eerste jaren heb ik niet veel meer.

Jan Overbeeke was een man met veel gezichten. In Apeldoorn was hij bekend van zijn werk als tekenleraar en docent wiskunde aan de Kohnstam mavo. Door zijn werk als leraar kwam hij te weinig toe aan het maken van creatief werk, vond hijzelf.

Halverwege de jaren zeventig kwamen Jan en Corry Overbeeke met hun kinderen naar Apeldoorn. Jan begon hier met portrettekenen, wat hij in Heerde deed. Samen met Wim Koster, Wim van Wolveren en Hansje Barendrecht startte hij een portretgroep levend model in De Stolp in Apeldoorn.

Maar Jan Overbeeke deed meer. Hij maakte kubussen in negen dimensies. Hij bouwde muziekinstrumenten en speelde zelf orgel, piano en viool. Op een festival van klavecimbels in Brugge in de jaren tachtig ontdekte Jan dat er belangstelling bestond voor beschilderde klavecimbelkasten. Hij legde zich toe op het beschilderen van klavecimbelbladen in de meest uiteenlopende vormen.
U vraagt, wij draaien. Van Italiaanse landschappen tot bijbelse taferelen.

Adri Post, die Jan Overbeeke goed heeft gekend, weet dat de schilder eigenlijk niet trots was op dit werk. Het was niet zijn stijl. Jan componeerde zelf de landschappen, maar de stijl was niet van hem. Hij bedacht rustig een extra torentje in de stadsgezicht van Antwerpen, dat in werkelijkheid helemaal niet bestond. Tot ontsteltenis van de opdrachtgevers. Hij nam dat werk niet zo serieus.

De expositie met 24 schilderijen en verschillende beelden van Jan Overbeeke is te zien in de Weekend Galerie aan de Loolaan 49 te Apeldoorn.
Op 10 en 11 juli 2010 en op 17 en 18 juli, van 13 tot 17 uur.
De opening van de tentoonstelling is op 10 juli om 15 uur door Adri Post.

Met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, particulieren en musea.
Datum toegevoegd: 03/09/2019 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart