19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Vijlbrief, Ernst Vijlbrief
[2007253]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Ernst Vijlbrief
1934-2010

In het begin van zijn loopbaan maakte Ernst Vijlbrief enorm expressieve schilderijen waarmee hij ook gelijk een grote bekendheid verwierf.

Beroemd zijn ook de gouaches van Ibiza uit deze tijd. Hij schilderde op doek en papier, maakte prachtige Chinese inkttekeningen op rijstpapier, etsen, aquarellen en zijn collages uit de 50er en 60er jaren werden echte collector items.

In zijn latere jaren veranderde het karakter van zijn werk mede vanuit het Zen-Boeddhisme waar hij zich toe wendde.
Het ging toen om de verbeelding van het heelal in strakkere vormen en felle kleuren: de maan, de zon, de planeten en sterren met hun eigen ritme.

Ook de mantraschilderijen kregen een grote bekendheid.

Ernst Vijlbrief behoorde tot de avant-garde schilders van de jaren zestig.
Zijn gouaches en gem.techn. bestonden uit spontaan geschreven vegen, lijnen, kringen, spatten en vlekken, zijn schilderijen veelal uit een dikke verfmassa met onstuimig geborstelde kleurvlakken.

De kracht en vitaliteit van het werk is vergelijkbaar met dat van de Cobra-schilders, met wie hij in de jaren vijftig zo nu en dan exposeerde.

Vijlbrief was actief als voorzitter van de Stichting BBK en initiatiefnemer van diverse kunstzinnige happenings in Amsterdam.

Hij maakte in de jaren jaren 60 in Amsterdam deel uit van de provo-generatie en was betrokken bij happenings, zoals van het deskundologisch laboratorium met onder andere Jasper Grootveld, Theo Kley, Max Reneman en Aad Veldhoen, fotografisch vastgelegd door Cor Jaring.

In 1961 gaf Galerie de Posthoorn een portofolio uit genaamd "Spel en Nederlaag" van Vijlbrief en gedichten van Simon Vinkenoog.

Rond 1965 gaf hij gastcolleges aan de Ravensbourne College of Art in Londen.

In 1973 was hij met Bob Bonies mede-oprichter van de Bond van Beeldende Kunstarbeiders (BBKA) gevestigd in Utrecht.

Van 1974 tot 1989 was hij als docent verbonden aan de AKI te Enschede.

Hij werkte in verschillende technieken zoals: tekening, aquarel, collage, gouache, gem. techniek, Oost-Indische inkt, olieverf en grafiek zijnde, etsen.

Zijn werken op papier de zogenaamde gemengde technieken bestonden uit spontaan geschreven vegen, lijnen, kringen, spatten en vlekken.

Ernst Vijlbrief werd geboren in Utrecht op 25 november 1934.
Woonde en werkte aldaar, Ibiza, Florence, Parijs en Rome en sinds 1958 te Amsterdam.

Leerling van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam en van de Academia di Porta Romana te Florence van 1956-1959

Schildert in abstracte stijl.
Lid van het genootschap "Kunstliefde" te Utrecht en van de BBK te Amsterdam.

Werk ondermeer in het Stedelijk Museum te Amsterdam en Schiedam, Het Cobramuseum te Amstelveen, Gemeente Museum te Utrecht en de Rijkscollectie in Ibiza.

Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

Een veelzijdig kunstenaar welke zowel in binnen- als buitenland exposeerde en met werk vertegenwoordigd in talrijke nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, particulieren en Musea.
Datum toegevoegd: 26/12/2019 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart