19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Kraus, Piet Kraus
[2007255]

€800,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Piet Kraus
1909-1974

Kraus, Johannes Petrus Franciskus

Kwalificaties:
Glasschilder, schilder, tekenaar, beeldhouwer, etser, lithograaf, kunstnijveraar en tekenleraar middelbaar onderwijs.

Nationaliteit/school: Nederlands

Geboren: Dordrecht 08-08-1909
Overleden: Dordrecht 02-05-1974

Onderwerpen: landschap
Onderwerpen: portret
Onderwerpen: abstractie

Opleiding Akademie van beeldende kunsten te Den Haag

Lid van vereniging Teekengenootschap Pictura te Dordrecht

Over de kunstenaar Piet Kraus 1909-1974 is bekend dat hij in Dordrecht woonde en werkte, tekendocent was en dat een aantal van zijn werken via de Beeldende Kunstenaars Regeling in de Rijkscollectie is opgenomen.

Van het door hem vervaardigde glasraam getiteld: Vlucht uit deze collectie werd de waarde eerst nogal laag beoordeeld omdat de informatie erover summier was, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het namelijk sinds 1952 in de collectie.

Onderzoek wees echter uit dat achter dit raam een onvermoed verhaal schuilgaat.
Het raam bleek gemaakt in 1949 na een experiment van de opdrachtcommissie van de vakgroep Stichting der Nederlandse kunstschilders. Kunstenaars konden toen op uitnodiging van de KLM de aarde vanuit de lucht zien en verwerkten daarna hun indrukken in hun werk.
Dat was een regelrechte noviteit.
Het object Vlucht van Piet Kraus wordt daardoor nu historisch hoger gewaardeerd, het verhaal erachter geeft het raam nu echter een interessante en zekere belevingswaarde.

Een Dordtse kunstenaar die niet bij glaskunstenaar Bouvy werkte, maar toch zeker de aandacht verdient voor zijn glaskunst is Piet Kraus 1909-1974.
Opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag maakt hij naast beeldhouwwerken en schilderijen, gegraveerde en gezandstraalde glas- en spiegelpanelen.
Over het werken met glas zegt hij: In hoofdzaak neem ik spiegelglas, maar alle soorten zijn te bewerken.
Het afgebeelde werk is ontstaan naar aanleiding van een schilderij dat Kraus maakte tijdens een experiment waarbij een kleine groep schilders doeken maakte met het thema: De aarde vanuit de lucht gezien.
Uitgenodigd door de KLM maakten de deelnemers een lijnvlucht en legden hun indrukken vast.
Kraus maakt drie schilderijen en aan de hand van één daarvan maakt hij het glasobject, Vlucht.
Met het overlijden van Toon Berg in 1967 en dat van Piet Kraus in 1974 komt er, voor zover ik heb kunnen nagaan, een eind aan de in Dordrecht gecreëerde glaskunst.

Naar aanleiding van het getoonde schreef Jan Juffermans sr., de kunstcriticus van het Utrechts Nieuwsblad: dat hij verrast was door zowel een verheugende synthese van artisanaat en artisticiteit bij de kunstenaar Piet Kraus.

Het hierbij afgebeelde abstracte schilderij, verwachting 1951/52 is een mooi voorbeeld van de artistieke eigenschappen van deze Dordtse kunstenaar, opgenomen met werk in verscheidene nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.

De Keerkring
Groepstentoonstelling van de vakgroep kunstschilders in de federatie 1949 met o.a. Piet Kraus

Met Karel Appel, Cor Basart, Frans Boers, Willy Boers, K. Boonstra, A. Breetvelt, Constant, Corneille, Hans Engelman, Simon Erb, Ger Gerrits, Fred Grote, Jan de Gruyter, Jan van Heel, D. ten Hoedt, Friso ten Holt Jr., Wim Jaarsveld, Piet Kraus, P. Landkroon, G. Lataster, Frans Letanche Jr., J. Meine Jansen, Rik van der Meij, G. van 't Niet, Juul Neumann, Jan Nieuwenhuys, Georges Bobèr, Anton Rooskens, Dorus Roovers, J.A. Sierhuis, Jaap Wagemaker, Remko Watjer, Andor Weininger.
Datum toegevoegd: 07/01/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2020 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart