19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Corstjens, Toine Corstjens
[2007258]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

TOINE CORSTJENS
1920-2015

Kunstschilder

Door de vormen, kleuren en lijnen horizontaal en verticaal te ordenen en in evenwicht te brengen spreekt er een ondefinieerbare, onbepaalde gevoelsbelevenis uit de hele compositie.

Toine Corstjens, voormalig industrieel ontwerper van de Koninklijke Sphinx te Maastricht maar vooral kunstschilder in hart en nieren, exposeert zijn abstract werk op deze tijdelijke online expositie.

Zijn artistieke opleiding genoot Toine in Maastricht aan de stadacademie, maar ziet zichzelf hoofdzakelijk autodidact en haalt zijn reizen aan naar Italie en Frankrijk waar hij veel ervaringen en indrukken heeft opgedaan.

Exposeerde al in 1956 in de kunstzalen van Dejong Bergers in Maastricht en niet zoveel later in kunstzalen en musea van Aken tot Londen. Toine heeft talloze decoratieve motieven en ontwerpen voor keramische artikelen gemaakt voor de Sphinx, maar bijvoorbeeld ook het ontwerp van de gevelsteen voor Philips in Eindhoven in 1958 en voor de staatsmijnen in Limburg het werk "Indonesisch kind" een gouache uit hetzelfde jaar. Bijzonder zijn ook de portretten van het koninklijk huis in de gemeentegrot van Valkenburg in opdracht van de gemeente Valkenburg.

Toine, geboren Meerssenaar, is liefhebber van het Limburgse landschap, deze liefde ervaar je uit de vele mooie karakteristieke landschappen die hij heeft gemaakt. Zijn artistieke instinct en talent blijkt nog meer uit zijn abstracte werk waarin hij een harmonie en ritmische verbinding weet neer te zetten die je pakt. Zijn oog voor detail die je vindt in zijn landschappen herken je terug in zijn abstracte werk.

De abstracte kunstenaar gaat niet zuiver verstandelijk te werk, maar laat zich instinctief gaan, aangedreven door een extatische creatieve drang, om te komen tot een bewogen geheel; zuiver eerlijk en waar.

De laastste jaren is hij hoofdzakelijk met non-figuratieve kunst bezig in allerlei technieken. Deze tentoonstelling laat abstracte werken zien in een aantal verschillende technieken, gouache, collage, aquarel, Oostindische inkt of een gemenge techniek.

Alle werken laten uitgebalanceerde composities zien waarin de noten, net als in een muziekstuk, op een of andere wijze zijn verbonden.
Iemand heeft wel eens gezegd "kunst is geestelijke voeding", ik wens u een smakelijk eten.

Een abstracte schilder wil de lijnen die hij op papier zet laten groeien. Willekeurige vormen bloeien open en zoeken contact met andere kleuren, verdragen en ondersteunen elkaar en vloeien in elkaar over.

Datum toegevoegd: 30/05/2008 door: De Kunsthistoricus
Datum toegevoegd: 10/02/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart