19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Ribbeling, DirkJan Ribbeling
[2007265]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

DirkJan Ribbeling
1932-2013

Dirkjan Ribbeling werd geboren in het Brabantse Rosmalen. Hij volgde de Kuntsnijverheidsschool in Den Bosch van 1953-1957, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag 1958-1959 en de Rijksacademie in Amsterdam 1958-1960.
Vanaf 1994 was hij woonachtig in het Gelderse Dieren. Hij overleed in Arnhem 13 augustus 2013. Ribbeling was kunstschilder, tekenaar, graficus etser, houtgraveur, lithograaf en beeldhouwer.

Ik heb altijd in vlagen gewerkt. Tussen 1960 en 1970 had ik een duidelijke voorkeur voor gouaches. Daarop volgde van 1970 tot 1980 een periode waarin grote olieverfschilderijen op doek ontstonden. In de tien jaar daarna maakte ik olieverfschilderingen op papier en heel veel tekeningen met niet-verblekende ballpoint.
Die tekeningen vormen een soort dagboek in momentopnamen.
Vanaf 1990 ging mijn aandacht weer uit naar het grote, monumentale en kleurige olieverfschilderij.
De laatste jaren verwerk ik mijn gouache verleden voor zover het nog bestond, maar niet voldeed tot collages. Ik denk dat atmosferisch een goede karakterisering voor dit recente werk is.

Mijn werk is o.a. abstract, maar toont altijd een zekere verwijzing naar de zichtbare werkelijkheid. Voor de herkenning daarvan is enige vertrouwdheid met mijn beeldtaal nodig. Achteraf denk ik dat de karakteristieken van mijn werk al in mijn academietijd aanwezig zijn, aldus de kunstenaar op zijn website.

Kwalificaties:
Graficus, tekenaar, pentekenaar, pastellist, aquarellist, etser, lithograaf, houtgraveur, schilder, vervaardiger van gouaches, beeldhouwer

Nationaliteit/school: Nederlands

Geboren te Rosmalen (Den Bosch) 16-08-1932

Overleden te Arnhem 13-08-2013

Plaats van werkzaamheid Rosmalen (Den Bosch)
Plaats van werkzaamheid Den Bosch
Plaats van werkzaamheid Den Haag
Plaats van werkzaamheid Amsterdam
Plaats van werkzaamheid Eibergen

Onderwerpen: figuurvoorstelling
Onderwerpen: landschap (als genre)

Opleiding: Kunstnijverheidsschool Den Bosch
Opleiding: Akademie van beeldende kunsten Den Haag
Opleiding Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam

Lid van vereniging Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK

Winnaar van prijs Europaprijs voor Schilderkunst Oostende

Binnen mijn oeuvre van beeldend kunstenaar nemen de tekeningen een belangrijke plaats in.
Elke beschouwer zal ze aan de specifieke stijl onmiddellijk herkennen als een Ribbeling.
Mijn tekeningen zijn heel ver uitgewerkt, zij richten zich op de suggestie van volume en zijn daarmee sculpturaal van aard. Hun vormen komen voort uit de handeling, de behandeling is als het ware in de ritmiek van de tekening ná te voelen. Deze manier van werken heeft tot gevolg dat elke tekening zonder onderbreking binnen een tijdsverloop van vier à vijf uur gemaakt is. Dat vraagt een enorme concentratie. Voor mij zelf hebben de tekeningen de functie van een dagboek in beelden. Dat verklaart niet alleen hun narratieve karakter , maar ook de diversiteit. Sommige tekeningen tonen slechts enkele grote vormen in een leeg vlak, andere vullen als een stripverhaal het volledige blad.

Was getekend Dirkjan Ribbeling.

Ribbeling heeft een oeuvre opgebouwd met werk in diverse technieken en verschillende formaten. Zijn werk is onder te verdelen in vijf categorieën:
collagegouaches,
gouaches in reeksen,
olieverfschilderingen op papier, olieverfschilderingen op doek en tekeningen met ballpoint.

Regelmatig is zijn werk aangekocht door musea en particulieren bijvoorbeeld, Het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Wallraf Richatz Museum Keulen, Het Rijk en verschillende gemeentes zoals o.a. Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en vele anderen zowel nationaal als internationaal.
Datum toegevoegd: 27/02/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2020 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart