19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Storm, Frans Storm
[012005069]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Frans Storm
1905-1998

Frans Storm werd op 4 maart 1905 in Amsterdam geboren en is overleden op 12 november 1998 te Doetinchem.

Na de lagere school werd hij huisschilder want er moest geld verdiend worden, Frans tekende graag en volgde een teken- en schildercursus in Wognum bij Hoorn.
In 1922 verhuisde hij als huisschilder naar Gendringen en in 1929 naar Zelhem waar hij naast huisschilder veel tekende en waar hij zijn eerste schilderijtjes ging maken.

Bij gebrek aan linnen, prepareerde hij karton of suikerzakken, hij was één van de weinige kunstschilders die zijn eigen verven maakte.
De kleuren werden zijn grote kracht, hij ontmoette toen ook de Zelhemse kunstschilder Herman Knaake en zijn toekomstige vrouw Mary waarmee hij in 1933 trouwde.

Op 17 maart 1941 werd De Doetinchemse Kunstkring opgericht waarvan Frans lid werd en bleef tot vlak na de oorlog.
Daarna vertrok het gezin naar Doetinchem en is hij huisschilder af want zijn vrouw zorgde met haar pension voor de inkomsten.
Afgezien van enkele lessen van Otto Hanrath was hij als kunstschilder autodidact.

In de loop der jaren heeft hij onvermoeid naar een eigen stijl gezocht, van impressionist via expressionist naar abstract.

Als natuurliefhebber zocht hij de schoonheid van het Achterhoeks landschap maar hij schilderde later ook in Frankrijk en in de Scandinavische landen.
Frans was één van de weinige kunstschilders uit onze regio met een reputatie die tot buiten de landsgrenzen reikte.

Er waren veel exposities niet alleen in Nederland maar o.a. ook in Parijs.

Frans Storm was als schilder geliefd en bekend bij de Doetinchemse bevolking.
Hij is met een aantal werken vertegenwoordigd op de vele exposities aldaar o.a. met een bospartij welke is uitgevoerd in fauvistische kleuren en uitgevoerd in een ruw met het paletmes gemetselde verflaag, in 1941 getuigde dat van een moderne aanpak.

De kunstverzameling van de gemeente Doetinchem kent een kerncollectie met werken uit het oeuvre van de kunstenaar Frans Storm.

Hij exposeerde zowel in het binnenland als wel in het buitenland.
Is met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van musea zoals Museum Henriette Polak te Zutphen, bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren.
Datum toegevoegd: 24/02/2009 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2023 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart