19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Izaks, Wim Izaks
[2007307]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Wim Izaks
1950-1989

Wim of Willem Izaks geboren te Eibergen op 31-12-1950 overleden te Enschede op 03-12-1989 Beeldhouwer, graficus, schilder, tekenaar van figuurvoorstellingen en landschappen.

Volgde zijn opleiding aan de AKI Akademie voor beeldende kunsten en Vormgeving in Enschede, waar hij opviel door zijn impulsieve en gedreven manier van schilderen.

In 1975 maakte hij een lange reis door Afrika, waarvan hij een verslag maakte in woord en beeld. Een reeks foto's, schilderijen en grafiek werd tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe in 1978 bij gelegenheid van zijn afstuderen.

Na zijn technische opleiding en zijn docentschap aan de AKI te Enschede maakte Izaks een grote hoeveelheid schilderijen, gouaches, tekeningen, grafiek en beeldjes.
Zijn leven was schilderen, in zijn kunst uitte Izaks zich in een primitieve en expressieve beeldtaal die verzet opriep tegen de maatschappij.

In de jaren tachtig werd Izaks bekend als schilder en graficus.
Hij maakte ruim duizend schilderijen en duizenden etsen, linosneden, gouaches en tekeningen in zeer uiteenlopende technieken.
Zijn stijl was over het algemeen zeer expressief, waardoor de kunstkritiek hem indeelde bij de wilde schilderkunst zoals René Daniels en Henk Visch.
Toch was zijn werk ook vaak uiterst beheerst, zoals de linosnedes, tekeningen en de late schilderijen bewijzen.

Hij exposeerde in verschillende musea en galeries, daarnaast gaf hij les aan de AKI te Enschede.

Zijn werk is opgenomen in verschillende openbare collecties, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Groninger Museum en het Rijksmuseum Twenthe.

Na 1988 treedt er een grote soberheid in zijn werk, zijn de kleuren en eenvoudiger vormen meer op elkaar afgestemd.
De conflicten tussen de natuur en de maatschappij zijn gebleven, maar ze worden door een gevoelige virtuositeit beheerst en afgewisseld met momenten van stillevens.

In 1989 kwam er onverwacht een einde aan zijn turbulente leven.

Het was een gedreven kunstenaar, die over zijn werk zei: Vraag me niet wat ik schilder, de wind jaagt immers de golven tegen de stroom in en de kapper strijkt tegen de haren in om te knippen.

In het werk valt een tweedeling op met aan de ene kant het figuratieve werk met herkenbare vormen uit de werkelijkheid en aan de andere kant het abstracte werk soms dik in de verf.

Ik heb een mens zichtbaar gemaakt, in een korte tijd.

De mens Wim Izaks staat zelf centraal in het werk.
Het werk laat een proces zien van persoonlijke ervaringen en belevingen.
De manier van schilderen is snel en intuďtief gedreven.
Tussen schilder en schilderij is een unieke spanning, waarvan de schilder zegt: Ik zou de mensen een spiegel willen voorhouden mooi of niet mooi, vooral mooi.

Beeldend kunstenaar Wim Izaks liet bij zijn dood een grote hoeveelheid schilderijen, gouaches, aquarellen, tekeningen, grafiekbladen en bronzen beeldjes na die werden ondergebracht in de Stichting Wim Izaks.

Ter nagedachtenis aan deze gedreven kunstenaar werd een prijs voor jong schildertalent in het leven geroepen.
Tweejaarlijks kent de stichting een bedrag van Euro 9000,- toe aan een veelbelovende schilder en organiseert zij in samenwerking met het Dordrechts Museum een tentoonstelling van het werk van de drie genomineerde kunstenaars waarover zij tevens een publicatie uitgeeft.
De opbrengsten uit de verkoop van het werk van Wim Izaks komen geheel ten goede aan het fonds voor de Wim Izaksprijs.

Izaks liet een gevarieerd oeuvre na, in techniek zowel als in thematiek, ook een volledig oeuvre met een eigen kracht in de symboliek van de kleur en in de dynamische expressie.
De authenticiteit, welke karakteristiek is voor de waarachtige schilder die niet kan ophouden zich uit te drukken tegen alles in, is gelukkig wel herkend.

Kort na het overlijden van Wim Izaks zetten zijn vrienden en bewonderaars een stichting op om zijn werk verder onder de aandacht te brengen, daarvoor had de schilder zich in zijn korte leven nauwelijks de tijd gegund.

Werk van Izaks bevindt zich in de collecties van:
Het Stedelijk Museum, Amsterdam
Groninger Museum, Groningen
Centraal Museum, Utrecht
Kunstmuseum Den Haag
Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden
Stedelijk Museum Schiedam
Museum De Fundatie Zwolle

Opleiding:
AKI Academie voor Kunst en Industrie, Enschede
1972-1978

Met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, particulieren en musea.

Een zeer gewaardeerd, uniek, talentvol kunstenaar en mens.
Datum toegevoegd: 12/10/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart