Theo Bitter
1916 - 1994
Theo Theodorus Bitter werd geboren op 16 december 1916 te Den Haag en overleed aldaar op 13 februari 1994.
Woonde en werkte in Den Haag, Oslo en Italië.
Maakte reizen naar Frankrijk en de Verenigde Staten alwaar hij in 1950 op uitnodiging van de Rockefeller Foundation verbleef.
Leerling van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag o.l.v Henk Meijer en 2 jaar leerling van Arnold Smith.
Schilderde, tekende en aquarelleerde, familieportretten in naďef realistische stijl, vissers in zee, in abstract- expressionistische stijl, landschappen in abstracte stijl en figuren in neo-abstracte stijl.
Verkreeg in 1949 de Jacob Marisprijs.
Lid van Haagsche Kunstkring, Pulchri Studio, Haagse Aquarellisten en de Stichting Nieuw Beelden, behoorde en was lid van de Posthoorngroep, Verve en Fugare.
Theo exposeerde o.a. bij Galerie Orez in Den Haag
Gaf van 1946 - 1960 les aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag.
Staat vermeld in de Scheen en de Jacobs.
Bitter volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar Henk Meijer (1884-1970) en Arnold Smith zijn leraren waren.
Later van 1946-1960 gaf hij zelf les aan dezelfde academie.
Hij werkte in Den Haag, Oslo, Lecce en later weer in Den Haag, waar hij woonde in het Artiestenhofje aan de Trompstraat.
Leerling van:
Hussem, Willem
Meijer, Henk 1884-1970
Smith, Arnold
Verburg, Harrie 1914-1986
Bitter was medeoprichter van Verve en Fugare en lid van de Pulchri Studio en de Haagse Aquarellisten. Hij werkte samen met Dirk Bus.
Bitter gaf les aan: Margreet van Dulmen, Hubert Herberghs, Leonie Kording, Ronnie Meerts, Hendrik Oostenbrink, Piet Smissaert en L.D. Verkouteren.
Kwalificaties:
Schilder, wandschilder, decorschilder, collagist, textielkunstenaar, monumentaal kunstenaar, vervaardiger van mozaďek, tekenaar, aquarellist, graficus, illustrator.
Werk o.m. in Haags Gemeentemuseum, het Nederlands Postmuseum Den Haag en in de Rijkscollectie.
Exposeerde zowel in binnen- en buitenland en is met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, musea en particulieren.