19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Wols, Joe Wols
[2007341]

€850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Joe Wols
1929-2019

Kwalificaties: Schilder, etser, glas-in-lood zetter, illustrator.

Naamvarianten: Wols, Josephus Hermanus Marie

Geboren te Schiedam op 23-03-1929 Overleden 2019

Opleiding: Stadsteekeninstituut Maastricht naast de Kweekschool de vrije schilderklas 1944-1945 en avondopleiding aan de Stadstekenschool in Maastricht 1946-1949.
Les in pastelschilderen bij Frits Klein in Parijs.

Werkzaam in: Mook en Middelaar 1975
Molenhoek (Mook 1992 - 1996

Joe Wols woont al sinds jaar en dag in Molenhoek, zijn eerste tekenlessen ontving hij van een plaatselijke kunstenaar.
Hij studeerde aan de stedelijke tekenacademie van Maastricht en maakte vele schilder en teken reizen in het buitenland.

Was geruime tijd werkzaam als leraar tekenen en kunstgeschiedenis op diverse scholen, vervolgens directeur van een determineer-schakelschool en de laatste zeventien jaar van zijn werkzame leven directeur van de LOM-school in Molenhoek.

Tijdens zijn onderwijsjaren bleef Joe Wols in zijn vrije tijd enthousiast schilderen en na zijn pensionering in 1990 kon hij zich volledig storten op zijn artistieke passie.
Zijn werk is kleurrijk, poëtisch en lyrisch, de schilderijen ademen een zeker optimisme.

Voor Wols hebben schilderijen en tekeningen een eigen taal, die hij spreekt met andere kunstenaars en liefhebbers, dat heeft hem in al aardig wat landen gebracht, waar hij werkte of exposeerde.

Het werk van de kunstschilder is in grofweg twee soorten te verdelen, aan de ene kant maakt hij gebonden werk daarvoor ging hij minstens twee maanden in het jaar naar Zuid-Frankrijk, waar hij studies deed naar kleuren en landschappen.
Aan de andere kant is er zijn vrije werk, dat door middel van associatie, dromen en gedichten tot stand komt.

Exposeerde in vele landen en is met werk vertegenwoordigd in tal van nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren.

Een bijzonder kunstenaar met een duidelijk herkenbare uitstraling en eigen signatuur.

Potloodschets, pastel-krijt, houtskool, gouache, olie, acryl, oostindische inkt, houtsnede, kleur-ets, collage maar ook gewoon met kleurpotlood en kleuren-stift....
Werkelijk alle technieken probeert Joe Wols uit na vele voorbeelden ben ik van mening dat Joe zichzelf de koning mag noemen van de aquarel en de pastel.
De pasteltechniek leerde hij dan ook in Parijs bij Frits Klein, vader van de internationaal befaamde Yves Klein.

Ik zie daar vrijwel geen zoeken, het is met gemak en door puur talent waarmee het werk tot stand gekomen is, zeldzame momenten van geluk en flow als kunstwerk en kunstenaar even helemaal samenvallen en het denken stopt.

Veel kunstenaars zijn van mening dat zij slechts het instrument zijn van een kunstwerk dat gemaakt wil worden via zijn hand en dat geldt voor Joe helemaal, die zo sterk contact kon maken met zijn onderbewuste, zijn gevoel en de wereld van de verbeelding en de droom.

Natura artis magistra, de natuur is de leermeester van de kunst natuurlijk zijn er thema’s als Don Quichotte, Orpheus, Carmen, Pierrot en gedroomde taferelen maar uiteindelijk zijn er twee grote thema’s voor kunstenaars en zo ook voor Joe.

De natuur in de vorm van het landschap, maar ook studies van een vogel, een schedel, een koe in de wei en het paard, de meest elegante van alle dieren.
Het paard speelt een grote rol in Joe’s werk en wij delen de liefde voor diens majestueuze en indrukwekkende vorm.

Het Franse landschap vormt een werkelijk onuitputtelijke bron van inspiratie, de roches de-sable, een kerktorentje, een kronkelende rivier, een kapelletje, de bergketens, de ruwe schoonheid van landschap zonder al teveel inmenging van de mens een idyllisch landschap, een utopia, de gedroomde plek voor Joe’s kunstenaarshart.

Naast de natuur is er het thema Vrouw, met een hoofdletter niet perse een specifieke vrouw, maar het archetype vrouw zonder gezicht, zonder afleidende details maar zonder twijfel en op en top vrouw. Lang golvend haar, weelderige vormen, zonder enige schaamte is zij de danseres in Joe’s werken of Carmen of simpelweg de personificatie van schoonheid.

Zij krijgt de centrale plek en de rest is haar entourage, figuranten die naar haar opkijken en haar dienen, ook Joe zelf dient haar op deze manier als kunstenaar, letterlijk en figuurlijk in zijn afbeeldingen.

De vrouw achter deze vrouw der vrouwen is Tine, Tine is Joe’s muze zonder twijfel, ik ben ontroerd door de vele portretten die Joe heeft gemaakt van Tine en ik moet even slikken als ik op 1 van de potloodtekeningen de titel zie staan: mijn Tine.

Ik zie ze samen ouder worden op papier, in de prachtige portretten die Joe maakte van hem en Tine, ik zie ze als momentopnames zoals wij nu een foto maken om een dierbaar moment vast te leggen.
Maar met oneindig meer fantasie en liefde, die spreekt uit de tijd en energie die Joe heeft besteed aan het vastleggen. Hij heeft op die momenten niet alleen gekeken naar Tine maar haar ook gezien.

Een vijftigtal werken zijn geschonken aan het Prinses Maxima Centrum waar kinderen tussen 4 en 18 jaar met de diagnose kanker strijden.
Als leraar onderwees Joe kinderen en gaf ze eigenwaarde, hij bouwde ze op en liet hen graag lachen.

Wij denken dat hij gelukkig zou zijn te weten dat de gangen van juist dit centrum gesierd zijn met Joe’s werk.
Dat die kinderen en hun ouders even weg kunnen lopen in zijn droomlandschap waar geen pijn is en alles mogelijk.

Claudia Klerkx
kunsthistoricus
Augustus 2019
Datum toegevoegd: 20/12/2020 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2023 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart