19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Kent, Nigel Kent
[2007346]

€900,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Nigel Kent
1933-2017

Nigel Kent geboren in Canberra Australië.

Een Australische kunstenaar die ook lang in Amsterdam heeft gewoond, maakt o.a. abstract-geometrische kunst, erotische tekeningen en schilderijen.

Het werk dat Nigel Kent exposeert is uitgesproken cerebraal van karakter.

Het gaat om kunst die vanuit het idee is geboren en binnen streng gedachte grenzen tot stand is gekomen het is niet het oog dat ziet of de ziel die beschouwt maar het nuchtere verstand dat rekent en berekent.

En dan het liefst en dat kan eigenlijk ook niet anders in vormen die in de natuur zelf niet voorkomen.

De natuur kent geen rechte lijn en dus ook geen vierkant of perfecte rechthoek althans niet in wiskundige zin, in dit soort kunst die letterlijk vanuit het denken opgebouwd wordt zijn het maat en verhouding, vorm en geometrie die het wezen der dingen bepalen.

De Australier Nigel Kent 1933 toont abstract geometrische olieverfschilderijen doeken die op het oog halve kubussen laten zien die in elkaar geschoven zijn of platte monochroom geschilderde vlakken die aan de randen min of meer losse lijnen en banen vertonen.

Het thema is de geometrie zelf waarop hij varieert met kleine verschillen tussen de doeken onderling in zekere zin zijn ze ten opzichte van elkaar inwisselbaar.

De kubusschilderijen laat ik ze maar even zo noemen zijn zeshoekig van vorm en het is die vorm die parallel loopt met de compositie.

Evenwijdig aan de randen van het doek trekt hij kaarsrechte lijnen met exact gelijke tussenruimte, zo ontstaan zeshoekige banen vier of zes in getal afhankelijk van de grootte van het schilderij.

Door in verschillende kleuren verf te schilderen ontstaat er een bepaalde organisatie die maakt dat wij een bovenkant, voor- en zijkanten onderscheiden.

En zie daar de opengewerkte kubus in meervoud een ingewikkeld verhaal en net zo ingewikkeld als het denken en meten dat eraan voorafgaat en uiteindelijk een concreet beeld oplevert.

Deze geometrisch-abstracte kunst is al eerder vertoond in de twintigste eeuw o.a.Josef Albers en Victor Vasarely hebben deze stijl ontwikkeld en in de jaren 50-60 belangrijk gemaakt.

De doeken van Nigel Kent zijn zeer perfect geschilderd zowel naar vorm als naar materiaal

De materialen die ik gebruik staan ​​bij mij hoog in het vaandel, het gestructureerde aquarelpapier bij voorkeur van ruwe en zware nerf, is een oppervlak dat de boodschap ondersteunt en overbrengt naar de kijker, de boodschap zelf is meestal ruw en zwaar van aard.

Het medium is inkt en wordt vrijwel altijd aangebracht door Rapidograph pennen, ik gebruik de pen zoals een schilder een penseel zou gebruiken de pen streelde snel over het oppervlak van het papier en bouwde een matte iets wat zachte textuur op van minuscule krullen, lijnen en punten.

De oorspronkelijke bron van deze matte oppervlaktestructuur werd oorspronkelijk aan mij onthuld in een groot werk dat ik deed van een volledig frontale goed opgehangen naakte torso, nadat ik het gebied van het schaamhaar had voltooid keerde ik de volgende dag terug naar dezelfde tekening en dat specifieke gebied sprong op me af.

Ik besloot te experimenteren en maakte een kleine tekening van een stijve lul met slechts een massa kleine krullen inkt, de conclusie bleek zeer bevredigend ik had een originele techniek gevonden.

Bij gebrek aan een betere naam voor mijn proces zou gekruld moeten volstaan, ik heb ooit met stippen gewerkt maar ik ontdekte dat een andere homokunstenaar Rex hetzelfde deed dus schakelde ik over eerst naar kleine streepjes toen echter ontdekte ik de wervelingen.

De compositie komt te allen tijde rechtstreeks op het uiteindelijke oppervlak aan daarom zijn er nooit voorlopige schetsen.

Titels zijn ook belangrijk ze stellen me in staat een element van humor te introduceren dat ik beschouw als een essentieel onderdeel van consensueel gedrag en kameraadschap en het geeft het werk een soort lange tijd in de kunst.

Een groot deel van mijn werken zijn geconcentreerde lullen en ballen, dat komt voort uit mijn straatgewijze kruisbewaking ook veel van de actietorso's hebben geen hoofd wat erg belangrijk voor mij is aangezien het mijn bedoeling is dat de kijker kan kiezen om zichzelf of een vriend te plaatsen binnen de omstandigheden van de fantasie die hij aan het bekijken is.

Ik hoop dat het de reikwijdte van mijn werk een veel breder publiek aanspreekt met als het ware voor elk wat wils.

Veel zo niet alle van mijn gekozen onderwerpen zijn afkomstig uit persoonlijke ervaringen het kan bijna als autobiografisch worden beschouwd aangezien het put uit mijn seksuele ervaringen van zo'n 30 jaar.
Veel van de afgebeelde figuren zijn echte jongens echte mensen, one-night-stands en vrienden anders zijn de jongens puur symbolisch en zijn ze afkomstig uit mijn wellustige verleden samen met de vrije ruimte van mijn verheven verbeelding.

Eigenlijk niet veel te weten ik heb jarenlang als typograaf en ontwerper in de reclame-industrie gewerkt, thuis en in de VS toen ik begon was typen meestal heet metaal of met de hand gezet maar het zetten van foto's werd al snel gemeengoed.

Na de ontwikkeling van PostScript werden Apple Macintosh-computers met hun ontwerpvriendelijke GUI het favoriete wapen van vrijwel de hele industrie.
Hoewel een deel van de ziel het ambacht verliet met de verandering in technologie werd het vervangen door flexibiliteit en individuele empowerment.

Creatief gebruik van Mac is waar ik me het meest op mijn gemak voel en hoewel ik professioneel meer technische en bestuurlijke wegen ben ingeslagen is het een genot om terug te keren naar de wortels en deze beelden te maken die ik Biographics noem.

Ik geloof dat ze uniek zijn en ik hoop dat je ervan geniet.

Exposeerde nationaal en internationaal in groepsverband en solo en is met werk vertegenwoordigd in tal van binnen- en buitenlandse collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren.
Datum toegevoegd: 06/01/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart