19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Renty, Victor Renty
[2007364]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Victor Renty
1923-2017

Schilder, tekenaar, aquarellist, pastellist. Verhuisde op jonge leeftijd naar Antwerpen. Aanvankelijk musicus echter vanaf 1956 actief als kunstschilder.

In zijn oeuvre zijn dan ook nog verwijzingen naar de muziek terug te vinden.

Kleurexpressionist met voorkeur voor intimistische landschappen o.m. uit de Semoisstreek, stads- en dorpsgezichten, marines, strandgezichten maar leverde vanaf 1970 tevens werk af in een meer abstraherende vormgeving.

Uit de pers: Naast de marines en de Vlaamse landschappen met hun warme kleurenschakeringen, schildert hij ook de stad.
De stad biedt echter niet hetzelfde beeld als een oogstlandschap of een hoeve in een omgeving waar de technische evolutie nog geen wortel heeft geschoten.

Hij toont een grauw stadsbeeld en is vermeld in het Lexicon van Westvlaamse Beeldende Kunstenaars, BAS II en Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars.

In vele nationale- en internationale collecties is hij vertegenwoordigt met werk en exposeerde zowel in binnen- als wel buitenland.

Het hierbij afgebeelde kunstwerk geeft een goede indruk van het kleurgebruik en het gevoel van uitdrukking en compositie van deze kunstenaar.

1971 Tijdschrift Vlaanderen, jaargang 20

Victor Renty
Ridder in de Orde van Leopold II

Kunstschilder Victor Renty uit Merksem werd wegens zijn verdiensten op het terrein van de kunst bevorderd tot Ridder in de Orde van Leopold II.

Het gemeentebestuur bood hem ter gelegenheid een overzichtelijke tentoonstelling aan in het gemeentehuis, van 18 tot 27 juni.

Renty heeft de laatste jaren vanaf zijn eerste ekspositie te Merksem in 1961, zijn werken getoond o.a. te Antwerpen, Mechelen, Bornem, St.-Niklaas, Oudenaarde, Outryve.

Geboren te Oostende in 1923 studeerde hij aan het Kon. Vlaams Muziekkonservatorium te Antwerpen, nadat hij voor de keuze had gestaan: muziek of schilderen.

De drang om te schilderen voor een tijd door de muziek verdrongen, is opnieuw aan de oppervlakte gekomen.

Renty is zich als schilder gaan manifesteren en hij heeft dat met de kleur gedaan.
Zijn oeuvre waarmee hij zich boven de alledaagse werkelijkheid wil verheffen is afwisselend dromerig en fel, met uitersten die erg kontrasterend kunnen lijken, maar ook vol nuances die de subtiele gevoeligheid van het soms gekwetste en kwetsbare gemoed van de kunstenaar openbaart.


Renty heeft moeizaam gezocht naar de waarde en de betekenis van de kleuren om die in zijn werk te integreren.
Vandaar dat zijn laatste werken zoveel boeiender zijn dan deze uit zijn aanvangsperiode, toen hij zich moest loswerken uit een versomberende sfeer.

De kleur is lichter, speelser en a.h.w. muzikaler geworden, kleurakkoorden die tot een verinnigde harmonie verstrengeld zijn.

Guy van Hoof
Datum toegevoegd: 25/03/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2022 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart