19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Uyl, Wiegen den Uyl
[2007371]

€1.850,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Wiegen den Uyl
1944-

Wiegen den Uyl geboren te Diemen in 1944 is een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Den Uyl woont en werkt in Kamperveen, al vanaf jongs af aan is hij een gepassioneerd schilder. Wiegen maakt abstract expressionistische werken die vorm krijgen op zowel op linnen, als op papier.

In de filosofie van Wiegen den Uyl speelt het wordingsproces en de voortgaande beweging een belangrijke rol.
Aan de hand van stollingsprocessen en met gebruikmaking van figuratieve vormelementen, gaat hij al schilderend en tekenend op zoek naar het fenomeen wording en de essentie daarvan.

Je kunt zijn schilderijen zien als een soort scan opname, ze vormen dwarsdoorsneden of momentopnamen van het proces dat hem bezig houdt.

Met zijn figuratie wil hij niet te dwingend zijn, de vormen kunnen gezien worden als levende wezen maar of deze dierlijk of menselijk zijn laat hij in het midden.

Wiegen den Uyl bouwt zijn schilderijen op in lagen en waar nodig of mogelijk reageert hij op de onderlagen.
Zijn werken op papier zijn directer en minder gelaagd.

Met andere woorden, schilderen vanuit een ander gezichtspunt namelijk daar waar toeval en wetmatigheid samengaan.

Of wel, het ongrijpbare vastpakken en niet onbelangrijk, alle werken zijn uniek.

De kunstwerken van Wiegen ontstaan recht uit zijn kunstenaarshart of zoals hij zelf aangeeft van wording tot essentie en van essentie tot vanitas.
Tijdens het schilderen in zijn atelier spelen het wordingsproces en de voortgaande beweging een belangrijke rol.

Met zijn schilderijen en tekeningen is Wiegen den Uyl voortdurend op zoek naar het fenomeen wording en vooral ook de essentie daarvan.

Hij maakt daarbij gebruik van figuratieve vorm elementen en diverse stollingsprocessen.

Je kunt in zijn werken vormen herkennen van levende wezens maar of dat dierlijke of menselijke zijn laat de kunstenaar niet los.

Tijdens het creatieve proces brengt hij laag naar laag aan waarbij hij reageert op de eerder aangebrachte lagen, dit zie je vooral in zijn schilderijen terug.

Als je zijn schilderstijl in de essentie wil beschrijven dan kom je tot, Wiegen schildert vanuit een ander gezichtspunt vanuit een plek waar toeval en wetmatigheid samenkomen, hij wil als het ware het ongrijpbare vastpakken.

Het werk van Wiegen den Uyl kenmerkt een grote mate van abstractie.
De schilder laat zich kennen als iemand die denkt in vlakken en vormen, hierbij maakt hij gebruik van lijnen die vormen suggereren of de vlakken aangeven.

In eerste instantie is vooral de vorm belangrijk de kleur gebruikt den Uyl altijd secundair.

Zoals veel andere kunstenaars is ook Wiegen den Uyl onlangs overgegaan van het werken in olieverf naar acryl.

Acryl is een sneldrogende verfsoort met een grote dekkracht en dit vraagt automatisch om een andere werkwijze.

Het is voor Wiegen den Uyl dan ook een enorme uitdaging om met deze andere materie dezelfde transparantie in zijn schilderijen te kunnen verkrijgen.

De schilderijen van Wiegen den Uyl zijn opgebouwd in lagen. De eerste verflagen worden spontaan opgebracht, daarna worden er stapje voor stapje fragmenten, lijnen, toegevoegd zodat er diepgang onstaat.

Hierbij maakt de schilder ook gebruik van oliekrijt en spuitbus, er wordt gewikt en gewogen, fragmenten worden weggehaald of toegevoegd totdat een sterk op zichzelf staand beeld is gecreeerd.

Voor Wiegen den Uyl hoeft een schilderij geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid te zijn, hij gaat ervan uit dat in wetenschap en natuur alles met elkaar samenhangt.

De interacties en combinaties openbaren zich voornamelijk in vormentaal, de kleur volgt dan vanzelf.

Exposeerd in vele nationale en internationale landen en steden zoals o.a., Berlijn, Dresden, Keulen, New York, Venetie, Parijs, Brussel, Dubai, Tallinn, Leiden en Den Haag.

Is met werk vertegenwoordigd in vele binnen- en buitenlandse collecties van bedrijven, instellingen, gemmentes en particulieren.
Datum toegevoegd: 02/04/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2021 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart