19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Plaat, Henri Plaat
[2007379]

€875,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Henri Plaat
1936-

Plaat, Henri Eduard

Kwalificaties:
Schilder, collagist, pentekenaar, lithograaf, vervaardiger van gouaches, cineast, graficus, typograaf, fotograaf

Nationaliteit/school: Nederlands

Geboren te Amsterdam op 25-02-1936

Plaats van werkzaamheid:
Amsterdam
Griekenland
India
Iran
Pakistan
Tibet
Turkije
Perzië

Opleiding: Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs Amsterdam

Lid van vereniging:
Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK
Arti et Amicitiae Amsterdam

Winnaar van prijs:
Buning Brongers prijs
Jeanne Oosting-prijs
Gouden Kalf 1981
L.J. Jordaanprijs 1989

Auteur Henri Plaat

Werkzame periode: 1963 - 2012

Professioneel kunstenaar vanaf 1963, tot in ieder geval in 2012

Opleiding:
Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs Amsterdam
1952-1956

Vermeld in:
Scheen 1969-1970
Jacobs 2000

Exposeerde in vele landen op verschillende continenten van de wereld.

Is vertegenwoordigd in verscheidene nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en parrticulieren.

Een zeer veelzijdig kunstenaar met een avontuurlijk karakter zowel in zijn ontwikkeling betreffende de kunst als wel in zijn reis- en ontdekkingstochten.

Oude geschriften en lettertekens, vervallen delen van Oosterse steden, verlaten landschappen, vooroorlogse films en filmdiva’s van weleer behoren tot zijn inspiratiebronnen, Henri Plaat 1936 is een veelzijdig kunstenaar.

Hij put zich uit in variaties op zijn onveranderlijk thema, het verleden.

Zijn hele oeuvre is buitengewoon omvangrijk en telt tot nu toe meer dan 3000 werken op papier, gouaches, tekeningen, collages, litho’s en etsen een klein aantal olieverfschilderijen, zo’n veertig films, ettelijke geluidscollages, cartoons, teksten en reeksen foto’s.

Henri Plaat werd in Amsterdam geboren als tweede en jongste zoon van een zakenman en groeide op in de buurt achter het Concertgebouw.

Hij verliet vanwege verzuim van de catechisatielessen in 1952 voortijdig zijn middelbare school, het Gereformeerd Gymnasium aan de Keizersgracht, uit testen bleek dat de Kunstnijverheidschool, afdeling Typologie het beste bij hem zou passen.

Uiteindelijk zou hij deze richting toch te beperkt vinden en begon hij daarnaast ook met tekenen.al van kinds af aan droomde Plaat ervan om archeoloog te worden, een passie die hij samen met zijn moeder deelde.

Hij was gefascineerd door de hiërogliefen van het oude Egypte en de oude geschriften van de Maya cultuur, zijn jongensdroom was om ook een eigen geheimschrift te ontwikkelen, die honderden jaren later door geleerden bij opgravingen zou worden teruggevonden.

De kansen op een universitaire studie Archeologie waren door zijn vertrek van het gymnasium verkeken, toch zou zijn fascinatie voor het verleden een belangrijk bestanddeel van zijn beeldend oeuvre blijven.

Na zijn studie aan de Kunstnijverheidschool was hij eerst korte tijd op zijn vakterrein werkzaam, de grafische vormgeving, in 1963 besloot hij om zijn leven volledig te wijden aan de beeldende kunst, daarvoor maakte hij al geluidscollages onder het pseudoniem Henri Schweben.

Later zou hij deze naam ook voor enkele van zijn korte films gebruiken, evenals veel van zijn films hadden zijn geluidscollages vaak de Tweede Wereldoorlog tot onderwerp.

Zijn fascinatie voor dit thema ontstond onder meer door het zien van oorlogsjournaals in het filmmuseum in het jaar dat hij het gymnasium verliet, juist de tragiek van de oorlog wil hij in het absurde trekken want tragische situaties hebben onvermijdelijk absurdistische kanten.

Hij imiteerde zelf de stemmen, de teksten liet hij in zichzelf opborrelen, evenals in zijn films schreef hij van tevoren nooit de teksten uit.

Ik heb alleen een vaag idee over de sfeer die ik wil verbeelden, in zijn films waarvan de eerste in 1968 onder de titel Hitler Stay Away verscheen, is nooit sprake van een verhaal.

Zijn intuďtie bepaalt de opeenvolging van de beelden, Plaat ontving het Gouden Kalf voor Spurs of Tango en de L.J. Jordaan prijs voor 2nd War Hats.

In 1963 begon hij gouaches te maken, om zijn verf te mengen gebruikte hij een kapotte 78 toeren plaat.

Driehoeken en nevelige kleurflarden domineerden zijn abstracte, vaak voor aquarellen aangeziene gouaches, waarvan Dorp in de bergen de eerste was en eind jaren zestig duiken de eerste tekens in zijn gouaches op.

Ze vloeien automatisch en in hoog tempo uit zijn pen, het zijn patronen in lange reeksen achter elkaar of opeen gestapeld die door hun vorm een soort mens en dierfiguren nog het beste te vergelijken zijn met de hiërogliefen.

Hiermee had Plaat dan toch zijn jongensdroom het maken van een eigen geheimschrift verwezenlijkt.

Zijn verlangen gaat uit naar plekken op de aarde, waar de tijd overheen is gegaan, plaat reisde de halve wereld af en doorkruiste onder meer zijn geliefde Egypte, Marokko, India, de Arabische Unie maar ook landen zoals IJsland en het voormalige Joegoslavië.

Verre reizen maakt hij nu niet meer, wel is hij jaarlijks een aantal weken in Griekenland te vinden, ik schilder mijn herinneringen aan het landschap.

Ik probeer nooit vast te leggen wat ik precies zie, maar mijn associaties bij het landschap en de sfeer ervan, zijn eerste landschapsgouaches maakte hij in 1970 ze stralen geheimzinnigheid, en verlatenheid uit.

De kleuren zijn dof als die van een fresco, ik stop mijn gouaches in een bak en met een handdouche verzacht ik de vormen en de kleuren alsof ze door de natuur zijn aangetast, dezelfde methode gebruikte hij voor zijn met gouacheverf beschilderde collages.

In 1980 verschijnen de Godinnen eveneens in gewassen tint in zijn landschappen, ze vormen door hun contouren sleutelgaten naar het landschap toe, de Godinnen van recentere datum zijn minder gewassen en daardoor minder transparant.

Ze zijn opgebouwd uit een stapeling van vormen waardoor ze iets weg hebben van totems en tegelijkertijd verwijzen naar de tekens uit de jaren zestig.

Tekst: Corien van Eyck van Heslinga

Henri Plaat exposities e.d:

Nace el 25 de febrero de 1936 en Amsterdam, Holanda

1952-1956 Amsterdam Institute for Arts and Crafts tipografía y diseńo industrial

1959-1963 Trabaja como tipógrafo

1963 Empieza su carrera como artista profesional

1967 Premio Titia Buning-Brongers Pintura

1981 Golden Calf por la película Espuelas de Tango

1987 Premio L.J. Jordaan por la película Second War Hats


EXPOSICIONES selección:

1965 Gallery Kimon Kouros, Mykonos, Grecia

1967 Gemeentemuseum La Haya

1969 Stedelijk Museum Amsterdam

1970 -1987 Galerie Asselijn Amsterdam

1972-1982 Franz Bader Gallery Washington DC

1973 Van Abbe Museum Eindhoven NL

1982 Institut Neérlandais París

1986-1995 Arti et Amicitiae Amsterdam

1987 Gallery Jas Utrcht

1991-1994 Gallery Fah , Maastricht

1991-1997 Gallery Nanky de Vreeze Amsterdam

2005 Film Museum, Amsterdam

2006 The Netherlands Institute, Atenas, Grecia

2008 Gallery Roger Katwijk Amsterdam

2011 Henri Plaat, 75 ańos! Gallery Roger Katwijk

2012-2013 Gallery S Amsterdam

LIBROS Y VIDEOS SOBRE HENRI PLAAT
selección 1999 VPRO Documentary Henri Plaat

Jan Brand & Jan van Geest

2010 Video Interview Jerôme Schlomoff

1999 HENRI PLAAT libro

con textos de Betty van Garrel, Jan van Geest, Henri Plaat

y Nicole Willemse

Uitgeverij Waandes b.v. Zwolle 1999
Datum toegevoegd: 11/04/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2022 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart