19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Citroen, Paul Citroen
[2007397]

€225,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Paul Citroen
1896-1983

Geboren te Berlijn 1896 – Overleden te Wassenaar 1983

Paul Citroen was leraar en medeoprichter van de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam.

Aan het begin van de vorige eeuw was Berlijn de place to be voor jonge kunstenaars.
In de ateliers werd geëxperimenteerd met nieuwe kunstvormen, zoals fotografie, film en collage. Paul Citroen wordt in de Duitse hoofdstad geboren in 1896.

Hij gaat studeren aan het Bauhaus in Weimar, een vooruitstrevende en moderne kunstacademie, daar komt hij in aanraking met grote kunstenaars als Paul Klee en Wassily Kandinsky.

In 1928 verhuist Citroen naar Amsterdam waar hij les gaat geven aan de Nieuwe Kunstschool en een heel eigen stijl ontwikkelt.

Zijn specialiteit in zowel zijn schilderijen als foto’s is het portret, hij portretteert gewone mensen welke hij toevallig kende of op straat tegenkwam, collega’s en leerlingen maar ook familieleden waaronder zijn vrouw Lien en dochter Paulien.

Voor Citroen is een portret maken een manier om tot mensen door te dringen, hij benadert de mens als psychisch wezen en wil de persoon die schuilgaat áchter het portret laten zien.

Citroen was bevriend met Willem Schrofer samen met hem, Rein Draijer, Willem Jacob Rozendaal en Han van Dam had hij grote invloed op de studenten die nu de Nieuwe Haagse School worden genoemd.

Exposeerde in binnen- en buiteland.

Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, musea en particulieren.
Datum toegevoegd: 13/05/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart