19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Vessem, Henk van Vessem
[2007399]

€1.150,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Henk van Vessem
1939-

Henk van Vessem geboren te Rotterdam in 1939.

Opleiding:
Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam 1959-1962

Hij is de kunstenaar van het grote gebaar, expressief en dynamisch en mag gezien worden als een vaste waarde in de Nederlandse kunstkringen.

Reeds jaren is zijn werk te zien in een selectief aantal gerenommeerde galeries en maakt inmiddels deel uit van particuliere en bedrijfs kunstcollecties in binnen- en buitenland.

Zijn werk is ook opgenomen in de kunstcollectie van het Koninklijk Huis.

Zijn poëtische inslag is in zijn kunst duidelijk te herkennen zoals ook blijkt uit de titels die hij aan zijn schilderijen en zeefdrukken meegeeft, deze wijzen de kijker de weg naar een geheel eigen memorabele ervaring.

Henk van Vessem is een kunstenaar die schildert met een groot gebaar in sterk contrasterende kleuren althans voor zover dat de doeken betreft, de pastels zijn van een meer vriendelijke natuur en vertonen zachtere kleuren.

Bij de tekeningen worden de voorstellingen bijna transparant en maken de gevoelswaarden van kleur plaats voor de spirituele waarden van transparante kleuren.

De voorstellingen op de doeken zijn met verf en paletmes gebeeldhouwd tot expressionistische landschappen waarin geen velden of wegen te bekennen zijn maar wel de tekens van bespiegelingen van mentale aard.

De kunstenaar schuwt niet voor de omkering van het vraag- en antwoordspel zoals blijkt uit de titel van een schilderij: Het water vraagt naar de tijd.
Het schilderij De horizon is tot water geworden draagt niet de sfeer van een verwaterde vlakte, maar heeft eerder de tegenovergestelde hoedanigheid van een grote zandvlakte zinderend van de hitte. Het verlangen naar water deformeert de waarneming en creëert een fata morgana.

Tijd, ruimte en materie worden in de kunst van Henk van Vessem tot exponenten van innerlijke verbeelding.

De waarneming speelt zich af onder het gebladerte van je haar zoals blijkt uit de titel van een doek.
In tegenstelling tot wat deze titel doet vermoeden zijn de gedachten van de kunstenaar in zijn schilderwerk helder geformuleerd en in briljante kleuren tot uitdrukking gebracht, boven ons hoofd staat een zon van vurige gedachten.

Welluidender kan een zin niet klinken en het doek dat deze titel draagt, toont het vuur als bron voor nieuwe ordeningen en mogelijkheden in een wereld van vertrouwde interpretaties.

Kleur en vorm slagen erin met onderlinge samenhang een wereld van betekenissen te kunnen vertolken die zonder grenzen is of anders gezegd minder begrensd is dan de gesproken taal om voor zich te spreken.

Deze manier van schilderen vraagt een behoorlijk talent om de spanning in de voorstelling te kunnen houden.

Henk van Vessem heeft dat talent, hij vindt de balans tussen zijn drang tot ongebreidelde improvisatie en de heldere structuur van de voorstelling.

Zijn werk is altijd een feest voor het oog en de geest.

Exposeerde zowel in binnen- en buitenland solo als in groepsverband.

Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren
Datum toegevoegd: 18/05/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart