19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Olyslager, Jan Olyslager
[2007423]

€1.150,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Jan Olyslager
1926-2010

Jan Adrianus Olyslager geboren te Den Haag in 1926 en overleden te Den Haag in 2010

Kwalificaties:
schilder, tekenaar, textielkunstenaar, gemengde techniek en docent middelbaar onderwijs

Nationaliteit/school: Nederlands

Onderwerpen: abstractie

Stroming: abstract expressionisme

Opleiding: Vrije Academie Den Haag

Lid van:
Vereniging Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK
Vereniging Haagse Kunstkring

Winnaar van:
Prijs Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst
Prijs Willink van Collenprijs

Werkzaam in:
Den Haag 1941 - 1993

Jan Olyslager studeerde vanaf 1946 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten waar hij leerling was van Henk Meijer en later aan de Vrije Academie.

Geïnspireerd werd hij door Willem Hussum, Piet Ouborg en Wim Sinemus.

Op zoek naar nieuwe wegen kiest hij in 1955 voor het informele in de kunst. Hij gaat door intuïtie gedreven de dialoog aan met het platte vlak.

De dynamiek is in de meeste van zijn werken een herkenbaar aspect.
Waardering was er altijd, maar de echte erkenning is er pas als hij de vijfenzestig al gepasseerd is en er veel vraag is naar zijn werk.

Hij krijgt de Willem van Collumprijs en een nominatie voor de koninklijke subsidie.

Biografie Jan Olyslager:
Bij het beschouwen van het oéuvre van de Haagse kunstenaar Jan Olyslager 2 sept 1926 – juni 2005 kunnen we niet heen om die turbulente naoorlogse jaren waar in veel kunstenaars vanuit een intense behoefte aan verandering de experimenten van het begin van de eeuw weer naar voren werden gebracht of opnieuw ontdekt en op eigen wijze verwerkt werden.

In Den Haag werden kunstenaars als Hussem, Ouborg en Sinemus het voortouw en de destijds jonge rebel Jan Olyslager behoorde tot hun felste verdedigers.
Deze felle strijd tegen het traditionalisme werd overigens door de officiële kunstwereld niet in dank afgenomen en werden de nieuwlichters vaak in scherp bewoordingen gehekeld.

Voor het eerst kwam er in de loop van de 50er jaren enige erkenning voor de kunstenaars die hadden gestreden voor een nieuwe expressie uitgedrukt via experiment, deformatie en abstractie.

Het zoeken naar vereenvoudigde elementaire vormen en het primair stellen van de essentie van het waargenomen staat centraal.

In 1955 kiest Jan Olyslager voor het informelere de kunst.

Behalve door enkele vooruitziende geesten wordt deze stroming door de Haagse kritiek bijna unaniem afgewezen.
Toch is deze tijd cruciaal geweest voor Jan Olyslager verdere ontwikkeling aangezien hij op dat moment de weg inslaat van de soevereine geldigheid van de autonome peinture.

Het schilderen verloopt dan volgens een automatisch proces zonder vooropgesteld plan waarbij intuïtie en onderbewustzijn een belangrijke rol spelen na de eerste verfstreken ontstaat de dialoog met het platte vlak waarbij hij wordt geleid door een heftige gedrevenheid die ontspringt uit een emotionele gemoedsgesteldheid.

Het dynamische aspect dat in veel van zijn werken aanwezig is, vindt tevens zijn oorsprong in de vitaliteit en wordt gevoed door de drang tot overleven.

Hierbij wordt echter altijd gestreefd naar helderheid hetgeen hij, gebruik makend van de combinatie paletmes en kwast, tracht te bereiken door scheiding tussen transparante en dekkende olieverven.

Exposeerde zowel solo als in groepsverband in Nederland en daarbuiten.

Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, musea en particulieren.
Datum toegevoegd: 12/07/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2022 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart