19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Heideveld, Henk Heideveld
[2007427]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Henk Heideveld
1950-

Collega-kunstenaars noemen hem voor de grap wel eens 'Holocaust-Henkie', een bijnaam die hij ontleent aan het feit dat hij zijn betrokkenheid met het lot van de joden in de Tweede Wereldoorlog en hun toekomst in Israël als thema in zijn werk heeft vervat. Heideveld is een van de weinige schilders die met een dergelijk thema bezig is: er rust nog altijd een taboe op. Hoe integer Heideveld er ook mee omgaat, het lijkt gewoon niet te mogen dat de verschrikkingen rond het lot van de joden op welke manier dan ook een kunstzinnige verwerking krijgen. Zijn engagement met het joodse volk, dat hij expliciet aantoont in een werk met de titel 'my initials as a jew', een tekst voorzien van twee H's die hij uit de Davidsster abstraheert, loopt als een rode draad door zijn werk.

Heidevelds stijl kan behoorlijk provocatief zijn, iets dat goede kunst trouwens betaamt. Provocerend was zijn performance waarbij hij in Olst een oude steenoven met twaalf poorten tot monument wilde verklaren. Om de oven niet tot ruďne te laten vervallen, vond hij het noodzakelijk alle bomen op het dak te kortwieken, een actie die hij zelf uitvoerde en op film liet vastleggen. Het bracht hem in conflict met de milieubeweging en Staatsbosbeheer, die het kappen van bomen in de natuur verbiedt.

Minder prikkelend, maar wel gevoeliger lag zijn performance in 1990. Op Jom Hasjoah, de dag dat de shoah wordt herdacht, schilderde Heideveld een kilometers lang traject van de spoorrails van Zwolle naar Ommen wit, vooraleer hij door de politie van zijn daad werd weggehaald. Met deze performance wilde Heideveld de aandacht vestigen op het feit hoe fout de Nederlandse Spoorwegen zijns inziens zijn geweest door de joden naar Auschwitz af te laten voeren.

Het Poolse verschrikkingsoord keert terug in een serie werken die een verband legt tussen de geschiedenis van het joodse volk, de bijbehorende symbolen, hun wetenschappelijke verklaring en Heidevelds eigen associaties met het gegeven. Dit '18-Gebet' is ondanks de droge, conceptuele stijl een van de meest intrigerende werken van Heideveld. Het hangt in de Librije, waar Heidevelds ontwikkeling in de jaren zeventig is te zien, en waar het veel beter tot zijn recht komt dan in de naastgelegen, slecht ingerichte Broerenkerk. Het '18-Gebet' komt voort uit een ontwikkeling bij Heideveld die door de 'ontdekking' van het joodse onderwerp een thematische wending kreeg; vanaf de jaren tachtig was het gedaan met de simpele beeldtaal en werd het werk sterk filosofisch geladen. Heidevelds vroege werk had een fundamenteel karakter, hij onderzocht enige tijd specifieke schilders- en vormproblemen. Een cirkel, een vierkant en andere gegevens als verbindingslijn en boog waren zijn basisvormen, waarop hij allerlei
variaties los liet. Zo ondernam hij tijdens een voetbalwedstrijd in het stadion van PEC Zwolle een poging om op het veld de visuele waarde van een boogschot langs een wit getrokken lijn te laten zien. Het is waarschijnlijk het grootste publiek dat van een van zijn performances getuige is geweest; meestal is dat publiek namelijk afwezig. Zwart-wit-filmpjes zijn dan de enige getuige van Heidevelds acties, zoals de keer dat hij een driehoekige zandberg door op en af te rennen wist te onttoppen.

In het vroege werk ontstaat spanning tussen datgene dat als wetmatig kan worden beschouwd en het onwetmatige. De cirkel valt het vierkant aan, vanuit een centrum lopen voetstappen naar buiten, het vierkant maakt als een oneigenlijk gegeven deel van de natuur uit.
De vondst van een dik pak papier dat de Duitse bezetter in een oud kerkje in het gehucht Windesheim had achtergelaten, inspireerde Heideveld tot een reeks tekeningen die achteraf gezien tot het meest indrukwekkende deel van zijn oeuvre behoort. Heideveld tekent op loonlijsten die de NSDAP gebruikte voor haar dwangarbeiders, in een half automatische, half rationele stijl. Sommige vormen zijn heel associatief, dragen een betekenis die aan de beschouwer nog veel ruimte voor eigen interpretatie geven, maar zijn door hun vormgeving toch net niet raadselachtig. Gecompliceerder is het resultaat als Heideveld zijn hand vanuit het onderbewustzijn laat tekenen en er beelden tevoorschijn komen die hem zelf ook verbazen. Dan blijkt hoe hij zich met religieuze kennis heeft opgeladen - zoals in het tamelijk 'abstracte' werk 'Four religions on Sion' (waarbij de vierde religie staat voor de mens die goed doet en aldus in het Koninkrijk Gods zal worden opgenomen) - en hoe deze ideeën zich vastgenesteld hebben in zijn handelen als tekenaar.

EXPOSITIES:

2013 Muzerie Zwolle, video performance, overzicht, curator Wim van der Beek
2012 Expositie Bethlehemskerk Zwolle
ArtEZ Zwolle videolezing/performance
Overzicht NIMK (Lima) Amsterdam, videolezing/performances
2010
HCO Historisch Centrum Overijssel (s) thema expositie
2008 Eregalerij FC Zwolle, Stedelijk Museum Zwolle
Galerie Duine-Rhee Giethoorn
2006Rembrandt in Zwolle, Stedelijk Museum Zwolle

OPDRACHTEN
2009 - 2013
Omvangrijke opdrachten/aankopen
Wim van Rijswijk Schuttersmagazijn Hasselt
Dommerholt Advocaten vestigingen Zwolle-Apeldoorn-Assen-Heerenveen
2008

Opdracht: Dommerholt Advocaten, schilderijen en tekeningen
2007 Nieuw FC Zwolle-stadion, 25 portretten eregalerij.
Isala Klinieken Zwolle, schilderij voor facilitair bedrijf
Hemlike bv Zwolle, schilderijen en tekeningen
2006 Performance van Salverda Bouwgroep, aankoop seriegrafie
Dommerholt Advocaten Apeldoorn, kunstwerken
Datum toegevoegd: 18/07/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart