19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Postma, Gerriet Postma
[2007436]

€900,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Gerriet Postma
1932-2009

Gerriet Postma geboren te Twijzelerheide op 30 oktober 1932 en overleden te Groningen op 27 februari 2009 was een Nederlandse schilder.

Postma was te omschrijven als een hevige man die heftige schilderijen maakte met abstrakte kleurrijke verfexplosies waar figuratie in doorschemert.

Gerriet Postma geldt als de meest bekende schilder die Friesland heeft voortgebracht, tevens als een echte zoon van de Fryske Wâlden wist hij zelf nooit zeker of hij wel goed genoeg was maar uiteindelijk hingen zijn werken in vele kunsthoofdsteden overal ter wereld naast die van Pablo Picasso en Andy Warhol.

Exposeerde in binnen- en buitenland zowel solo als in groepsverband.

Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, musea en particulieren.

Al met al een zeer inspirerend, gewaagd en eigenzinnig kunstenaar.

In 2012 opende er een overzichtstentoonstelling met werk van de Gronings-Friese/Fries-Groningse schilder Gerriet Postma, het is nu drie jaar na zijn overlijden.
Groningen mist hem, natuurlijk omdat hij een begenadigd schilder was maar ook en misschien wel vooral omdat het een schilderachtig figuur was, tevens een graaggeziene en veelgeziene horecabezoeker.

Postma was in zijn jonge jaren bouwvakker maar al van kindsbeen af aan wilde hij schilder worden, kunstschilder. Als jongen van 18 bezocht hij de Cobraschilders in Parijs en dat leven dat trok hem. Maar ja, plicht en armoe, een dodelijke combinatie voor wie tot de kunst geroepen is.

Hij kwam dus keurig thuis en ging aan de slag, totdat een kroegbaas ontdekte dat Postma een geweldig talent had voor het inrichten van cafés.
Omdat hij ook een geweldig talent had voor al datgene wat daar gebeurt duurde het niet lang of hij opende zijn eigen café, verkocht dat weer en opende een nieuw café en ook dat verkocht hij weer. Maar het geld ging hard en hij verkocht als schilder nada noppes en nog eens niets.

Pas rond 1980 werd Postma ontdekt door een galeriehouder en tegen het eind van zijn leven was hij gearriveerd.

Hij had een prachtig atelier en ook zijn eigen galerie.

Hij exposeerde in New York, Barcelona, Amsterdam en Keulen en beschilderde de onderkant van de ophaalbrug bij het voormalig Groninger Museum.

Ook beschilderde hij enkele Porsches en beschilderde hij tevens de zeilen van een echte Friese tweemaster, alles even bont en spectaculair en alles op gevoel en emotie.

Ik ben alleen maar verf, zo luidt de lijfspreuk van Gerriet Postma en zo is het. Postma legt zijn ziel en zaligheid in het schilderen. Het gaat hem niet zo zeer om schoonheid, maar om waarachtigheid.

Een goed schilderij is een eerlijk schilderij, voortkomend uit een onverdunde drang tot expressie. En dat betekent dat niet alleen het opladen van vaart en voortvarendheid, maar ook het openstaan voor de zwarte kanten van het leven, voor de schaduwzijde die kwetsbaar maakt.

Langzaam maar zeker heeft Postma zichzelf opgebroken, is hij in zijn schilderijen vrijer geworden maar er is meer.

Postma`s wijze van werken spreekt niet alleen van de allerindividueelste expressie van een allerindividueelste emotie maar ook van een zoektocht naar het geheim achter de materie, naar het effect van verschillende lagen verf over elkaar en naar spanning versus evenwicht.

Ook naar zijn zestigste bleek Gerriet Postma wel in voor iets nieuws, zeker wanneer dat een serieuze ondertoon heeft.

In de afgelopen jaren deden zich een aantal van die gelegenheden` voor, de opmaat werd in 1992 gegeven met het beschilderen van een paneel van plexiglas, twaalf bij twee meter groot in het voormalige videopaviljoen op het Hereplein in Groningen.

Met het plexiglazen paneel had Gerriet Postma de smaak te pakken gekregen. Een volgende project wachtte, van een schaal waarbij de vorige activiteit slechts kruimelwerk was.

Het beschilderen van de zeilen van een groot schip betrof een idee waarmee Postma al langere tijd speelde. Het schip ervoor werd gevonden, was de Friese Maatkast De Ideaal, een tweemaster met een zeiloppervlak van 260 vierkante meter.

Postma beschilderde de zeilen aan beide zijden, geassisteerd door enkele kunstacademiestudenten. Op het vuurrode topzeil signeerde Gerriet Postma zijn varende schilderij, dat in de maanden juli en augustus van 1994 een tocht maakte door de Friese wateren en een oversteek waagde naar Amsterdam en naar Terschelling.

Met een grote schildering onder de Museumbrug in de stad Groningen ging eveneens een lang gekoesterde wens in vervulling. Dat Gerriet Postma met zijn megaschilderijen naam maakte, blijkt wel uit het in de zomer van 1996 geuite verzoek van de TROS om voor Frank Sinatra, die toentertijd ziek was, een groot werk te schilderen.

Postma maakte een schilderij van vijftien bij vijf meter. De TROS legde niet alleen vast hoe Postma het doek in het lokaal van een verlaten school vervaardigde, maar filmde vooral ook het spektakel er omheen. Hoe het werk door de lucht, achter een vliegtuig werd vervoerd, vergezeld van de tekst Monument voor Frank Sinatra. Hoe het schilderij boven het hoogste gebouw van Nederland, het kantoor van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden in Rotterdam weefde, terwijl Nederlands Sinatra Lee Towers het lied My Way ten beste gaf.
En hoe het werk uiteindelijk aan de Euromast werd bevestigd.

Gerriet Postma houdt van groot, van groot, groter, grootst. Postma is de man van de grote stappen, de grote mond, het grote gebaar maar binnen dat grote gebaar valt het kleine en het subtiele te bespeuren.

Tegenover de forse penseelstreek is er de tere, vluchtige toets in een universum van lagen en lijnen.

Dat behoedzame en aftastende komt vooral ook tot uiting in de tekeningen van Gerriet Postma.

Die tonen zijn sensibiliteit in alle eenvoud en puurheid. Groots, meeslepend enmonumentaal dat is wat Gerriet Postma wil zijn.

Maar nietig, kwetsbaar en gevoelig al evenzeer. Want zonder het kleine kan het grote niet bestaan.


Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes, musea en particulieren.

Al met al een zeer inspirerend, gewaagd en eigenzinnig kunstenaar.
Datum toegevoegd: 03/08/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart