19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Wirtz, Lex Wirtz-Delta
[2007439]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Lex Wirtz Delta
1936-2019

Kwalificaties:
Schilder, graficus

Nationaliteit/school:
Nederlands

Personage: Man

Geboren te Rotterdam op 25-06-1936
Overleden te Parijs op 09-08-2019

Opleiding:
Vrije Academie Den Haag
Académie de la Grande Chaumière Parijs

Exposeerde zowel solo als in groepsverband in binnen- en buitenland.

Is met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren

In memoriam:

Het moet begin 1977 zijn geweest toen er door het bestuur van de Kunstenaarskring Hoekse Waard werd vergaderd over het zomerprogramma voor de expositieruimte aan de Binnenbedijkte Maas. Bestuursleden was om ideeën gevraagd, mijn suggestie was het werk van Louis Damen te tonen, een beeldhouwer met wie ik sinds enige tijd bevriend was. Het voorstel werd aangenomen onder het voorbehoud dat er een tweede kunstenaar moest worden gevonden wiens werk de wanden kon sieren. Tja, dat andere werk moest dan wel goed aansluiten bij de beelden, dus overleg met Louis. Die stelde voor Lex Wirtz te vragen, wiens werk ik niet kende. Er werd een afspraak op zijn Kralingse atelier gemaakt, een zolderruimte boven een café aan de Vlietlaan. In zijn nogal rommelige werkruimte ontmoette ik een 40 jarige bedachtzame, bescheiden en niet al te zeer aan de weg timmerende beeldend kustenaar die mij zijn abstracte werk liet zien. Daarover schreef Johannes van der Wolk, toentertijd conservator moderne kunst bij museum Boijmans: Eerst en vooral wil hij een goed schilderij maken, goed van compositie en kleurstelling. Iets dat ik pas in de jaren daarna zou gaan appreciëren want de ontmoeting op die zolder zou het begin van een lange vriendschap zijn.

Ergens midden jaren 90 van de vorige eeuw, paniek Lex had inmiddels een atelierwoning in Tuindorp Vreewijk die vanwege renovatie moest worden ontruimd. Er stonden zo'n 80 van zijn werken van verschillende formaten en technieken. Na lang zoeken had hij een galerie in Dordrecht gevonden die alles wilde kopen, doch vlak voordat de werken zouden worden afgeleverd de afspraak ongedaan maakte. Wat nu? Het toeval wilde dat ik kort voordat de sleutels van het huisje moesten worden ingeleverd voor een kort bezoek over was uit Nigeria. Louis legde uit wat er was gebeurd en dat Lex min of meer de wanhoop nabij was. Of ik hem niet uit de brand kon helpen, vriendschap brengt immers ook verplichtingen met zich mee? We aten met elkaar, de zaak werd besproken en beklonken en aldus werd ik eigenaar van een flinke collectie Lexen. De dag erna reden we in de Mercedes Vito van Louis drie keer op en neer van Vreewijk naar mijn appartement, waar de verwarmde kelder een goede plaats was om de kunst verantwoord te bewaren. Wat me vooral bijstaat is dat ik onderweg iedere keer de auto op het grasveld voor het oude postkantoor op de hoek van de Dordtselaan moest parkeren omdat Lex moest overgeven, wagenziek of emoties omdat hij afscheid nam van zijn werk ?

In de zomers van eind vorige en begin deze eeuw, als zijn oudste zus die in Leiden woont op vakantie ging, pasten Lex en Jacqueline op hun huis. Als ik dan toevallig ook in Rotterdam was, aten we en dronken we wat bij Louis thuis. Jacqueline, zijn grote liefde die hij ooit op de trappen van de Sacré Coeur zou hebben ontmoet en aangesproken, zagen we nooit. In Parijs ontmoette ik haar toevallig een paar keer door vroeger dan aangekondigd aan te bellen. Want als er bezoekers uit het vaderland kwamen, was zij aan het werk of las een boek in de Jardin du Luxembourg. Na eind jaren 80 kennis te hebben gemaakt met hun appartement vlakbij de Pont Neuf, begreep ik trouwens waarom Lex zich in Parijs toelegde op fotografie en schrijven: er was gewoonweg geen ruimte om iets anders te doen. Dat hij in Rotterdam als bijna 5-jarige in mei 1940 had klaar gezeten om te vluchten voor de Duitse inval, het bombardement én de oorlog had meegemaakt, uitte zich op vele malen: zijn verzameling militaria, zijn in 1994 gepubliceerde fotoboek over het Franse deel van de Atlantikwall en in 2017 het boek over zijn kinderjaren tijdens de oorlog en kort daarna.
Tijdens onze wandelingen door delen van Parijs waar nauwelijks toeristen kwamen, had hij het daar nooit over, noch over Jacqueline of Nicolás die, toen we ergens langsliepen waar ze ooit hadden gewoond, en passant werd onthuld als de zoon van Jacqueline en niet van hem. Al doende stuurde hij mij in 2010 eens in mijn eentje naar Belleville om de graffitti daar te gaan ontdekken. Een paar jaar eerder had ik in Buenos Aires al de invloed van Jacques Villeglé op zijn werk ontdekt, collages die ik oneerbiedig scheurkunst noemde.

Begin 2017 woonde Lex tot mjn verbazing opeens in Charnay-lès-Mâcon, in wat hij een residentie noemde, een verzorgingstehuis. Dankzij een tekening die hij stuurde, kreeg ik een indruk van de tuin, want er was ondertussen alleen nog ruimte voor een schetsboek. Daardoor maakte ook ik kennis met wat een oud-klasgenoot na de publicatie van zijn boek schreef, Alexander Wirtz herinner ik mij zeer goed, hij kon geweldig goed tekenen. Zowel Louis als ik woonden inmiddels permanent in Frankrijk en gingen in het voorjaar van 2018 bij Lex op bezoek, 41 jaar na onze eerste kennismaking. Hij leed ondertussen aan Parkinson en was niet langer erg mobiel, had een minimale kamer in alweer een andere résidence in een zeer onaantrekkelijke nieuwe buitenwijk. We reden door de omgeving, gingen zoals vroeger met elkaar uit eten en de volgende dag gedeprimeerd terug naar huis. Eerder dit jaar herhaalden we dat met hetzelfde resultaat.

Na zijn 83ste verjaardag had Lex in het ziekenhuis gelegen en, zo vertelde hij, was er niet een maagzweer maar vergevorderde maagkanker vastgesteld. Voedsel slikken ging toen vrijwel niet meer en sondevoeding wilde hij niet. Op 9 augustus overleed Lex, na dit Weekjournaal gaat hij helaas van de verzendlijst af.

Rust in vrede Lex !
Datum toegevoegd: 13/08/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart