19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Petkovic, Mihailo Petkovic
[2007472]

€950,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Mihailo Petkovic
1958-

Mihailo Petkovic werd in 1958 in Belgrado geboren.

Woont en werkt in Belgrado.

Hij schreef zich in 1979 in aan de Faculteit voor Schone Kunsten en studeerde in 1984 af in de klas van professor Zivojin Turinski.

In 1986 voltooide hij zijn masterstudie bij dezelfde professor.

Tentoonstellingen vanaf 1982.

lid van ULUS buiten vanaf 1985.

Hij exposeerde op collectieve en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Zijn schilderijen bevinden zich in de collecties van:

Het Nationaal Museum in Belgrado,

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Belgrado

Met werk vertegenwoordigd in diverse nationale- en internationale galerieën, musea en verscheidene privécollecties.

Tijdens een solotentoonstelling in de Belgrade Sales Gallery presenteerde kunstenaar Mihailo Petkovic voor het eerst een sculpturaal opus aan het publiek, getiteld Sculptures and Metal Paintings.

Deze ongewone tentoonstelling trok de aandacht van het publiek en professionele critici, we zijn in gesprek met Mihailo Petkovic over de tentoonstelling en verdere plannen die ermee samenhangen.

Voor het eerst exposeerde u sculpturen en metalen schilderijen zoals u ze noemde, wanneer zijn deze werken ontstaan.

De werken zijn in de periode 2014-2015 in één adem ontstaan, ik geef geen namen aan de werken omdat ik op die manier de waarnemer zou aanraden in welke spin hij het werk kan observeren.

De stap in de beeldhouwkunst kwam plotseling voor degenen die je werk kennen, desalniettemin zorgt abstractie voor verschillende expressie-elementen en een stap in nieuwe zaken, materialen, benadering van werk.
Hoeveel kan je sculpturale opus vergelijken met je vorige schilderij.

De poëtica die ik in mijn schilderij gebruik, is ook overgebracht naar sculpturen.
Na mijn abstracte schilderijen is dit een logische volgorde van mijn expressie want ik schilder het schilderij ook niet maar maak het van schilderend en niet-schilderend materiaal.

Welke materialen heb je gebruikt bij het werken aan deze sculpturen en metalen schilderijen, hoe heb je ze gecombineerd.

Het materiaal dat bij me opkwam toen ik aan beeldhouwkunst dacht zijn metalen platen, armaturen en draden, ik vond het materiaal in de prullenbak. Op sommige elementen heb ik ingegrepen op andere niet.
Bepaald materiaal op zich zijn vorm en vorm dit inspireert mij om in te grijpen of te upgraden.

De tentoonstelling trok de aandacht zoals we horen, wachten er na Belgrado enkele gastoptredens.

Een deel van de tentoonstelling wordt gepresenteerd in juni te München Duitsland, in juli te Genève Zwitserland en in september te Genua Italië.

In oktober 2015 wordt het hele opus zijnde metalen schilderijen en sculpturen gepresenteerd in de Rajko Mamuzic Gallery te Novi Sad, tijdens een solotentoonstelling.

Je werk tot nu toe met zowel schilderen als beeldhouwen en wekt de indruk van geweldig onderzoek, niet alleen materialen en technieken maar ook het idee benaderen en presenteren tijdens het werk, hoe pakt Mihailo Petkovic het creatieve proces eigenlijk aan.

Van een idee dat soms langzaam komt tot realisatie, ik heb nog een lange weg te gaan. Deze behoefte om mezelf uit te drukken in drie dimensies en metaal verscheen ongeveer tien jaar geleden en het besef kwam in de afgelopen twee jaar.

Dit was een analytisch, onderzoekswerk dat ik leuk vond. Het was een geweldig artistiek en levensspel voor mij.

Ben je vanaf het allereerste begin van je artistieke carrière op de een of andere manier toegewijd en consistent gebleven met abstractie als artistieke expressie.

In mijn creatieve werk dat al 35 jaar duurt, heb ik altijd geprobeerd om te gaan met de beeldende kunst van het werk en zijn artistieke elementen en niet met sociologisch onderzoek en politiek geëngageerde werken.

Abstractie is in mijn geest van denken omdat het een gebied van kunst is dat grote mogelijkheden biedt voor creatie en creativiteit.

U runt al jaren de Belgrado Sales Gallery, die een actief tentoonstellingsbedrijf heeft dat hedendaagse kunst presenteert in zeer goede tentoonstellingen, hoe zie je de kunstscene in Servië heden ten dage.

Het tentoonstellingsbeleid van de Sales Gallery Belgrado is zodanig dat het programma's creëert waarin alle richtingen en tendensen van hedendaagse kunst worden getoond, ongeacht de media waarin ze het publiek aanspreken, de kunstscène in Servië is zeer rijk aan zeer creatieve kunstenaars, ongeacht de cultuurcrisis.
Datum toegevoegd: 11/10/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart