19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Sieger jr. Frits Sieger jr.
[2007475]

€750,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Frits Sieger jr.
1925-2013

Voorkeursnaam: Sieger, Frits jr.

Man/vrouw/groep: Man

School: Nederlands

Geboorteplaats/datum:
Amsterdam 02-07-1925
Overleden aldaar op 12-06-2013

Kwalificatie: schilder

Onderwerp:
Stadsgezichten
Havens
Tuinen
Stillevens

Bronnen/Naslagwerken: Scheen 1969-1970

Stijlkenmerken:
Figuratief
Abstract

Frits Sieger was niet de enige beeldend kunstenaar in zijn familie. Zijn vader Frits Sieger Sr. was een bekende beeldhouwer. Diens werk is op veel plaatsen te vinden in de stad zoals het beeld van Woutertje Pietersen op de Noordermarkt.

Zoon Frits groeide op in Amsterdam in een communistisch milieu. Vader zat in de tweede wereld oorlog in het verzet en Junior ook vanaf zijn twaalfde .

Hij bracht de Tribune rond en stond aan de wieg van een staking van leraren en leerlingen tegen het oppakken van Joodse leraren.
Na verraad van een leraar zat hij negen maanden in de gevangenis op de Weteringschans, daarna werd hij tewerkgesteld in Duitsland.

Het zou niets afdoen aan zijn engagement, zo was hij, aldus zijn zoon Frédéric.
Hij was nauw betrokken bij de staking inseptember 1946 tegen het uitzenden van soldaten naar het toenmalig Nederlands-Indië.

Frits Sieger Jr. bezocht in Amsterdam de kunstnijverheidsschool Quellius maar kreeg ook les van zijn oom, Fred Sieger.

Dat zo veel familieleden kunstenaar waren wekte soms verwarring, zo werden de jonge Frits en oom Fred nogal eens door elkaar gehaald.
Niet alleen omdat beiden de voorletter F hadden maar ook omdat Fred door mensen in zijn omgeving ook wel Frits werd genoemd.

Dochter Annette Sieger, Uiteindelijk heeft oom Fred zijn handtekening veranderd.

Zelf woonde en werkte Sieger Jr.in Amsterdam, totdat hij in de jaren vijftig naar het zuid-Franse Menton verhuisde.

Tijdgenoten zoals Karel Appel, Matthieu Wiegman en Sem Presser waren er kind aan huis.
Sieger schilderde, tekende en lithografeerde en maakte glasmozaïken in een nieuwe figuratieve stijl.

In Amsterdam zijn nog diverse glasappliquéramen van hem te bewonderen, in de Oosterparkbuurt en in het verleden ook in de galerij van Bijlmerflat Egeldonk.

Op de tweede Biennale de Menton in 1953 won hij de zilveren medaille.

Zijn vader maakte de buste van P.C. Hooft op de Stadhouderskade.
Sieger Jr. maakte een eigen kleiner beeldje dat nog elk jaar wordt uitgereikt aan de winner van de P.C. Hooftprijs.

Een filosofisch ingesteld mens was hij ook.
Toen hij bedlegerig was geworden las hij zegt zijn dochter Annette de Groene Amsterdammer in nog geen twee uur en wilde dan hierover altijd discussiëren.
Of het nu over kunst of over het uitpluizen van Heidegger ging, hij wist er over mee te praten. Nadat hij in Nederland was teruggekeerd had mijn vader zijn eigen galerie op de Prinsengracht, De Brug.

Later zijn mijn ouders ook in de wijn gegaan en gingen ze allerlei chateaus af om te proeven en in te kopeerkerk

n.

Tot op het laatst regiseerde Sieger zijn leven,in de laatste dagen voor zijn dood tekende hij nog zelfportretten op A4-tjes. Eén van die portretten siert zijn rouwkaart met op de achterkant de tekst die hij op 8 juni schreef: Denken sterft het laatst.







Maandag 7 Januari 1952 in De Telegraaf

Veertig kippen die eieren leggen van 30 francs per stuk zorgen er voor dat Frits Sieger Jr. met zijn vrouw Suze en kleine Anneke in Menton kunnen wonen, waar de laatste druiven nog aan de takken hangen en de citroenen nu mooi geel beginnen te worden.

De familie Sieger is kort na de oorlog in Frankrijk gekomen, aangetrokken door de verhalen van palmen eeuwig zon en azuren zee. Ze zijn niet teleur gesteld in hun verwachtingen maar hebben alleen moeite gehad zich comfortabel te vestigen.
Gemeubileerde huisjes zijn er genoeg te krijgen aan de Côte maar het goedkope huis waar Frits naar uitkeek was moelijker te bemachtigen.

Op een dag liep hem echter een fransman in de armen, die in Menton een verwoest huis bezat.
Als je het opknapt mag je er voor een schijntje in wonen zei de Fransman.

Frits knapte het op, drie maanden zaagde en metselde hij en toen was hij de trotse huurder van een grote villa omringd door een grote tuin.
Hij bouwde een kippenhok en bevolkte het met voldoende kippen om de opbrengst van de eieren interessant te doen zijn, de beste kippen kreeg ik uit Nederland vertelt hij, één voor één arriveerden zij en meestal meegenomen door vrienden of door vrienden van vrienden welke met de auto hierheen kwamen.

De buren hebben wel eens gelachen als er weer een auto van 1500 km ver arriveerde waaruit kippen fladderden zodra het portier open ging.

Er zijn veel zaken uit Nederland in de Mentonese woning van de Siegers.
Levensmiddelen uit Frankrijk zijn heel duur; vandaar dat bezoekers uit het vaderland een bescheiden seintje krijgen van neem wat blikjes mee.

Op tafel prijken de gestampte muisjes, de zure haringen, de thee en de biskwie van goed Nederlands fabricaat.

Af en toe komt er een Paying Guest in het mooie huis want alleen van de eieren is het wel al te krap leven.

Die gaat dan na een zonnige vakantie weer tevreden naar huis met aangename herinneringen aan het huis, de tuin en kleine Anneke.

Als Frits Sieger de kippen gevoerd, de citroenen geplukt, en hij de motorscooter doorgesmeerd heeft kan hij zich wijden aan zijn schilderkunst.

Want vóór alles is hij schilder, schilder van mensen, het liefst werkt hij in de tuin als de zon schijnt staat hij in hemdsmouwen buiten te werken.
En voor wie hem bezig ziet lijdt het geen twijfel, er bestaan paradijsjes op aarde !

’s Avonds trekt dat mooie huis veel vrienden aan veelal landgenoten, dan komen de flessen van het land op tafel en worden door de laatst aangekomen de laatste nieuwtjes uit het vaderland verteld.
Iedereen geniet van de Nederlandse conversatie na een dag van vermoeiend Frans spreken. Er is maar één in huis voor wie het Frans net zo gemakkelijk is als het Nederlands en die is al naar bed.
dat is Anneke die het spelenderwijs op school leert.

Levensloop Frits Sieger Junior geboren februari 1925 te Amsterdam. Zoon van de beeldhouwer Frits Sieger en neef van de schilder Fred Sieger 'van Zevenaar'. Dit ter voorkoming van persoonsverwisseling. EN Français

1941 Eerste schilderlessen van Leopold, landschap en stilleven.
Modeltekenen vrije Academie o.l.v vader en later teken en schilder lessen bij neef Fred.
Veel adviezen van Jan Wiegers.
1942

Gearresteerd door de S.D i v m aandeel in organisatie leerlingenacties tegen ontslag Joods leraren en het laten ciculeren van anti-duitse spotprenten op school. Wegens plaatsgebrek plotseling ontslagen uit gevangenis na 9 maanden.

1942 Leerling aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, tevens voortzetting schilderlessen bij neef Fred en studie Franse taal na beeindiging MULO. Kunstnijverheid school Quellius
1943 Opnieuw opgepakt en voor tewerkstelling in Duitsland op transport gesteld. Tijdens kort oponthoud aan de grens ontvlucht en verborgen in stilstaande trein gewacht tot deze zou gaan rijden, hopend dat dit de goede kant op zou zijn. Bleek vergissing. In Duitsland gearresteerd en in werkkamp tot einde oorlog. Na bevrijding gehuwd.
1945-1946 Vooropleiding Rijksacademie gevolgd bij H.A v d Wal, toelatings examen gedaan, maar dag hierna oproep voor militaiere dienst 7-december divisie. Geen uitstel mogelijk. Tijdens diensttijd L.O.I cusussen filosofie en Russische Litteratuur.
1947 Na beeindiging diensttijd reis naar Zuid Frankrijk.
Landschappen geschilderd olv Matthieu Wiegman. Plan om voorgoed naar Frankrijk te vertrekken.
1948 Definitief gevestigd in Menton in Zuid Frankrijk. Studie aan Vrije Academie te Menton olv Eugène Dehove. Veel portret en model geschilderd, ook landschappen.
Academie Nice
1949 Eerste exposities in Nederland, samen met Sjollema, Horn, Wagemaker e.a.in Stedelijk Museum
1951 Eerste eenmanstentoonstelling in Menton, verder groepstentoonstellingen met Berserik, Heyen, Gesinus en Wiegman.
Organisatie uitwisseling kunstenaars met Bergen (N_H)
Vervolg studie aan Academie te Nice.
1953 Na beeindiging studie tijd deelnemer 2e Biennale te Menton. Tweede prijs, na Geer van Velde.
Werkt op Corsica. Exposeert bij Eylders met éclatant gevolg. Alles verkocht. Niet genoeg werk meegenomen.
1954-1960 Begonnen met studie Bouwkunde, free-lance opdrachten voor ontwerpen in binnenhuis architectuur. Periode van veel gevarieerde opdrachten voor renovatie villa's, tuinaanleg t.e.m ontwerp en bouw van een zwembad. Gedwongen om met personeel te gaan werken. Zakelijke beslommeringen, geen tijd meer voor schilderen.
1961 terug naar nederland, alles opgedoekt

1961 - 1962

Maakt deel uit van een bekend bureau voor binnenhuis achitectuur: Ontwerpen voor interieurs KLM vliegtuigen, Bouwes hotel, De Gruyter winkels, Caransa hotel en vele particuliere opdrachten. Te veel gebonden aan smaak en grillen van opdrachtgevers, niet bevredigend.

Maakt kennis met de Glasateliers van F. van Tetterode waar vele grote monumentale opdrachten in glas werden uitgevoerd. Solliciteert en wordt na een inwerkperiode belast met de leiding van de afdeling beeldendekunst, hetgeen inhoudt opleiding van jonge kunstenaars tot glazenier, verantwoordelijkheid voor de uitvoering van alle glas opdrachten, in teamwork ontwerpen van talloze glas objecent in binnen en buitenland .

Hiernaast een collectie werk gemaakt volgens een geheel nieuw drukprocédé. Exposeert bij stichting beeldende kunst en komt met de gehele collectie in de Kunstuitleen.
Wordt lid van de "Federatie". (B.B.K.)


Streeft ernaar uitvoerende kunstenaars bij Tetterode meer eigen verantwoordelijkheid te geven ten einde grotere betrokkenheid bij het werk te bereiken.
Hierdoor in conflict met directielid J v d Broek hetgeen tenslotte leidt tot beeindiging der werkzaamheden, na 6 jaar intensief werk voor dit bedrijf.

1968 - 1969

In deze periode wordt gewerkt aan verdere uitbouw van eigen oeuvre. Een groot aantal doeken van meest groot formaat ontstaat, die hun plaats vinden in vele openbare gebouwen, scholen en faculteiten. Neemt actief deel aan de acties en verschuivingen in de kunstwereld.

1970 Gestart met enkele grote projecten w. o voormgeving van een kantoorpand en woonhuis op de Reguliersgracht, recreatieboerderijn in Friesland, wand plastiek in Koo aan de Zaan, Glas-appliquéwand in Bijlmermeer en vele kleiren glas objecten.
Begint samen met echtegenote aan een zeiltocht over zee naar Corsica, Sardinie, Sicilie en veel kleinere eilanden. Maakt studie van antieke bouwstijlen en praehistorische kunstvormen.

1972
Lid dagelijks bestuur van BBK Penningmeester.
Voltooing van het grote drieluik "Viet Nam"
Benoemd als lid van de Rijksadviescommissie voor Beeldende Vormgeving in relatie tot Architectuur en Ruimtelijke Ordening.( "Commissie met de lange naam".)

1975 Lid van de werkgroep Beeldende Kunsts van de Rijksgebouwendienst. Assisteert in deze functie de Rijksgebouwenmeester bij de toepassing van Beeldende Kunst aan Rijksgebouwen.
Bouw buitenverblijf Tuinhuis 157 op Water-land Almere Haven
v a 1976 Docent tekenen en schilderen G.O.C.K Huizen
1977 Lid Advies commissie voor de Beeldende Kunst te Amsterdam
1978 Lid Cultureleraad Noord Holland, voorbereiding glas-appliqués voor trappenhuizen in Oosterparkbuurt en lid groep Openbare Opdrachten.
Diverse exclusieve verbouwingen
Beeldende Kunst Galerie "De Brug"
Wijn Gallerie
Privé lessen


Veel varen met Bonito
Vele reizen naar huis van zwager in Spanje waar hij nog een aantal landschappen en portretten maakt

12-6-2013 heeft uiteindelijk het penseel neer moeten leggen en streft na een aantal jaren harde strijd tegen prostaat kanker.
Datum toegevoegd: 14/10/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart