Ferenc Gögös
1936-2011
Ferenc Gögös geboren in Boedapest kwam in 1957 naar Nederland toen zijn vrijheid in zijn thuisland werd bedreigd.
Hij schreef zich in aan de Academie van Beeldende Kunsten in Arnhem om schilderkunst en grafische kunsten te studeren.
Zijn werken zijn samengesteld uit tekens, boodschappen die hun betekenis communiceren, het beeld vervangt de taal.
Als je in de werken duikt ontdek je verschillende herkenbare beelden, zoals een man, een vrouw, een hert, een vogel of een boom.
Andere tekens hebben alleen zin in combinatie met de omringende afbeeldingen, zoals darten, zigzaglijnen, randen en rechte lijnen verbinden deze symbolen.
Gögös-symbolen hebben betrekking op populaire kunsten of primitieve kunsten, waardoor ze een universeel karakter krijgen.
Zijn Hongaarse afkomst is vooral voelbaar in de vroege werken, tintelende kleurvlakken met monumentale tekens getuigen van een grote gevoeligheid voor materialen en kleuren.
Ferenc Gögös heeft veelvuldig geëxposeerd in zowel binnen- als buitenland onder andere in Arnhem, Amsterdam, Nijmegen, Gent, Boedapest, Nishinomya en Kyoto (Japan), Zuid-Korea, Californië en Ohio (VS) en tevens op de kunstbeurs in Bazel.
De werken van Gögös zijn opgenomen in tal van nationale- en internationale kunstcollecties in onder meer Nederland, België, Japan, Duitsland, de VS, Hongarije en Australië.
Werken in verscheidene musea o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeente Museum Arnhem, Commanderie St. Jan Nijmegen, Museum voor Schone Kunsten alsmede Nationaal Museum Boedapest.