19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Mazzola, Arturo Mazzola
[2007502]

€900,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Arturo Mazolla

1921-1995

Tentoonstellingen Varese Mei 2011,

Het Bertoni Museum is er trots op een grote kunstenaar van de twintigste eeuw te huisvesten, misschien nog weinig bekend en beschouwd.
Veel en belangrijk waren de tentoonstellingen die hem als protagonist zagen, denk aan die van de Schubert en San Fedele Gallery in Milaan in de jaren 70 om meer recentelijk aan te komen bij de belangrijke anthologische tentoonstelling van het Casa del Mantegna in Mantua en de Tartaglia Gallery Art of Rome.

Arturo Mazzola een buitengewone figuur onder de kunstenaars van zijn generatie, begon zijn artistieke carričre al in de jaren 1940 met werken die de uitdrukking zijn van een leven dat gemarkeerd en geleefd wordt met de melancholie van zijn geliefde landschappen Lombardije en geďnspireerd door het dok van de Naviglio, door de kleine stations van het Milanese achterland, door circussen in de voorsteden, door kraamafdelingen en door vermoeide en stille vrouwen.

Als leerling van Semeghini en Aldo Carpi nam hij de geest van nobele onafhankelijkheid en een gevoel van non-conformisme in zich op en herkende hij als de zijne.

Hij bezoekt en ervaart de Milanese artistieke omgeving van de jaren vijftig, is een aandachtige en participerende waarnemer maar meditatief en geeft de voorkeur aan isolement ervan overtuigd dat het esthetische avontuur in jezelf moet worden beleefd.

Zijn schilderijen drukken dialogen uit zonder woorden, stilte, die stilte die hem in het dagelijks leven vergezelde en die hem ertoe zal brengen resonanties van spirituele vrijheid te bereiken. Zijn onafhankelijkheid, die hem noch bij de figuratieven noch bij de abstractionisten terugbracht, liet hem niet toe om terug te keren naar die soms al te gemakkelijke kunstmarkt van die jaren.

Maar dat behoedde hem voor manieren en voor retoriek. In zijn artistieke geschiedenis is de echo van Klee en Licini duidelijk zichtbaar maar het put zijn schilderij welke bestaat uit symbolen die met zeldzame esthetische verfijning zijn weergegeven, zeker niet uit.

De tentoongestelde werken waaronder schilderijen en sculpturen documenteren op een kostbare en betekenisvolle manier zijn activiteiten in de jaren 70 en 80 met zijn zoektocht naar rust, sereniteit, het onzichtbare, het onuitsprekelijke van het dagelijks leven.

Met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen gemeentes, musea en particulieren.
Datum toegevoegd: 03/12/2021 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart