19, 20 en 21 Eeuwse Kunst


Toevoegen aan winkelwagen
Maximum: 1

Oosterkerk, Ko Oosterkerk
[2007571]

€875,00

5 van 5 sterren5 van 5 sterren

Ko Oosterkerk
1928-2012

Naamvarianten:
Oosterkerk, Jacobus Willem

Kwalificaties:
Graficus, schilder, collagist, tekenaar, pentekenaar en etser.

Nationaliteit/school:
Nederlands

Geboren te Velsen op 26-02-1928

Overleden te Gemert op 24-11-2012

Plaats van werkzaamheid:
Bodegraven
Zelhem
Doetinchem
Amsterdam
Gemert

Onderwerpen: Abstract en Landschap

Opleiding: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag eind jaren 40
Parijs: opleiding in 1963

Prijzen:
Koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst 1955 en 1958

Lid van:
Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK

Na een studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag wijdde Oosterkerk zich in eerste instantie aan de schilderkunst.
Vanaf het begin van de jaren zestig concentreerde hij zich volledig op het maken van grafiek.

Oosterkerk had belangrijke exposities in onder andere het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

In 1980 belandde Oosterkerk in Kampen waar hij benoemd werd als docent aan de Christelijke Academie voor Beeldend Kunstonderwijs CABK.

Oosterkerk’s oeuvre kenmerkt zich door vier thema’s, geometrische/constructivistische vormen, landschappen en vogels, schriften en kastjes.
Tientallen jaren wordt zijn werk geroemd vanwege de prachtige diepzwarte tinten die hij in o.a.zijn pastels en etsen weet weer te geven.

Er is sprake van een enorme gelaagdheid in zwart. Daarom is voor deze expositie dan ook gekozen voor de titel, Zwarter dan zwart.

Deze prachtige zwarten, afgewisseld met grijstinten, bereikte hij door te werken in o.a.de droge naald techniek.

Een aantal grafische werken van Oosterkerk heeft als onderwerp de psalmen, etsen waarin hij ook psalmteksten verwerkte, hij hield van de dramatiek die psalmteksten uitdragen.

Hoewel Ko Oosterkerk afkomstig was uit een orthodox protestants gezin, beschouwde hij zichzelf niet als een echt religieus iemand.

Misschien lag zijn eigen religiositeit wel meer in de natuur, geboeid als hij zijn hele leven was door het landschap en de natuur met haar scheppende kracht.

In een groot deel van Oosterkerks werk, zijn op bijna abstracte wijze natuurelementen aanwezig.

Talloze lange wandelingen over de stranden van Bretagne, Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden vormen zijn inspiratiebron.
Wat hij zag en ervoer verwerkte hij in zijn grafisch werk.

Hij vertaalde of vervormde de natuur tot een abstracte weergave met zwart-witte vlakken, grijstinten, krassen en strepen.

Is Oosterkerks grafisch werk in de jaren zestig nog erg expressief met lijnen die alle kanten op schieten, in de jaren zeventig wordt zijn werk rustiger meer verstild.

Het werk wordt lichter van kleur en is meer geometrisch qua vorm. Ook gaat hij andere kleuren dan zwart en grijs gebruiken, zij het dat het geen kleurenmengeling wordt, hij beperkt zich telkens tot één basiskleur.

Zo zijn de vele etsen met vogels die Oosterkerk maakte, vaak rood gekleurd.

Uiteindelijk keert hij toch weer terug naar zijn expressieve vormgeving uit de jaren zestig.
De laatste actieve jaren van zijn kunstenaarsleven maakte Oosterkerk een ommezwaai qua materie.

Geen grafisch werk meer, maar objecten, kastjes noemde hij ze en dat zijn het in wezen ook maar dan wel artistiek gevulde kastjes, al noemde hij het zelf gevuld met inferieure troep die niet bedoeld zijn om te gebruiken maar om naar te kijken.
Kastjes die op een geheel andere manier dan in zijn grafisch werk nogmaals tot uiting laten komen dat Ko Oosterkerk een vakkundig kunstenaar was.

Ko Oosterkerk was zijn hele leven geboeid door het landschap en de natuur met haar scheppende kracht. In een groot deel van zijn grafische werk zijn op bijna abstracte wijze natuurelementen aanwezig.

Talloze lange wandelingen over de stranden van Bretagne, Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden vormden zijn inspiratiebron.

Wat hij zag en wat hij ervoer verwerkte hij in zijn grafisch werk, hij vertaalde of vervormde de natuur tot een abstracte weergave met zwart-witte vlakken, grijstinten, krassen en strepen.

In Memoriam Ko Oosterkerk:

Licht, lucht en ruimte was eens de titel van een tentoonstelling met werk van Oosterkerk. Het lijkt een contradictie, het zwart overheerst immers in zijn grafisch oeuvre.

Zijn etsen worden decennia lang geroemd vanwege het prachtige inktzwart dat hij weet te bereiken, een zwart zoals uitsluitend via de droge naald-techniek kan ontstaan.

Een zwart dat doet denken aan kunstenaars als Chillida en Serra: rijk, diep, vettig bijna.

Ko Oosterkerk was ook een groot natuurliefhebber. De grootse en robuuste landschappen van Bretagne, maar ook de kleinste schelpen op het strand inspireerden hem enorm.

Verrekijker en microscoop, beide instrumenten stelden hem in staat de natuur te observeren en de weerslag ervan verwerkte hij in zijn etsen.

De telefoon rinkelt 's avonds,ja met mij, even snel ben druk aan 't werk, 't gaat goed.
Velen uit de vriendenkring van Ko zullen deze telefoontjes herkennen.
Even contact met de buitenwereld, een vraag, een bevestiging zoeken wellicht. Ko, de kunstenaar die altijd nieuwsgierig bleef naar het wel en wee van zijn gesprekspartner.
Maar ook steeds op zoek naar nieuwe artistieke uitdagingen, wilde hij ideeën en plannen die hij had regelmatig toetsen.
Ik moet je wat laten zien, kom langs wanneer je in de buurt bent..........."

Het laatste jaar werden deze telefoontjes steeds zeldzamer. Druk aan 't werk zijn ging niet meer zo goed. Inmiddels had hij zijn grote atelier moeten opgeven en werkte nu in het kleine atelier thuis. Een paar weken geleden nog belde hij zwakker van stem dan ik van hem gewend was, maar nog altijd pratend over het werk.
Dat werk, Ko's oeuvre, zijn leven is nu voltooid.

Met werk vertegenwoordigd in vele nationale- en internationale collecties van bedrijven, instellingen, gemeentes en particulieren.

Exposeerde zowel solo als in groepsverband in Nederland en daarbuiten.
Datum toegevoegd: 31/01/2023 door: De Kunsthistoricus
Copyright © 2024 Kunstverzameling Henk van der Kamp - toevoegen aan favorieten
Powered by Zen Cart